Terrassa

El parc de bombers, l’hospital i l’institut escola Antoni Ubach entren als pressupostos

La Generalitat invertirà a Terrassa l’any vinent 18,7 milions d’euros en actuacions al transport, els equipaments educatius i sanitaris.

La Generalitat invertirà a Terrassa l’any vinent 18,7 milions d’euros en actuacions al transport, els equipaments educatius i sanitaris. Són set milions més que els 11,3 milions invertits l’any 2023. L’Hospital de Terrassa rebrà 5,6 milions d’euros per a millores, un milió dels quals per a equips de ressonància magnètica.

El projecte de pressupostos de la Generalitat destinarà la partida més gran de les inversions a la ciutat a la reforma i ampliació del parc de bombers de Terrassa. L’esperada renovació de l’equipament serà una realitat els anys vivents. L’administració catalana destina als pressupostos de 2024 una assignació de 2.696.327,76 euros per a l’execució del projecte – una xifra inferior als 4,8 milions previstos a principis d’any- i a les obligacions pluriennals compromeses consigna una nova entrega d’1,2 milions d’euros. En total, un pressupost global de 3,979.727,41 euros.

El nou parc de bombers s’ubicarà a la mateixa parcel·la, on s’enderrocarà l’existent. L’únic que es conservarà del parc actual és el soterrani per adaptar-lo com a zona de pràctiques, amb la construcció també d’una torre sobre el soterrani existent. El nou edifici, que tindrà una superfície de 1.800,17 m², serà de tres alçades: planta semisoterrani (ús, gimnàs i instal·lacions), planta baixa (part administrativa, vestidors, aula i cotxera) i planta primera (locals de descans, cuina, menjador i terrassa). El temps estimat de l’edificació són dos anys.

L’ampliació de l’Antoni Ubach

L’Escola Antoni Ubach de Ca N’Anglada rebrà l’any vinent una injecció econòmica de 3.178.821 euros per a l’ampliació del centre i la seva consolidació com a institut escola. El centre va passar a reconvertir-se el curs 2020/2021 en una escola 3-16 amb un projecte pedagògic des de pàrvuls fins a 4t d’ESO i ara continuarà vient créixer les seves instal·lacions, per adequar-les a la nova realitat del centre.

No és l’única inversió destinada als centres educatius de la ciutat, tot i que sí que es tracta de la més copiosa amb diferència. Les inversions de 2024 reserven també 154.996 euros per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’institut Mont Perdut.

La tercera de les grans inversions per a 2024 a la ciutat és per a l’Hospital de Terrassa. Destinen en total de 6,5 milions d’euros al Consorci Sanitari de Terrassa en dos paquets d’actuacions. Un primer de 4,5 milions que s’invertirà en construccions, maquinària, instal·lacions, mobiliari i en la implantació de plaques fotovoltaiques a l’aparcament de l’hospital, una obra que està en marxa. A banda, aquesta partida permetrà millorar l’equip d’accés a dades i les aplicacions informàtiques.

L’hospital també veurà aquest 2024 com es fan les obres i s’instal·la la maquinària al seu servei de ressonància magnètica. Les millores tindran una inversió d’un milió d’euros.

En paral·lel, Sant Llàtzer rebrà una partida de 530.417 euros per maquinària comunitària, de rehabilitació i mobiliari, en el marc dels projectes transformadors Hub d’Innovació Social i Sanitària postcovid 19.

El projecte de pressupostos de la Generalitat també inclou 2,4 milions per a l’ampliació del tercer carril de la C-16, entre la C-58 i la B-40, i 13 milions més l’exercici 2025. Seguint en l’ambit de la mobilitat, preveu invertir 55.846 euros per al desdoblament de l’N-150, amb l’execució d’una via ciclista paral·lela a la carretera, entre la rotonda de la C-50 i l’enllaç amb la carretera de Montcada.
D’altra banda, l’Institut Català del Sòl començarà els tràmits per a la futura construcció de 40 (20 + 20) habitatges al número 1 del carrer de Ter (388.276 euros).

El CAP, el CUAP i la residència es queden fora

Els pressupostos de la Generalitat deixen fora del capítol d’inversions el nou centre d’atenció primària (CAP) i el nou centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) compromesos amb Terrassa, així com la construcció del nou CAP Terrassa Nord, un dels més saturats de Catalunya i que espera des de fa anys el trasllat a un nou edifici. L’Ajuntament ha cedit els espais per a l’edificació dels nous centres sanitaris, els primers al carrer de Pau Marçal, i el tercer a uns terrens al parc de la República. En aquest espai està compromesa i plurianunciada la segona residència pública de la gent gran a Terrassa, un equipament que torna a quedar-se sense partida a les inversions de la Generalitat per a 2024.

To Top