Terrassa va ser una de les primeres ciutats catalanes on es va crear, ara fa cinc anys, un Observatori de l’Aigua adscrit a l’Ajuntament. El seu objectiu és articular la participació ciutadana en les decisions estratègiques vinculades amb el servei d’abastament municipal, d’ençà que aquest es va municipalitzar el passat 2018.
Terrassa és un dels municipis més grans de l’Estat amb una gestió pública de l’aigua. A conseqüència d’això, la Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento (AEOPAS) ha escollit la ciutat per presentar el “Manual pel disseny i implementació dels observatoris ciutadans de l’aigua”, un document que estableix els tràmits que cal seguir per a crear organismes de participació ciutadana en la gestió de l’aigua.
El document es presentarà demà a partir de les 11h del matí en un acte a la Masia Freixa, inaugurat per la regidora de Cicles de l’Aigua, Patrícia Reche, i comptarà amb l’assistència de la presidenta de l’OAT, Sònia Gimènez; dels presidents de l’AEOPAS, Luís Babiano, i de l’Associació de Municipis i entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Lluís Basteiro; del gerent de TAIGUA, Ramon Vázquez, i de Pedro Arrojo, relator de l’Organització Nacions Unides (ONU) per a la defensa del dret humà a l’aigua, que parlarà via streaming des de Brussel·les.
A l’acte es tractarà la importància que té la municipalització davant de situacions rellevants, com ara la greu sequera que afecta bona part de Catalunya actualment i també es valorarà la participació ciutadana en la defensa del dret humà a l’aigua i al sanejament.