Esports

La competició de les dues pretemporades

L’aturada de més de tres mesos de les lligues de hockey obliga els preparadors físics dels equips a variar la programació de la temporada per tal que les plantilles arribin a finals de maig en les millors condicions possibles

Una acció del derbi de la primera volta entre l'Atlètic Terrassa i el Club Egara / LLUÍS CLOTET

El darrer partit de la lliga de Divisió d’Honor femenina es va jugar fa tres mesos i 13 dies i el darrer de la lliga de Divisió d’Honor masculina fa tres mesos i set dies. Aquest diumenge començarà la segona volta de totes dues competicions. Com passa cada temporada des de fa sis, els compromisos de les seleccions espanyoles han partit per la meitat una competició que té cada vegada menys pes dins del calendari del hockey espanyol.

Els principals afectats per aquesta aturada tan llarga són els entrenadors i els jugadors que no són internacionals, és a dir la majoria. Aquesta competició partida en dues obliga els preparadors físics dels diferents equips a dur a terme dues pretemporades, una a l’estiu i una altra a l’hivern.

En anys anteriors, la Federació Catalana havia organitzat alguna competició per tal de mantenir l’activitat competitiva entre les plantilles, com és el cas de la Copa Federació. Enguany no s’ha fet i els partits amistosos i les sessions d’entrenament han estat les úniques alternatives a una llarguíssima sequera competitiva.

David Pino és el preparador físic del primer equip masculí del Club Egara. “Aquesta aturada de més de tres mesos no afavoreix ningú. Però ja hi estem acostumats i adaptem la preparació dels jugadors a aquesta circumstància. En realitat, planifiquem dues pretemporades. I la més intensa és, curiosament, la de l’hivern, ja que a partir d’aquest diumenge afrontem el tram final de la temporada, on ens juguem tots els títols”, assenyala.

I és que, a partir d’ara, els jugadors i les jugadores no tindran descans. Diumenge comença una segona volta que acabarà el diumenge 19 de maig. I el cap de setmana següent, el dissabte 25 i el diumenge 26 de maig, es disputarà la “final-four” tant masculina com femenina, en una mateixa seu, encara per determinar.

D’aquí a 15 dies, a més, es posarà en joc el segon títol de la temporada, la Copa del Rei i la Copa de la Reina, que enguany es disputaran a Benalmádena i a Màlaga, entre el divendres 15 i el diumenge 17. Els vuit primers classificats masculins i femenins disputaran entre un i tres partits en només tres dies. Aquest tram final de competició se sol veure engreixat amb la participació d’algun equip terrassenc a la fase final de l’Euro Hockey League que es disputa per Setmana Santa als Països Baixos. No serà el cas d’aquest any.

Entrenaments específics

Els partits de seleccions han acaparat bona part dels mesos de gener i febrer. Al gener es va disputar a València el Preolímpic i del 10 al 24 de febrer les vuit primeres jornades de la Pro League masculina a l’Índia. De fet, els internacionals no van tornar fins ahir, tres dies abans de reprendre la lliga, als entrenaments amb els seus clubs.
Mantenir el grup motivat durant aquests tres mesos sense partits és el gran repte per als preparadors físics. El de l’Atlètic, Albert Fíguls, destaca la dificultat que suposa no poder disposar dels jugadors internacionals. “Fins aquesta setmana no hem pogut entrenar tots junts. En aquest temps hem disputat partits amistosos i alguns jugadors s’han dedicat durant tres setmanes al hockey sala. Però cap entrenament ni cap partit amistós pot substituir la realitat i la intensitat d’un partit de lliga”, assenyala Fíguls, que considera que “parar tres mesos no és el més adequat ni per als jugadors ni per als aficionats, que perden el contacte amb la competició”.

Oriol Mata, preparador físic del Club Egara femení, coincideix en les opinions dels seus companys. “Després de tantes setmanes sense jugar, perds el ritme de competició. L’única part positiva és que tens temps per gestionar diferents dinàmiques de grup. Pots fer coses que no pots fer durant la temporada. La nostra missió és mantenir a les jugadores activades i preparades per aquest tram final de la temporada, en què ens juguem els títols. Hem intentat mantenir la intensitat disputant partits amistosos”, explica.

Tres mesos per decidir la lliga i la Copa

A partir d’ara, el ritme de la competició serà trepidant. Des de diumenge i fins a finals de maig només hi haurà un cap de setmana lliure, el 31 de març, per Setmana Santa. Aquesta data perduda es recuperarà en la jornada intersetmanal del dimecres 1 de maig. A més, el cap de setmana vinent es decidiran a Andalusia els noms dels campions de la Copa del Rei i de la Reina.

To Top