L’Hospital Universitari de Terrassa desenvolupa un projecte pioner al món consistent en l’aplicació de realitat virtual per pal·liar els efectes de deteriorament cognitiu de la quimioteràpia. Aquest divendres, l’hospital del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha presentat aquesta iniciativa, Oncobrain, que duu a terme conjuntament amb l’empresa tecnològica Broomx i el Programa Domum de la Fundació Nous Cims.
Al voltant del 60 o el 70% de les persones tractades amb quimioteràpia desenvolupen problemes cognitius que poden perjudicar directament la seva qualitat de vida, destaca l’Hospital de Terrassa. Cada cop hi ha més evidència sobre l’impacte d’aquest efecte nociu conegut com a Chemobrain, amb símptomes que inclouen des d’alteracions de la memòria o de l’atenció fins a alteracions en la funcionalitat de la persona, afectant la seva ocupació i relacions socials. Per això, a la iniciativa s’han triat pacients amb edats compreses entre els 18 i els 65 anys.
Estimulació cognitiva
A causa de la creixent progressió del càncer i els seus tractaments aquest problema està cada cop més estès, però, alhora, ha rebut fins ara poca atenció, com ha destacat la neuropsicòloga Maite Garolera, responsable científica d’un projecte amb el qual les entitats implicades volen precisament omplir aquest buit de recerca.
Els programes d’estimulació cognitiva constitueixen un tractament no farmacològic d’elecció per trobar-ne una solució efectiva. Segons el CST, “s’ha observat una millora cognitiva després de la pràctica de ‘mindfulness‘ o exercici físic de manera regular. Aquestes activitats accionen una sèrie de mecanismes biològics i neurals que podrien resultar beneficiosos per a les funcions cognitives”.
Tenint en compte aquest context, els investigadors del CST han dissenyat una estratègia multimodal, combinant tres activitats (entrenament cognitiu, exercici físic i ‘mindfulness’), per constatar “si els pacients experimenten millores cognitives i a nivell emocional, que els ajudi a millorar-ne la qualitat de vida”.
I, de moment, els resultats preliminars d’aquesta recerca apunten que sí. De moment, una vintena de pacients que han patit els citats efectes secundaris de la “quimio” participen en la prova, que els promotors volen ampliar a 60 persones per, en un projecte que necessita encara un parell d’anys de marge, passar després a un estudi multicèntric i en format d’assaig clínic. De moment, a Terrassa es fa el primer pas.
Teràpies grupals
“No és l’única innovació que plantegen els investigadors, ja que el projecte, conegut com a Oncobrain, també compta amb la utilització d’una de les tecnologies que revolucionen els tractaments cognitius en l’àmbit social i sanitari: la realitat virtual immersiva (RVI)”, explica el CST. Aquesta tecnologia, a diferència de la clàssica RV, “permet el desenvolupament de teràpies grupals, compartides, sense la necessitat que usuaris i professionals utilitzin dispositius de realitat virtual individuals”.
A les sessions d’entrenament els pacients compten amb el projector MK360, desenvolupat per l’empresa tecnològica Broomx, “que destaca per ser el primer sistema de projecció immersiva del món”, afegeix. Els usuaris no fan ús d’ulleres de realitat virtual. Els professionals sanitaris que assisteixen el procés, com Silvia Cristeto o Josep Gómez, projecten imatges en una sala.
Vídeos amb so envolten els participants. Surten emoticones que pugen i baixen. Quantes duien mascareta?, pregunta la Silvia a María del Mar Zarza, Clara Cubero i Bibi Florica Zhahria, les tres pacients que aquest divendres han participat en la demostració. “Jo n’he vist una, aquesta”. I el viatge virtual pel Mercat de la Boqueria els hi serveix per recordar aquell preu d’aquell peix, o aquell nom que apareix en un lloc de venda.
El grup de recerca C-3 Cervell, Cognició i Conducta del CST ja ha explorat, de la mà de Broomx, els beneficis cognitius de l’ús de la RVI en persones amb símptomes de covid persistent, persones grans i persones amb discapacitat intel·lectual. Oncobrain va una mica més enllà i permetrà ara comprovar-ne els efectes en persones en procés oncològic diagnosticades amb Chemobrain.
Qualitat de vida
Aquest projecte neix en col·laboració amb el programa Domum, de la Fundació Nous Cims que, emmarcat dins del treball que desenvolupa als hospitals per al foment del benestar emocional dels pacients oncològics, “també promou intervencions innovadores amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida”. Pau Gomes, director de l’àrea de benestar emocional de la fundació, ha subratllat la importancia de cercar “innovació en la millora de la qualitat de vida” dels malalts i els primers resultats “generen evidències” que conviden a pensar en una futura generalització d’aquests processos “per beneficiar més persones”.
Per a Ignasi Capellà, fundador de Broomx, “si la tecnologia té sentit, és quan té una finalitat útil”. La seva empresa va observar que amb l’ús d’ulleres, els usuaris “s’aillaven del món” i amb aquest nou sistema “es buscava convertir l’experiència en grupal”.
El treball en xarxa de Domum potenciarà la difusió dels beneficis i l’impuls d’aquest tipus de projectes a diferents centres oncològics. Com resumeix l’Hospital de Terrassa, “la posada en marxa d’Oncobrain cerca trobar millores cognitives, emocionals i de qualitat de vida, en les persones amb càncer i deteriorament cognitiu associat a la quimioteràpia gràcies a l’estimulació amb RVI”. Aquestes tècniques “obren un ventall nou i atractiu de possibilitats en el camp de les intervencions psicològiques aplicades al benestar cognitiu i emocional del pacient oncològic”.