Terrassa

Com és celebrar l’aniversari el 29 de febrer?

Les persones nascudes aquest dia podran celebrar enguany el seu aniversari amb tots els honors. Hem recollit el testimoni de terrassencs nascuts un 29 de febrer que ens expliquen com és celebrar anys en un dia com avui

Enguany, el mes de febrer té 29 dies, una data que només veiem al calendari cada quatre anys i que esdevé especial i curiosa. Les persones nascudes aquest dia podran celebrar el seu aniversari amb tots els honors, i la resta d’anys hauran d’escollir quin dia prefereixen celebrar-lo. A Terrassa, en anys de traspàs d’aquest segle han nascut 39 nadons. Hem recollit el testimoni de terrassencs nascuts un 29 de febrer que ens expliquen com és celebrar anys en un dia com aquest.

Albert Aragay, 12 anys (de traspàs)

L’Albert avui fa 48 anys “o 12” –diu entre rialles–. No mostra preocupació sobre quan hauria de celebrar el seu aniversari: “El celebro el 28 de febrer o l’1 de març indistintament”, però apunta que el seu entorn normalment el felicita el dia 28. Creu que és curiós haver nascut aquest dia: “La gent se sorprèn i s’estranya, és una data difícil d’oblidar”. Recorda una anècdota curiosa: “Quan vaig fer 16 anys, el 1992, vaig assistir a una festa que se celebrava a una mítica discoteca de Barcelona en la qual van convidar a gent nascuda el dia 29 de febrer, i hi havia molta gent”. Confessa sentir-se especial per haver nascut aquest dia. “Em fa il·lusió, és una cosa que et diferencia de la resta”.

Laia Gorres, 4 anys (de traspàs)

La Laia Gorres celebra avui els seus 16 anys. Encara en la seva adolescència, té clar com vol celebrar avui aquest dia tan especial. En la resta d’anys, però, prefereix festejar-ho i que la felicitin el 28 de febrer: “Soc del febrer, no del març, no té sentit celebrar-ho el dia 1”. Expressa que la gent se sorprèn en positiu quan saben que va néixer en any de traspàs, però afirma que alguns companys aprofiten per fer comentaris tòpics sobre la data, “de vegades fan la broma de dir que dividiran la felicitació en dos dies”, a la que se li suma la d’“et felicitaré cada quatre anys”. El 29 de febrer del 2008, la Laia va ser un dels set nadons nascuts a Terrassa, cinc d’ells nenes.

Wences Matarín, 13 anys (de traspàs)

El Wences celebra avui els seus 52 anys, o 13 per aquells que comptin només els de traspàs. Explica que quan no hi ha dia 29 al calendari, el més oportú és celebrar el seu aniversari l’1 de març: “El 28 de febrer encara no havia nascut, no té sentit celebrar-ho abans”. Explica que les xarxes socials li porten la contra amb aquesta postura, ja que als seus contactes, per defecte, els hi apareix que el seu aniversari és el 28. “No em sembla bé, s’hauria de felicitar el dia de després”. Un dels tòpics més comuns és “preguntar que quan ho celebro, genera molta curiositat”. Explica que per a ell el seu aniversari sempre ha estat una data especial, i se’n recorda de tots. “Sempre ho he celebrat amb grans festes”. Sí que creu que haver nascut en aquesta data és especial i curiós, i coneix a unes quantes persones que també fan anys aquest dia.

Esther Mateos, 6 anys (de traspàs)

L’Esther celebra avui els seus 24 anys. Una data que li sembla molt especial, i que vol celebrar de manera gratificant. Tot i això, explica que la resta d’anys “prefereixo el dia 28, el considero el meu dia, tot i que hi ha gent que creu que dona mala sort”. Els seus pares sempre li han dit que serà més jove que la resta, un fet que “em fa sentir que néixer aquest dia és una cosa especial”. No tothom coneix a algú que faci anys en aquesta data i opina que “genera sorpresa i curiositat”. Els tòpics sempre estan presents, com el d’“aquest any no tens aniversari”, però sosté que se sent afortunada d’haver nascut en any de traspàs, i creu que això ha definit la seva personalitat.

Miquel Garcia, 14 anys (de traspàs)

En Miquel Garcia fa avui 56 anys, o 14 si ens guiem pels 29 de febrer que ha viscut. Considera que el correcte és felicitar i celebrar l’aniversari el dia 1 de març, perquè “jo el 28 no havia nascut”. Els seus pares li explicaven que aquell dia del 1968 ell va ser l’únic nen que va néixer, “la resta eren totes nenes”. Comenta que la gent se sorprèn quan saben el dia en què va néixer, i explica que aprofiten per fer-li el típic comentari “cada quatre anys et farem un regal”, i ell respon “digues la teva edat, segur que soc més jove que tu”. Apunta que ha ensenyat el DNI en més d’una ocasió per demostrar la seva data de naixement.

Eva Pedreño, 13 anys (de traspàs)

L’Eva fa 52 anys avui, encara que explica “per la meva constitució, sí que podria tenir-ne 13”. Per a ella, el correcte és celebrar el seu aniversari el 28 de febrer perquè és l’últim dia del mes, encara que accepta el debat al voltant de la data perfecta. Les reaccions que s’ha trobat durant la seva vida han estat sempre bones: “La gent pregunta quina és la meva edat real, sempre estem calculant”, diu amb un somriure. Li agrada fer anys aquest dia perquè “em sento més jove”. Cada quatre anys celebra un canvi de cicle: “És una sensació meva, però penso, ara sí que és el meu aniversari”. Aquest any té ganes de celebrar-ho gaudint d’allò que li vingui de gust en el moment.

Joan Enric Queralt, 15 anys (de traspàs)

Avui celebra xifra rodona: els 60 anys, però segons l’any de traspàs encara no ha arribat a la majoria d’edat. “Jo ho celebro el dia 28, perquè soc del febrer, no del març, però que cadascú ho celebri quan vulgui”. Va néixer un 29 de febrer de ventada, i aquesta data el va condicionar durant la infància “em deien ‘el bisiesto’, hi havia burla entre els companys i em feien sentir com si fos estrany”. Avui dia, però, ja no el condiciona. Amb el pas dels anys s’ha anat creuant amb persones que fan anys el mateix dia que ell, però “és difícil trobar-se”. Pel que fa a tòpics, els més repetits són el “no fas anys” o “el celebrarem cada quatre”.

To Top