Terrassa

El Cinefòrum per la Igualtat proposa 7 projeccions amb col·loqui fins al novembre

El cicle comença dimarts 19 de març i reflexiona sobre les desigualtats, abordant discriminacions des de la diversitat i la interseccionalitat

Fotograma de la pel·lícula "Cinco Lobitos", la primera del cicle, que es projecta el dia 19 de març al Cinema Catalunya

El Cinefòrum per la Igualtat torna amb set  propostes audiovisuals per a reflexionar entorn de les desigualtats de gènere en el  seu encreuament amb altres eixos de discriminació. 

El programa s’inicia al març, mes en què es commemora el Dia Internacional de les  Dones, i s’estén fins al juny amb sessions mensuals de projeccions i col·loqui. Al  setembre es reprendran les projeccions mensuals fins al novembre, amb la cloenda  del cicle de 2024 en el marc del 25N, Dia Internacional per l’Eliminació de la  Violència contra les Dones

El dimarts 19 de març a les 18.30 hores tindrà lloc la sessió inaugural del cicle al  Cinema Catalunya (carrer de Sant Pere, 9) amb la projecció de Cinco lobitos, dirigida  per Alauda Ruiz de Azúa, que comptarà amb un col·loqui posterior a càrrec de la  periodista i sociòloga Esther Vivas i Esteve.  

Les sessions, que són obertes a tota la ciutadania, s’oferiran al Cinema Catalunya a  les 18.30 hores els dimarts 19 de març, 16 d’abril, 14 de maig, 25 de juny, 24 de  setembre, 22 d’octubre i 19 de novembre. L’aportació per entrada serà de 2 euros.  

Igualtat i diversitat 

Les pel·lícules i documentals que seran projectats aporten diferents perspectives  sobre les desigualtats, abordant les discriminacions des de la diversitat i la  interseccionalitat inherent a les persones. Alguns exemples són Te estoy amando  locamente, d’Alejandro Marín, un film sobre el moviment LGTBIQ+ a l’Espanya dels  anys setanta; El método Williams, de Reinaldo Marcus Green, o l’espanyola En los  márgenes, de Juan Diego Botto. 

Entre els títols de gènere documental destaca Aamelat. Jornaleres de la guerra,  dirigit per Eva Parey i estrenat aquest 2024, que tracta sobre les conseqüències de  la guerra de Síria des de la mirada de dones refugiades que treballen com a  jornaleres a la Vall de la Behaa, on els seus drets són vulnerats. La sessió, que  tindrà lloc el pròxim 16 d’abril, comptarà amb la dinamització del col·loqui a càrrec de  la directora del documental, Eva Parey

Amb Cabeza y corazón, d’Ainhoa Andraka i Zuri Goikoetxea, ens aproximarem a la  realitat de les dones amb discapacitat a l’àmbit de l’esport, a través de la mirada de  les integrants de la selecció femenina de bàsquet en cadira de rodes. La sessió  comptarà amb mesures d’accessibilitat com la subtitulació en castellà per a persones  amb sordesa, audiodescripció per a persones amb ceguesa, i interpretació en  llengua de signes al col·loqui posterior. 

El cicle clourà el 19 de novembre amb la projecció del drama sobre el consentiment i  la violència sexual El acusado, dirigit per Yvan Attal i programat al voltant de la  commemoració del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència Masclista. 

La regidora de Polítiques de Gènere, LGTBiQ+ i ciutadania, Lluïsa Melgares, opina que  “cal continuar impulsant iniciatives que, com el Cinefòrum per la Igualtat,  conviden a la reflexió sobre la nostra contribució a la igualtat. Els drets de les  dones han de ser reconeguts efectivament en tots els àmbits i, més enllà del  marc legal, des de les institucions públiques hem de vetllar per a fomentar el  seu respecte a través de polítiques inclusives i transversals que atenguin a  tots els cicles de vida. Continuarem reivindicant la igualtat de gènere i  visibilitzant la diversitat afectiva, sexual i de gènere, tenint en compte els eixos  de discriminació presents a la nostra societat.

El disseny gràfic que il·lustra el Cinefòrum per la Igualtat 2024 és una reinterpretació  feminista, i en femení, de la icònica imatge del film Viatge a la Lluna (1902) de  George Méliès, que vol posar de manifest que les dones també hi eren presents i  sempre ho han estat en el món del cinema.

To Top