Opinió

“Personal branding”, la marca personal

Joan Carles Folia, Coach Advance Life

En una societat altament competitiva en què milions de persones acostumen a funcionar de la mateixa manera, el fet de trobar trets diferencials en cadascun dels aspirants que opten a un lloc de treball s’ha convertit en quelcom molt valorat.

És clar que la formació reglada, la preparació que adquirim pels diferents itineraris educatius és important, diria que indispensable. Però a igualtat de titulacions acadèmiques el que es busca és tot un seguit de peculiaritats que puguin fer encaixar algú dins d’un grup de treball concret. És per aquest motiu que cadascú de nosaltres haurà d’anar construint una marca personal que farà que es converteixi, o no, en una peça encisadora per a l’empresa que cerca professionals d’una determinada identitat. Per construir aquesta marca única i intransferible, caldrà incidir en alguns elements de rigorosa importància.

El més important de tots serà el grup d’habilitats que podem aportar al nou col·lectiu. Parlem d’aquelles aportacions que podem oferir per la nostra formació acadèmica, però sobretot per la nostra manera de comportar-nos davant de determinades circumstàncies. En el moment d’exposar un projecte, de defensar una opinió contrària i fins i tot de col·laborar amb l’equip tot i que no ens agradi la decisió presa per unanimitat contrària a la nostra. Una sèrie d’habilitats que barregen la manera de ser i la manera de fer, que hem après en la relació que hem tingut amb el nostre entorn.

Un altre dels elements importants a l’hora de dissenyar el nostre “personal branding” serà la capacitat de saber relacionar-nos amb gent que se situï dins del nostre espectre laboral, vull dir, que ens puguin atorgar valor afegit en l’àmbit al qual ens volem dedicar. Cal dir, en aquest sentit, que moltes empreses demanen conèixer, abans de prendre la decisió final sobre el millor candidat, com ens projectem a les xarxes socials i quin tipus de vincles hi hem generat per acabar de saber com queda retratat el nostre perfil relacional i si pot ser interessant per al centre de treball que ens vol contractar. Per tant, les nostres publicacions i comentaris a les xarxes diran molt del nostre posicionament davant del món i això ens farà més o menys llaminers en el procés de selecció de qualsevol centre de treball i els seus empleats.

Al final de qualsevol selecció, les empreses volen anar sobre segures, tot i que de vegades la caguen, en quina elecció és la més encertada i esperen equivocar-se gens o poc perquè això té una repercussió en els “timings” d’aprenentatge i, és clar, en l’alentiment dels processos de producció i, finalment, en el compte de resultats.

Disposar d’una bona marca personal ens diferencia dels altres, ens dona més visibilitat, afavorim un relat positiu de la nostra identitat i comportament i, finalment, disposem de moltes més oportunitats professionals perquè tenim un valor afegit a la nostra manera de projectar-nos al món i passar per la vida, que juga a favor nostre i ens fa més desitjables per a molts llocs de treball.

Ara bé, hi ha persones que han decidit no donar importància a aquesta qüestió i se situen en un escenari de voler fingir que són d’una determinada manera, no volen optimitzar les seves xarxes socials i prescindeixen de vincles potencialment favorables i, tot i això, han assolit els llocs de treball que volien, enhorabona. En tot cas, deixeu-me que els recomani que tornin a reflexionar sobre aquesta qüestió no sigui que es quedin sense feina i els costi trobar-ne de nou.

To Top