Terrassa

Terrassa als pressupostos pactats entre ERC i PSC

L’acord entre ERC i el PSC inclou una partida per al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa

Zona on s'ampliarà el Parc Audiovisual / NEBRIDI ARÓZTEGUI

L’ampliació del Parc Audiovisual, a Terrassa, i el túnel ferroviari d’Horta seran alguns dels projectes beneficiaris del pacte al qual han arribat Esquerra i el PSC per als comptes del 2024. N’hi ha partides també per a la millora i construcció de nous CAPs.

L’acord de pressupostos del Govern per enguany, signat per Esquerra i el principal partit de l’oposició al Parlament, el PSC, inclou diverses partides destinades al Vallès Occidental, entre les quals, la més important i explícita per a Terrassa, l’assignació de fons per l’ampliació del Parc Audiovisual de Catalunya (PAC). El pacte contempla d’altres inversions, encara no desglossades públicament, que redundaran a la ciutat, com la despesa general en salut o el túnel d’Horta.

L’acord no es tradueix encara en projecte de llei de pressupostos, doncs exigeix, almenys, l’abstenció dels comuns. De totes maneres, les negociacions entre socialistes i republicans han fructificat en un consens que estableix com a prioritats “l’educaciò, l’habitatge, la seguretat i la lluita contra la sequera” i que adopta el compromís de “contractar un estudi de viabilitat del projecte ferroviari del túnel d’Horta de Cerdanyola del Vallès”, estudi que també ha d’analitzar altres opcions “per millorar la connexió del Vallès amb Barcelona per la part nord de la ciutat en sentit ampli”.

En l’àmbit d’infraestructures i mobilitat, l’acord de pressupostos estipula l’augment en 24,7 milions d’euros en la partida de transport de viatgers intermunicipal per carretera, en la xarxa de busos interurbans. En aquest apartat figuren 5,7 milions per a “reforços i millores del servei regular de transport de viatgers per carretera a múltiples línies”, i una partida de 7 milions serà per a la integració tarifària de Catalunya i 6 més, per assumir els sobrecostos del preu de l’energia.

El PAC

La Generalitat invertirà 100 milions fins al 2026 “per iniciar les obres i operacions necessàries per al desenvolupament del Catalunya City a l’Edifici de Turbines de Catalunya Media City i al Parc Audiovisual, a Terrassa”. Aquests 100 milions se sumaran als 60 que aportarà el govern espanyol, segons ha destacat aquest dimarts la diputada socialista terrassenca Eva Candela. La parlamentària ha valorat la importància de l’aposta pel túnel d’Horta, llargament reivindicat per ajuntaments i institucions vallesanes.

L’acord adopta el compromís de “contractar un estudi de viabilitat del projecte ferroviari del túnel d’Horta de Cerdanyola del Vallès”, estudi que també ha d’analitzar altres opcions “per millorar la connexió del Vallès amb Barcelona per la part nord de la ciutat en sentit ampli”

La part dedicada a la salut haurà de redundar en millores a Terrassa, car Esquerra i el PSC es comprometen a incrementar en 144 milions d’euros aquest 2024 el pressupost “destinat a l’àmbit de l’atenció primària i la salut comunitària”, de manera que el 25% del pressupost de la conselleria s’invertirà en aquest àmbit. Principalment, es reforçarà la figura del gestor de salut “amb l’objectiu últim que cada usuari disposi d’un equip consolidat amb personal mèdic, d’infermeria i d’administració”; això ha de permetre “agilitzar els tràmits administratius i concretar els tràmits clínics”.

El nou CAP Terrassa Nord s’aixecarà a l’àmbit del parc de la República / ALBERTO TALLÓN

Quant a llistes d’espera, es parla de “consolidar els 110 milions d’euros per continuar millorant l’accessibilitat al sistema, destinats majoritàriament a l’àmbit de l’atenció primària i la salut comunitària i a l’àmbit hospitalari”. L’acord de pressupostos assigna també 110 milions “a la millora del finançament dels centres i consorcis sanitaris”.

Una altra partida destinarà “un mínim de 50 milions d’euros a actuacions de millora i construcció de nous centres d’atenció primària (CAP)”. A Terrassa, la Generalitat ha de construir en el proper trienni, almenys, el nou CAP Terrassa Nord i el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP).

El nou hospital comarcal

Un altre compromís del pacte assolit entre ERC i el PSC: redactar el pla funcional d’un nou hospital comarcal que doni servei a les poblacions de Rubí, Sant Cugat del Vallès i Castellbisbal. La regidora Eva Candela, diputada del PSCV al Parlament, ha qualificat de “molt positiu” aquest apartat i ha estès aquesta valoració al global de l’acord amb Esquerra, un consens de rellevància “per ajudar a la governabilitat de Catalunya durant l’any que queda fins a les eleccions”.

A banda de les generals que beneficiaran els vallesans, els socialistes subratllen la importància de partides destinades específicament al Vallès Occidental, com el nou Hospital Ernest Lluch de Cerdanyola del Vallès. El projecte serà licitat aquest any.

Terrassa als pressupostos pactats entre ERC i PSC
To Top