A dos dies de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el Casal de la Dona posa sobre la taula la proposta d’impulsar “un espai de debat sobre polítiques feministes i LGTBIQ+. Volem participar del canvi i trobem a faltar a Terrassa un espai on compartir”. La demanda pren com a referència “l’antic Consell de la Igualtat, integrat per partits polítics i col·lectius feministes. Es podria recuperar un espai similar. No un lloc per fer ‘postureo‘, sinó perquè tothom digui la seva i per fer possible el canvi”.
Les integrants del Casal de la Dona fa temps que treballen un estudi del pressupost municipal amb perspectiva de gènere, una tasca que topa “des de fa dos mesos amb la falta de resposta municipal. Demanem indicadors que no ens passen”, ha comentat Mercè Gómez. “Aquest tema, el d’uns comptes municipals amb perspectiva de gènere, és un dels que hauríem d’abordar a aquest nou espai de debat polític”.
El Casal de la Dona, que va néixer l’any 1986 i acumula dècades d’activisme, ha fet balanç de la seva tasca a través de set integrants de l’entitat: Elisenda Leona, Isabel Salvador, Mercè Gómez, Doribel Herrador, Carme Arimany, Encarna Molina i Carme Dencàs. Totes han posat en valor la tasca de pedagogia i difusió del feminisme que fa l’entitat, a la que “cada cop més se’ns dirigeixen convidant-nos a fer tallers, exposicions i xerrades”.
L’agenda del Casal està plena des de principis d’any amb instituts, entitats, casals, centres socials, biblioteques i col·lectius. Sota els paraigües de l’activitat “Les dones hi érem”, el Casal de la Dona ha configurat un programa de xerrades i exposicions en les quals difon “La història del feminisme a Terrassa” i l’aportació de “Les dones antifranquistes. “Els alumnes dels instituts se sorprenen que faci tants anys que lluitem pels drets de les dones i per la igualtat”, ha comentat Encarna Molina, per a qui “la conscienciació avui és fonamental. Nosaltres som activistes i la nostra feina és fer difusió, informar i creiem que on hem de fer és sobretot als instituts”.
El Casal de la Dona ha participat activament al debat del Pacte per la coeducació a la ciutat, té un grup de treballs amb dones migrades. També ha impulsat un Punt Lila. Cada dimarts a la plaça del Tint, de 10 a 12 hores, atén “amb discreció i empatia”, puntualitzen, “les dones víctimes d’abusos masclistes, però també que necessiten informació relacionada amb temes com la promoció laboral”, ha explicat Doribel Herrador.
La llista d’activitat és llarga al casal, on el grup de teatre del col·lectiu, “Fem Teatre Fem”, ha representat la seva segona obra “Silenci…es vota” a set barris i al Teatre Alegria. Ara, les seves directores han escrit una tercera obra que, sota el títol “Sala d’espera”, aborda els reptes de la salut mental i aviat pujarà als escenaris. “Sempre hem volgut fer teatre als barris i posar sobre l’escenari el que passa al carrer”, comenta una de les directores del grup, Carme Dencàs.
Divendres, el casal participarà activament a la Manifestació del Dia de les Dones, que sortirà del Monument a la Dona a les 19 hores. El col·lectiu ha participat activament en la consecució, per primer cop en molts anys, d’una manifestació unitària del feminisme a la ciutat.