Terrassa

La filtració no evitarà que la piscina de Vallparadís funcioni a l’estiu

La regidora d’Esports Sarai Gascón anuncia que treballa per a que l’equipament estigui a punt per la temporada de bany

La regidora d’Esports, Sarai Gascón, ha anunciat al ple de febrer que l’equip de govern treballa perquè la piscina de Vallparadis “obri amb normalitat aquest estiu”. La detecció d’una fuita que provoca pèrdues d’aigua encara no ha estat localitzada, però des de l’àrea d’Esports es busca la manera de poder adequar l’equipament a la temporada de bany.

La piscina “s’ha de buidar”, ha explicat Gascón, que ha detallat les alternatives que valora el seu equip per a reomplir els 4 milions de litres d’aigua de la piscina de Vallparadis. “Una possibilitat és utilitzar un percentatge d’aigües freàtiques- ha comentat la regidora-. Hem de ser curosos, però aquesta és una alternativa, sempre fent les analítiques correctes”. El procés d’ompliment es  completaria “amb aigua de xarxa. Terrassa defensa que les piscines són refugis climàtics. Ho defensem fins al final”.

L’aigua de la piscina que es retiri pot tenir un ús posterior. “Es valora si es pot reutilitzar per altres fins”, ha apuntat Gascón al ple.

Mantenir l’aigua actual de la piscina, que ha restat tot l’hivern, “no és viable. L’any 2023 no es va renovar per la sequera i ara cal fer una neteja més profunda dels sediments”. Aquest procés, ha apuntat Gascón, permetrà fer un repàs de les juntes i de les vàlvules”.

Mantenir l’aigua actual de la piscina “no és viable”, apunta Gascón, que anuncia que el vas es buidarà  per a detectar la fuita i es reomplirà de cara a l’estiu / Nebridi Aróztegui

A curt termini, ha especificat la regidora, “quan es buidi podrem fer una inspecció visual per detectar possibles esquerdes o falles en el drenatge o a les juntes de dilatació”, cosa que permetrà “determinar les accions necessàries i les prioritats”.

La reparació de la piscina de Vallparadís, però, necessitarà una intervenció d’envergadura. La regidoria d’Esports ha explicat que l’adequació de la piscina “s’ha de plantejar de manera global, atenint-nos a la situació actual i contemplant el manteniment derivat de l’ús durant aquests anys, el desgast dels enrajolats, la incidència en les instal·lacions i tenint en compte l’obsolescència de la maquinària”. Aquesta seria una intervenció de més abast, “una reforma integral” que s’executaria “de manera progressiva, per fases en anualitats, de forma que sigui compatible amb l’obertura en període d’estiu”.

Deu dies després que transcendís que una fuita buidava la piscina de Vallparadís, la regidora ha esvaït al ple alguns dels dubtes que planaven sobre la temporada de bany. Ho ha fet a instàncies del grup municipal del PSC, que al torn de precs i preguntes ha demanat informació sobre la fuita, la capacitat de la piscina i el cost que suposaria conservar l’aigua en lloc de renovar-la”.

Després d’escoltar l’anunci de la regidora Sarai Gascón, el regidor socialista Marc Armengol ha afegit una nova pregunta, que ha quedat sense resposta. Em pot clarificar si es reobrirà la piscina aquesta temporada ja reparada o sense reparar, amb una fuita de dos milions de litres d’aigua? Hi haurà capacitat per reparar i reomplir de cara a la campanya d’estiu, tenint en compte el context de sequera?”.

Quatre milions de litres d’aigua seran necessaris per omplir la piscina de Vallparadís, que segons fonts municipals perd progressivament la meitat de l’aigua per la fuita encara no localitzada. Sarai Gascón ha demanat prudència al ple a l’hora de concretar quanta aigua es perd “fins que patrimoni faci el seu estudi”.

Al repte de tenir la piscina a punt el dia 24 de juny, data d’inici de la temporada de bany, se suma la incògnita sobre si hi haurà autorització de l’ACA per a reomplir d’aigua la piscina. El conseller David Mascort va avançar aquesta setmana que les piscines municipals podran obrir com a refugis climàtics, sempre que no hi hagi un equipament proper que faci aquesta funció.

Al ple, Gascón ha volgut deixat clar la voluntat municipal de l’Ajuntament de Terrassa d’obrir la piscina aquest estiu. L’àrea municipal de patrimoni serà l’encarregada de dur endavant la inspecció de la instal·lació i plantejar un calendari de reparació. D’entrada, els tècnics ja han apuntat la possibilitat que la fuita “podria estar al vas, però cal una exploració i no es poden descartar fuites a les vàlvules, al retorn o a les recollides”.

To Top