Diners

Vytrus preveu triplicar les vendes d’aquí al 2027 incorporant noves tecnologies

La companyia de Terrassa preveu un mix de creixement orgànic i inorgànic. Estima que el 60% dels seus ingressos provindrà del negoci actual de les cèl·lules mare vegetals i el 40% restant l’aportaran les noves tecnologies incorporades i les adquisicions realitzades

Albert Jané, cofundador i director d'operacions de Vytrus, i Òscar Expósito, cofundador i director científic

L’empresa terrassenca Vytrus Biotech, especialitzada en ingredients actius derivats de cèl·lules mare vegetals per a la indústria cosmètica, preveu multiplicar els pròxims quatre anys per tres les seves vendes, assolint els 12 milions d’euros, i per quatre el seu ebitda o benefici operatiu, fins als 5 milions d’euros.

La biotecnològica acaba de fer públic el seu pla estratègic per al període 2024-2027, que es fonamenta en dos pilars principals. Per una banda, Vytrus vol transformar-se en una empresa multitecnològica en el sector dels ingredients actius cosmètics. I, per l’altra, preveu expandir-se i reforçar la seva activitat comercial, creant relacions a llarg termini amb els clients i apropant més al mercat les innovacions de la companyia.

Així, per poder accelerar el seu creixement i arribar a més clients, la companyia té la intenció d’incorporar noves tecnologies complementàries a les cèl·lules mare vegetals amb aplicació en el sector cosmètic. Des de la firma expliquen que l’equip porta anys desenvolupant internament algunes d’aquestes tecnologies, sense precisar quines són, i que, en paral·lel, està mantenint converses amb tercers per arribar a acords de llicència i inversió que permetin a la companyia incorporar en la seva cartera productes basats en tecnologies innovadores ja presents en el mercat cosmètic.

En el document sobre el pla estratègic 2024-2027 fet públic, la biotecnològica detalla que en els pròxims anys pretén firmar acords estratègics de col·laboració amb altres empreses que li permetin incrementar el catàleg i que aquests acords tindran un focus tecnològic i comercial, complementant el treball de l’equip de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I). “Vytrus es troba en converses amb diverses companyies, amb la vista posada a tancar els primers acords ja el 2024”, s’indica en el document.

Mix de creixement orgànic i inorgànic

En aquest sentit, l’empresa preveu per als pròxims quatre anys un mix de creixement orgànic i inorgànic. Per al 2027, Vytrus estima que el 60% dels seus ingressos provindrà del negoci actual de cèl·lules mare vegetals i el 40% restant l’aportaran les noves tecnologies incorporades i adquisicions realitzades.

De fet, l’empresa explica que conjuntament amb els seus assessors està duent a terme un cribratge de companyies “target” que puguin aportar un alt valor afegit per reforçar la posició competitiva de l’empresa en els seus mercats principals. L’estratègia de creixement inorgànic de Vytrus estarà enfocada a companyies que permetin a la societat un mix de major volum de facturació en el sector dermocosmètic i l’accés a tecnologies complementàries a les de les cèl·lules mare vegetals, indiquen.

Albert Jané, cofundador i director d’operacions de Vytrus, que cotitza a BME Growth des del març del 2022, comenta que “des del 2020 hem construït un model de negoci autosuficient i destinarem el finançament del mercat de capitals a l’expansió i el creixement inorgànic dels pròxims quatre anys”.

En el període 2024-2027, la firma terrassenca es compromet a mantenir la seva aposta per la innovació i estima destinar anualment almenys un milió d’euros a R+D+I, “assumint l’equip científic de la biotecnològica el repte de convertir-se en un hub d’innovació on convergeixin totes les tecnologies del grup”.

En l’àmbit comercial, Vytrus preveu que Europa continuï sent el seu principal bastió, tot i que espera ràtios de creixement superiors en els mercats dels Estats Units i Àsia-Pacífic, especialment a l’Índia i Corea del Sud, on l’empresa ha assolit un bon posicionament els últims anys.

“Les sinergies que es generin amb les adquisicions associades al creixement inorgànic són una oportunitat important per a l’expansió dels departaments d’operació de Vytrus. Vytrus tindrà la capacitat d’optimitzar estructures de proveïment, gestionar de forma més eficient la logística, així com disposar de més centres de fabricació, en benefici del seus clients”, destaquen.

Presència internacional consolidada

En el període 2020-2023, l’empresa ja ha multiplicat per tres les seves vendes i per més de sis el seu ebitda. El 2019 va ser l’últim any en pèrdues i acumula més d’1,7 milions d’euros de benefici net des del 2020, mencionen en el document. El primer semestre del 2023 van registrar una caiguda de les vendes del 4% respecte del mateix període de l’any anterior, però el tercer trimestre va tancar amb un augment d’un 14%. Així, els resultats estimats per al 2023 són uns ingressos de 3,7 milions d’euros i un ebitda d’1,3 milions.

En aquests quatre anys, la companyia ha consolidat la seva presència internacional augmentant en més d’un 50% els territoris on té clients, arribant a 34 països dels cinc continents. La companyia ha duplicat el seu equip, format actualment per gairebé 40 professionals a les seves instal·lacions a Terrassa, ampliades fins als 1.400 metres quadrats, triplicant la seva capacitat productiva “per afrontar l’expansió dels pròxims anys”.

En el període 2020-2023, Vtytrus ha sumat cinc nous productes a la seva cartera d’ingredients actius per a la indústria dermocosmètica. L’empresa creu que l’objectiu de disposar de diverses tecnologies de base biotecnològica i innovadora i una expansió de la xarxa comercial li permetrà potenciar el creixement arribant a més clients i sent més atractiva com a sòcia en innovació i sostenibilitat, disposant de major tracció comercial amb clients i distribuïdors, i incrementant les oportunitats de venda encreuada.

To Top