Terrassa

Copes menstruals, calces i compreses gratuïtes

A partir del 4 de març les farmàcies que s’hi sumin a la iniciativa distribuiran tres productes menstruals reutilitzables, i les persones usuàries podran escollir només un

La Generalitat de Catalunya llança la campanya “La meva regla, les meves regles”, una iniciativa per garantir l’accés a productes menstruals reutilitzables mitjançant la seva distribució gratuïta a les farmàcies. La campanya s’activarà a partir del 4 de març i s’estima que beneficiarà a 2,5 milions de persones a Catalunya. Les farmàcies que s’hi sumin indicaran que ofereixen aquest servei a través d’un distintiu a la porta.

El coordinador de farmàcies a Terrassa, Joan Brugueras, considera que “és una bona iniciativa que permetrà ensenyar altres sistemes d’higiene menstrual”. Des de la Farmàcia Rambleta, que també s’han sumat a la proposta, consideren que “és un servei necessari per difondre la importància dels productes menstruals reutilitzables”.

Per accedir als productes gratuïts serà necessari tenir instal·lada l’aplicació La Meva Salut, a través de la qual s’accedirà a un codi QR que permetrà aconseguir un dels tres productes disponibles: la copa menstrual, les calces menstruals o la compresa reutilitzable. El codi només serà vàlid un cop, donat que s’estima que els productes tenen una vida útil d’entre 5 i 10 anys.

Menstruar té un cost

La iniciativa pretén combatre la pobresa menstrual, que afecta a una de cada cinc persones a Catalunya. I és que menstruar té un cost: comporta una despesa estimada de 2.500 euros durant tota la vida en productes d’un sol ús, com són els tampons i les compreses. En canvi, utilitzant mètodes reutilitzables, la despesa es redueix fins als 144 euros.
El cost d’aquests productes, però, no és només econòmic. Els residus que generen són contaminants ambientalment. Una persona, al llarg d’una vida fèrtil, genera 180kg de deixalles amb els productes d’un sol ús. En canvi, amb els mètodes d’higiene menstrual reutilitzables, la xifra es redueix fins als 2,4 kg.

Copes menstruals, calces i compreses gratuïtes
To Top