Terrassa

Compte amb la processionària del pi a Terrassa

Cartells d’advertiment, anelles i altres tractaments contra la plaga d’erugues

Cartell col·locat per l'Ajuntament fa uns dies al parc de la Serra de Galliners / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Les erugues ja baixen dels pins i són un perill en zones urbanes pels seu pèls urticants. A Terrassa s’han detectat desenes de punts amb nius. Veïns de les Fonts demanen control i l’Ajuntament adverteix del risc a usuaris de parcs i altres espais. Residents a Torre-sana es queixen del volum de la plaga.

A la perifèria i al nucli urbà

Ja s’observen fileres d’erugues que baixen pels troncs dels pins i desfilen disciplinades per voreres en “esses” poc pronunciades. I s’observen (i això és més normal en aquesta època) els nius de processionària en forma de bosses cotonoses en multitud d’arbres de Terrassa. N’hi ha a la perifèria boscosa, per descomptat, però n’hi ha també en ple nucli urbà, com al parc de Sant Jordi. Els pèls de les erugues són urticants, molt, i comporten un perill per a éssers humans i animals, i associacions veïnals com la de les Fonts criden l’atenció sobre la profusió de la processionària del pi. L’Ajuntament ha posat en marxa mecanismes per a l’eliminació de la plaga. Ha col·locat cartells d’advertiment per als usuaris d’espais públics, per exemple, al parc de la Serra de Galliners, i ha instal·lat collarins de captura.

El perill

El contacte amb els pèls de les erugues pot provocar irritacions, erupcions, inflor en els ulls i fins i tot dificultat per empassar. En el cas dels gossos el perill és molt més alt, perquè els cans no poden evitar oliscar, llepar i fins i tot menjar insectes, per la qual cosa poden patir inflamacions, problemes respiratoris, úlceres i fins i tot necrosi.

Thaumetopoea pityiocampa, es diu aquesta espècie. “Atenció. L’Ajuntament informa. Possible presència de processionària del pi. Durant un breu període de temps pot haver-hi erugues de processionària del pi en aquest espai. Els pèls d’aquest insecte poden provocar molèsties i problemes de salut a persones i animals”, indica un dels cartells municipals. “No toqueu les erugues, Porteu els gossos lligats i eviteu que s’apropin a les erugues. Si sou al·lèrgics a aquest insecte, eviteu accedir a aquest espai durant el pròxims dies”, afegeix. A pocs metres s’han col·locat collarins.

Collars de plàstic per a la captura de les erugues / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A l’avinguda del Vallès, a l’altura de Can Parellada, els nius de processionària penjants dels pins es poden tocar amb les mans. L’associació de veïns i propietaris de les Fonts va remetre dies enrere al consistori una instància sol·licitant mesures en els diversos focus d’insectes localitzats. Al parc de la depuradora, però també a carrers com el del Pujol Blanc, el del Rossinyol, l’avinguda del Vallès, el parc infantil de Serra de Galliners, el poliesportiu de Sant Joan, el carrer de París, els voltants de l’estació de Ferrocarrils i altres sectors disseminats. Al bosc de Can Casanovas la presència de bosses és molt evident, tant com la deterioració dels pins (les erugues se n’alimenten de les fulles).

A l’avinguda del Vallès, a l’altura de Can Parellada, els nius de processionària penjants dels pins es poden tocar amb les mans

L’associació vol conèixer les mesures empreses fins ara i les que es prendran enguany. També demana l’Ajuntament insti els propietaris de terrenys privats a actuar si es troben nius en llurs finques, o a intervenir-hi de manera subsidiària si pot fer-ho i obté el permís dels titulars. “Preveient el canvi climàtic, la plaga actual pot multiplicar-se l’any pròxim”, apunta l’entitat.

