Terrassa

La ZBE, fins a Àngel Sallent i a l’avinguda de Barcelona

El perímetre de la zona restringida augmentarà considerablement

Terrassa tindrà una gran zona de baixes emissions que augmentarà el límit fins a l’avinguda d’Àngel Sallent i, si no es compleixen objectius, més endavant fins a l’avinguda de Barcelona. El decret de Qualitat Ambiental de la Generalitat diu que els municipis han d’aplicar les restriccions al 25% del teixit residencial, i Terrassa no arriba ni al 14% amb la proposta inicial de la ZBE. Acció Climàtica va anunciar aquest cap de setmana que permetria ZBE supramunicipals i va mencional el Vallès com a exemple.

L’equip de govern portarà al ple de març a aprovació definitiva l’ordenança reguladora de la zona de baixes emissions (ZBE), que augmentarà el seu perímetre respecte a la previsió inicial.

La primera novetat rau en el fet que el dia 1 de maig de 2025, data en què s’aplicaran les restriccions de trànsit, s’aplicarà a una zona única delimitada al nord pel passeig del Vint-i-dos de Juliol, al sud per la carretera de Montcada i la carretera de Martorell, a l’est pel parc de Vallparadís i a l’oest pels carrers de Faraday i Josep Trueta.

El decret de la Generalitat estipula que els municipis han d’aplicar les ZBE al 25% del seu teixit residencial. Terrassa no arriba al 14% als la proposta inicial

D’aquesta manera, un tram del barri de Ca n’Aurell s’incorpora ja l’any vinent a la ZBE. Inicialment, estava previst que l’espai vetat als vehicles sense distintiu tingués de límit la rambla d’Ègara, i que el primer tram de Ca n’Aurell s’incorporés més endavant. Finalment no serà així. El mes de maig de 2025 s’aplicarà la restricció permanent, de 7 a 20 hores, a tot l’àmbit, fins als carrers de Faraday i Josep Trueta.

L’ordenança municipal que regula la zona de baixes emissions incorpora l’al·legació formulada pels veïns del carrer de Faraday, que proposaven que la ZBE no s’acabés a l’interior d’un barri, entre carrers, sinó a grans avingudes. A Ca n’Aurell, suggerien situar el límit a l’avinguda d’Àngel Sallent.

El govern ha acceptat ampliar el perímetre de la ZBE a tot el barri de Ca n’Aurell i desplaçar el límit oest fins a l’avinguda d’Àngel Sallent. Un any després de l’entrada en vigor de l’ordenança municipal, que s’aprovarà definitivament a finals d’aquest mes de març, s’iniciaran els tràmits per la modificació d’aquesta ordenança per a incorporar l’avinguda d’Àngel Sallent a la ZBE. Tot apunta que l’avinguda pot entrar a la zona restringida abans de finals de 2025, tot i que podria ser ja el 2026.

La ZBE arribarà a l’avinguda d’Àngel Sallent el 2025 i  a l’avinguda de Barcelona l’any 2027

L’ampliació de la ZBE no es queda aquí. L’executiu valora augmentar el límit de la ZBE també per l’est, informen fonts municipals. La raó és que el decret de la Generalitat estableix que els municipis han d’aplicar les ZBE en el 25% del seu teixit residencial i “Terrassa no arriba ni al 14% amb la proposta inicial fins a la rambla d’Ègara”.

En aquest context, l’ordenança incorpora una disposició addicional que preveu la possibilitat de fer créixer la zona de baixes emissions fins a l’avinguda de Barcelona. “Durant tres anys valorarem si es compleixen objectius”, expliquen. Si no és així, el perímetre de la ZBE incorporarà els barris de l’Escola Industrial i del Cementiri Vell.

Qui no podrà passar

A partir de maig de 2025 els vehicles sense distintiu ambiental no podran accedir a la ZBE. L’Ajuntament permet a la seva ordenança l’accés dels vehicles B, però la Generalitat no ho contempla i l’al·legació presentada per la ciutat està pendent de resolució. El govern municipal estima que a Terrassa hi ha 81.367 vehicles sense etiqueta ambiental que tindrien vetat el pas a la ZBE i ha demanat flexibilitzar les restriccions.

Els vehicles, sense distinció, podran entrar als pàrquings de la ZBE. L’Ajuntament ha acceptat parcialment al·legacions que ho demanaven i ho incorpora a l’ordenança municipal

L’ordenança de Terrassa inclou excepcions. Els residents de la ZBE sense distintiu ambiental podran entrar. També els vehicles que transportin persones amb discapacitat, amb problemes de mobilitat o amb malalties. Els vehicles de serveis i d’emergènies podran accedir i els no autoritzats podran demanar una autorització diària puntual o bé amb un límit de 24 dies a l’any.

La ZBE entrarà en vigor el 2025. Qui hi podrà circular i com?

To Top