Terrassa

Cotxes i camions ja fan seva la B-40

A la carrretera de Martorell encara hi ha intensitat de trànsit, però han desaparegut els camions

Divendres 23 de febrer farà una setmana de l’entrada en servei del tram Viladecavalls-Olesa de la B-40 i de la connexió per autovia entre el Vallès Occidental i del Baix Llobregat. Set dies –cap de setmana i laborables– en què ja es pot comprovar com els conductors comencen a fer-se seva la nova infraestructura.

A poc a poc, però. Tot i l’expectativa generada per la nova via, que connecta de manera ràpida i gratuïta amb l’A-2 i l’AP-7 (a Abrera) i amb la C-16 i la C-58 (a Terrassa), la intensitat mitjana diària de vehicles encara dista molt de les estimacions del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible (MITMA), que espera que per la B-40 circulin més de 43.000 vehicles al dia, segons la darrera previsió. Més d’un 20% del trànsit s’estima que siguin vehicles pesants de mitjà i llarg recorregut.

Aquest és un llindar que s’haurà d’assolir quan la nova autovia superi el període de rodatge i els conductors comprovin els avantatges de triar-la en els seus desplaçaments.

Intensitat de transit ahir a la carretera de Martorell / AlbertoTallón

Aquests primers dies, cotxes i camions ja circulen pel nou tram i ho fan de manera continuada, al llarg de tota la jornada en ambdós sentits de la marxa. Les hores de més freqüència de pas són al matí en hora punta, la franja entre les 7 hores i les 9 hores.

Un mesuratge informal dels Mossos avui a l’autovia comptabilitzava una mitjana de 600 vehicles per hora: 500 cotxes i 100 camions

Un primer mesuratge a peu de carretera permet tenir una idea del volum de vehicles que circulen per la B-40 en la seva primera setmana de servei. Ahir, una patrulla de Mossos d’Esquadra feia un mesurament informal a pocs metres de la boca del túnel, en terme d’Olesa. Aquest mesuratge situa la freqüència de pas en una mitjana de 600 vehicles per hora: 500 cotxes i 100 camions. És a dir, una proporció d’un a cinc entre turismes i vehicles de càrrega.

Els desplaçaments vinculats a l’activitat econòmica ja són els més nombrosos en el tram de la B-40 fins a Martorell. Molts s’aturen a fer provisió de carburant a la benzinera situada a la cantonada del carrer Carrascó i Formiguera amb la carretera d’Olesa o a esmorzar a la mítica braseria la Parada.

“Jo la vaig estrenar la B-40 el mateix divendres de la inauguració a la tarda per comprovar la ruta i els enllaços, i aquesta setmana hi passo cada dia”, explica Josep Pons, un electricista autònom que aquest mes està equipant un establiment comercial a Martorell.

Com ell, són molts els professionals que ja han deixat la ruta habitual per les corbes de la carretera de Martorell. A primera hora del matí, el pas de furgonetes retolades i de camions és una constant en direcció a la B-40. I un cop a l’autovia, en sentit Terrassa la intensitat de trànsit i el perfil dels vehicles és similar.

Pas de vehicles a la B-40 a l’altura del pont de Can Trias / Alberto Tallón

El cap de setmana molts usuaris són particulars amb destí a la costa. “Ah!, però ja es pot enllaçar amb l’A-2 a Martorell?”, preguntava ahir la Isabel Gómez, propietària d’un apartament a la Costa Daurada, mentre posava benzina al Roc Blanc. “Alguns amics ja van anar a la platja per la B-40 el darrer cap de setmana i m’han dit que es van posar a Martorell en 10 minuts. Espectacular. Nosaltres l’estrenarem divendres”.

Menys camions

El trànsit vinculat a l’activitat econòmica ha estat el primer a triar la B-40 i els particulars ho aniran fent al llarg de les setmanes vinents. El canvi de ruta ja es percep a la carretera de Martorell (C-243c), tot i que aquests primers dies la intensitat de trànsit encara és elevada, especialment al primer tram fins a Ca n’Amat i fins a la cruïlla amb la carretera B-151 cap a Castellbisbal. A partir d’aquest punt, el volum de vehicles baixa.

A la benzinera dels 4 Vents, un establiment amb servei de rentada de vehicles, cafeteria i supermercat, que ha esdevingut punt de trobada de conductors, el seu encarregat, Sergio Ubals, explica que “el cap de setmana passen molts motoristes que cerquen corbes i no hem notat canvi. Entre setmana, però, és cert que ja no passa gairebé cap camió”.

Ahir, al punt de proveïment de carburant en Xavier, un jove industrial del sector del metall, reconeixia que ha decidit no agafar la B-40. “M’ agraden les corbes, estic acostumat i m’encanta parar a fer el cafè i a comprar. Estic acostumat a aquesta ruta i ara, sense camions no la canvio”.

És l’altra cara de la moneda d’un trasbalsament de vehicles de la C-243c a la B-40 que ja ha començat, i que caldrà comprovar a quin ritme es consolida. La nova autovia rebrà també el trànsit de pas, el procedent del Vallès cap al Baix Llobregat nord, i des de la comarca veïna en direcció al Vallès Occidental i Oriental.

To Top