Una bossa de la processionària a Can Parellada / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El servei municipal d’Espais Verds apunta que no ha apreciat un increment de la processionària enguany, però sí que les erugues han baixat dels nius abans d’hora. S’han col·locat anelles de captura en diversos arbres. A la plaça de Joan Santamaria aquestes peces envolten els troncs de pins. Es tracta d’una espècie de volanderes amb forma cònica que “guien” les erugues en el seu descens i les condueixen a unes bosses de captura, evitant que arribin al terra, i que han estat instal·lades en altres punts de Terrassa. A la citada plaça de Joan Santamaria, però també a la plaça del Sàhara i a la carretera de Rubí (al costat del carrer de Colom). A tot terrassa s’han efectuat tractaments fitosanitaris a 75 punts.

Al desembre es va realitzar un control de les bosses, que s’aniran retirant de manera progressiva. A més d’aquest mètode manual, Espais Públics i Medi Ambient han dut a terme tractaments amb insecticida (Deltametrin 1,5%) per combatre la processionària a desenes d’espais, des de l’avinguda del Vallès (al tram de Can Parellada) al carrer del Camí de Castellar, passant pel carrer de Caterina Albert, l’avinguda de Àfrica o els carrers d’Oceania o d’Amèrica, i la plaça d’Ibèria o la de Manel Mañas. Durant el mes de febrer s’intervé en pins de la riera de les Arenes.

Un treballador retirant un niu aquest dijous a Torre-sana / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Què és

Aquestes erugues són la forma prèvia del que serà una papallona nocturna que no constitueix cap perill en aquesta fase adulta. Quan pugen les temperatures i hi ha escassetat de pluges, la papallona posa els seus ous. Un mes després, les erugues fan eclosió dels ous i un mes després tenen ja pèls urticants. Durant els mesos freds formen nius en els arbres per passar protegides l’hivern. I quan s’apropa la calor, baixen en processó per enterrar-se i fer les seves crisàlides. Aquest procés acostumava a ser primaveral, però en els últims anys s’ha avançat. L’arbre predilecte de la processionària és el pi negre, però altres tipus de pi, i fins i tot el cedre i l’avet, poden esdevenir el seu refugi.

Niu de Thaumetopoea pityocampa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Quan i com actuar

La processionària té enemics naturals (paràsits i depredadors) que la controlen de manera natural, i les circumstàncies meteorològiques extremes també fan disminuir la seva població, però el creixement superior a aquest control natural fa aconsellable accions de lluita contra la plaga; sobretot, si la seva intensitat afecta a la productivitat d’un bosc o a zones freqüentades per persones.

És important no repoblar boscos amb les espècies de pins més sensibles a la plaga. Després, hi ha tractaments de divers tipus. Un consisteix en l’ús d’insecticides d’origen biològic o vegetal. També s’utilitzen paranys de feromones sexuals, caixes niu per protegir ocells insectívors, els cons de plàstic al voltant del tronc i, fins i tot, l’eliminació física de bosses.

Compte amb l’explosió demogràfica

El CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), a la UAB, té una aplicació, amb l’alerta #Processionària, perquè els ciutadans pengin imatges de bosses d’erugues i facilitar-ne el control. Aquesta arna “juga un paper important en l’ecosistema”, però cal estar alerta en cas d’explosions demogràfiques, ara més habituals.

Erugues a Torre-sana

Problemes a Torre-sana

El meu gos ha estat a punt de morir, però aquesta plaga pot afectar també persones; nens que juguen als parcs, per exemple”. Dafne Ruiz expressa la inquietud de veïns del parc de Gernika i voltants, que denuncien la infestació d’erugues en espais de Torre-sana. Hi ha nius en els pins, però també desenes d’erugues en desfilada per voreres i parets. El veïnat ha comunicat les seves queixes a l’Ajuntament en diverses ocasions. Aquest dijous, operaris municipals han retirat bosses de processionària de diversos pins situats a la plaça de Federica Montseny. Els nius són submergits en aigua,un altre procediment contra l’excés d’aquestes larves.

To Top