Terrassa

Més de 200.000 turistes han visitat els museus i el patrimoni

La ciutat ofereix aquest 2024 un catàlec de disset rutes turístiques i incorpora visites amb tast gastronòmic

Terrassa recupera les xifres turístiques d’abans de la pandèmia i confirma el creixement de l’atractiu de la ciutat per al visitant. Una de les dades que revela el poder de convocatòria de l’oferta turista egarenca és la dels visitants al conjunt del patrimoni i dels museus, turistes locals i  de fora, que durant 2023 va assolir la xifra dels 208.779, un 13,42% més que l’any anterior. Pel que fa a les pernoctacions, més de 72.000 nits d’hotel es van reservar durant el darrer any, el que suposa un creixement del 40% respecte a l’any anterior.

L’augment de les pernoctacions està vinculat a les reserves, però també a l’obertura de nous hotels a la ciutat: L’hotel Boutique Petit Luxe (carrer del Teatre), que va obrir el febrer de 2023; i l’hotel Terrassa Confort, que funciona des del setembre a l’edifici de l’antic hotel Terrassa Parc, a l’avinguda Santa Eulàlia. “La dada de la taxa turística és més real i ja és un 4,5% més elevada que la de 2019”, explica el regidor de Turisme Pep Forn.

El MNACTEC és l’equipament del patrimoni industrial i modernista de la ciutat més visitat. La meitat de les visites turístiques a la ciutat van passar pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, concretament 113.239, un 3,03% més que l’any anterior.

El segon edifici més visitat és la icona de la ciutat: la Masia Freixa. 25.634 persones han gaudit de l’interior de l’edifici i de la singular i única silueta exterior, obra de l’arquitecte Lluís Muncunill. Les visites han augmentat en un 18,3% durant 2023 i l’espai continua sent imatge publicitària, cinematogràfica i sobretot, protagonista a les xarxes socials. La darrera, aquest cap de setmana, quan l’artista Lildami ha presumit del patrimoni de la seva ciutat amb un simpàtic i provocador missatge als veïns de Sabadell.

En l’àmbit dels espais museístics, la Seu d’Ègara és la que més ha crescut en nombre de visitants. Un 35,46% ha augmentat les visites al conjunt monumental, que van ser 17.508. Seguida de la Casa Alegre de Sagrera, que l’any passat van visitar 24.876 persones (+43%).

Rutes turístiques: noves propostes amb tast gastronòmic

Durant l’any passat 7.117 persones, individualment, en parelles, en família o en grup, van participar en les visites guiades que organitza el Servei de Turisme de la ciutat, un 33% més. Destaca l’increment d’un 21,48% dels visitants procedents d’Europa i de la resta del món.

Avui, el servei ha presentat la nova edició del catàleg de rutes turístiques, que inclou disset propostes i diverses novetats. La més destacada, la possibilitat de recórrer el patrimoni de la ciutat i gaudir de la gastronomia, amb un tast inclòs en la ruta.

La primera proposta és la nova ruta “Terrassa ve de gust!”, que convida a conèixer les pintures murals i els retaules de la Seu d’Ègara i que comença amb un esmorzar al Baumann Bar i una passejada pel parc de Vallparadís. La ruta “Terrassa, deixa’t seduir pel seu modernisme industrial”, que recorre edificis tan emblemàtics com la Masia Feixa, la Casa Alegre de Sagrera o el Mercat de la Independència, culmina amb un tast de productes de mercat a la Terrassa del Museu. L’oferta que combina patrimoni i tast incorpora una altra novetat, la “Terrassa Rutatast“, una proposta de quatre rutes per la memòria gastronòmica de la ciutat, que inclou territori, patrimoni, restauració i comerç. La ruta és diferent en funció de l’època de l’any i l’organitza 3 Turons, amb la col·laboració del Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, Tecavins i el Museu de Terrassa.

Aquest 2024 també s’estrena la Ruta Jacobea, que convida a fer el camí de Sant Jaume al seu pas per Terrassa i conèixer tots els secrets d’aquesta llegendària ruta.

Una altra de les novetats és la recuperació de la “Minyons de Terrassa Experience“, ara a la nova seu de la colla a Cal Reig.

I pel que fa a les rutes pel modernisme industrial, aquestes mantenen el trajecte, però incorporen novetats. Concretament, la ruta “Seguint els passos de Lluís Muncunill” i la ruta “Mirades des de les alçades”, es fusionen i amplien l’oferta d’edificis a visitar: es podrà visitar també l’Ajuntament de Terrassa, l’Antic Institut Industrial i l’actual Casa de l’Esport.

La “Terrassa de cine” farà un salt per esdevenir una ciutat referent

La ciutat ha portat la seva oferta turística a la fira Fitur, a Madrid, i ha comprovat com Terrassa, com a Ciutat del Cinema de la Unesco i amb un potencial que inclou platós, empreses i centres formatius, pot esdevenir espai de referència per a les visites relacionades amb el cinema. La ruta “Terrassa de cine” ja proposa un recorregut guiat per les localitzacions cinematogràfiques més emblemàtiques de la ciutat i aquest 2024 vol incorporar dos productes més: un permanentment tot l’any, encara per definir, i un segon que coincidirà amb la celebració del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, a la tardor, i que convidarà als visitants del festival a visitar la ciutat.

To Top