Cultura i Espectacles

“Operación Triunfo” Gala final: Naiara es proclama guanyadora

Prime Video ha confirmat aquest dilluns que hi haurà una nova edició d'”Operación Triunfo”

L'aragonesa Naiara, amb el trofeu que l'acredita com a guanadora d'OT 2023 / PRIME VIDEO
[ Jordi Guillem i Laura Massallé ]

Amb un 49% dels vots dels espectadors, l’aragonesa Naiara es va proclamar guanyadora d'”Operación Triunfo” en una gala final (144 minuts) plena d’emoció i sorpreses. La segona posició va ser per a Paul Thin amb el 26% dels vots. Va completar el podi Ruslana amb el 25%. Va ser una nit llarga, de llàgrimes i sorpreses. Els 16 concursants de l’edició van fer pinya el dia que es coneixeria el nom del guanyador. I no hi va haver sorpreses. Ara toca esperar fins a la propera edició, que ja està confirmada. El que no se sap encara és la data.

La concursant aragonesa de 26 anys, cantant d’orquestra de professió, va veure reconeguda la seva versatilitat i la seva extraordinària veu. En una edició en la qual hi havia grans intèrprets, ella va sobresortir. Va saber mantenir un nivell molt alt cada setmana. Bona part de l’èxit es deu a la seva autenticitat. És la seva una presència sense artificis, plena de veritat. Canta, balla i es menja l’escenari en cada actuació.

Dilluns va interpretar el “Sobreviviré” de Mónica Naranjo amb gran sobrietat i un desplegament vocal envejable. Ja a la final, va reinterpretar el seu número de la gala 0, el “Me muero” de La Quinta Estación. El públic l’estima. Tant el que estava al plató del Parc Audiovisual de Terrassa com els que l’han seguit des del 19 de novembre a través de Prime Video.

Els finalistes, Naiara, Paul Thin i Ruslana, esperant el veredicte del públic / PRIME VIDEO

Chenoa torna a cantar

La primera de les sorpreses que guardava la nit va ser el tema grupal, el “Last Dance” de Donna Summer. Chenoa va cantar amb els concursants una cançó que li duia molts records. No en va, la va interpretar en la seva etapa com a concursant de la primera edició.

Les normes d’aquesta final eren clares. Cadascun dels sis aspirants va cantar tot sol, es van tancar les votacions i es van donar a conèixer els noms del sisè (Martin amb un pobre 6% dels vots), cinquè (Lucas amb el 7%) i quart (Juanjo amb el 13%) classificats. Quan en quedaven només tres, els comptadors es van posar a zero i el públic des de casa va tornar a votar.

Naiara, Paul Thin i Ruslana van tornar a interpretar, ja com a finalistes, el tema que els va donar a conèixer. Va ser la gent i no el jurat ni els professors, qui va escollir l’ordre dels tres finalistes. Ruslana va acabar tercera amb un 25% dels vots i Paul Thin subcampió amb el 26%. La victòria de Naiara va ser aclaparadora. L’aragonesa es va endur el 49% dels suports. Va rebre el trofeu de mans de la canària Nia, la guanyadora de la darrera edició, celebrada l’any 2020, en plena pandèmia.

La melangia de l’adeu

Els 16 concursants, interpretant l’himne d’aquesta edició, “Historias por contar” / PRIME VIDEO

Entre emocionats i tristos per haver d’abandonar l’acadèmia, els sis supervivents van viure una nit que va ser una autèntica muntanya russa. Lucas va interpretar  el “Pillowtalk” de Zayn. Tampoc el darrer dia no va convèncer. Paul Thin va brillar amb el “Baby Hello” de Bizarrap i Rauw Alejandro, un tema que li anava com anell al dit. El tercer a actuar va ser el nostre Miki de marca blanca particular, que va interpretar el “Golden Hour” de JWKE. Naiara va ser la quarta, brillant amb el “Sobreviviré” de Mónica Naranjo”. Una Ruslana sempre espectacular es va agradar amb el “Zombie” de The Cranberries, sens dubte la millor actuació d’aquesta darrera vetllada. I Juanjo, un dels més decebuts amb el resultat final, va cantar el “Wihout You” del desaparegut cantant de Brooklyn Harry Nilson.

Ja a la ronda final, Naiara va tornar a clavar el “Me muero” de La Quinta Estación, Paul Thin va estar perfecte en la seva interpretació del “Way Down We Go” de Kaleo, amb una veu impecable. I Ruslana va desbordar actitud i caràcter amb l'”I Love Rock’N Roll” d’Alan Merrill.

Darrers artistes convidats

L’actor, director i productor malagueny Antonio Banderas va ser la gran visita de la setmana a l’acadèmia. Va instar els joves cantants a expressar-se sempre amb llibertat i a buscar la veritat, perquè “quan es fan les coses bé, però allò no és autèntic, el públic ho nota de seguida”.

Un dels grans moments de la nit va ser la interpretació que van fer els 16 participants de l’himne de l’edició d’enguany, el reeixit “Historias por contar“.

Entre les actuacions externes, vam poder gaudir de la malaguenya Ana Mena i també de Lola Índigo, primera expulsada de l’edició del 2017. La seva presència va ser tota una demostració que, de cara a la futura carrera musical dels concursants, poc importa la posició en la qual acabis. Això sí, a Naiara ningú no li treu ja els 100.000 euros del premi. Ara, a esperar la propera edició. Llarga vida a “Operación Triunfo”!

To Top