Victor Blanco, assessor tecnològic de PIMEC Vallès Occidental
En els darrers anys hem estat testimonis d’una transformació accelerada gràcies a la digitalització.
Aquest canvi ha arribat amb força a les micro, les petites i les mitjanes empreses, que han d’aprofitar les oportunitats de la digitalització i prendre decisions per no perdre el tren cap a l’economia del futur.
La transformació digital és un factor crucial que contribueix enormement al creixement i a la competitivitat empresarial. Des dels processos interns fins a la interacció amb els clients, la revolució tecnològica està redefinint la forma com les pimes competeixen en el mercat. Per aquest motiu, és indispensable que les petites i les mitjanes empreses siguin destinatàries dels fons Next Generation EU en l’àmbit de la innovació i la digitalització, per tal d’aconseguir la transformació digital de les pimes com a palanca estratègica cap a la generació de riquesa i la creació d’ocupació.
El segle passat, la productivitat creixia d’una forma constant amb més treballadors i era un gràfic lineal també d’acord amb els salaris. Ara, amb les economies innovadores i la irrupció de la indústria 4.0 i de la digitalització, la productivitat ha augmentat exponencialment amb menys recursos. Això vol dir que o introduïm el paper del coneixement o perdrem lideratge. El teixit productiu està vivint un moment molt intens, de canvis ràpids i profunds, en què la transformació digital ha esdevingut també una eina per retenir i impulsar el talent de les persones treballadores.
No obstant això, malgrat els avantatges evidents de la transició digital, adoptar la tecnologia en un mercat en constant evolució, i fer-ho amb èxit, requereix una disposició i adaptació que no tothom visualitza com una oportunitat. La resistència al canvi i el desconeixement pot bloquejar l’adopció d’eines tecnològiques que ens poden ajudar a gestionar un control més alt de qualsevol activitat.
Durant el 2023, més de 80 pimes del Vallès Occidental es van digitalitzar sense costos empresarials a través de l’Oficina Accelera Pime Rural (OAP) que impulsem des de PIMEC amb la Diputació de Barcelona i el finançament de Red.es i dels Fons Next Generation EU.
En aquest espai, treballem la col·laboració publicoprivada per donar suport a les pimes i orientar-les sobre el Kit Digital, a més d’oferir assessorament personalitzat, tallers de “networking” i seminaris de sensibilització. Aquestes empreses han pogut desenvolupar la seva transició digital per ser més competitives, productives i generadores de riquesa i talent.