Terrassa

Alegria, sol i ball a la plaça Vella

La ballada popular de Gitanes ha arribat per primera vegada a Terrassa i 112 dansaires de totes les edats han omplert la plaça Vella de música i ball

Primera ballada popular de Gitanes a Terrassa / Lluís Clotet

Amb temperatures pròpies de primavera i amb un sol que ha obligat a posar-se les ulleres i a treure els abrics, la plaça Vella de Terrassa s’ha omplert d’inici a fi de gent que ha volgut presenciar la primera edició de la ballada popular de Gitanes, un acte popular típic de Carnaval. Des de les 10 del matí, els dansaires han estat escalfant motors. I amb una preparació de més de sis setmanes, han iniciat puntuals a les 12 hores del migdia. La música s’ha començat a escoltar i els presents han fet una rotllana gegant per deixar pas al grup de dansaires que ha desfilat pel carrer Font Vella.

Alguns participants s’han posat les espardenyes per primera vegada i d’altres formen part de l’Esbart Egarenc, l’Esbart Dansaire del Vallès, l’agrupació Amunt i Crits i Treure Ball. Un total de 112 persones de totes les edats s’han inscrit al ball i una vintena de persones ha format part de l’organització. També han col·laborat diverses entitats de la ciutat, inclosos La Xemeneia, l’Aula de Música Tradicional Terrassenca, la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Catalana, la Colla de Federins i els Trabuicaires de Terrassa.

Primera ballada popular de Gitanes a Terrassa / Lluís Clotet

Els primers a obrir pas a la plaça han estat els diablots, unes figures tradicionals que poden aparèixer en algunes ballades de Gitanes. S’encarreguen de marcar l’espai a la plaça i són els més perversos i entremaliats. Tot seguit ha entrat el nombrós grup de dansaires, encapçalat per la parella d’honor, que es fan notar perquè porten una indumentària distintiva. Amb la música ben forta, els dansaires han animat als presents i han mostrat les seves coreografies.

En aquesta ballada es comprenen d’unes estructures coreogràfiques i musicals molt marcades, com ara el Galop d’Entrada, les Catxutxes, el Xotis, la Jota o la Contradansa, entre d’altres. Raquel Sànchez ha estat la responsable de la coreografia i direcció d’assajos, juntament amb Marta Clapés. Entre el Xotis i les Catxutes, els dansaires han agafat forces amb un xarrup de Ratafia que els ha proporcionat la Colla de Federins i els Trabucaires de Terrassa. Per tancar l’acte, la plaça Vella s’ha convertit en una pista de ball plena de terrassencs i terrassenques que han sortit del públic i s’han animat a acompanyar als dansaires.

“A la majoria dels pobles del Vallès Occidental i Oriental tenen el ball de Gitanes i la veritat és que fa molta patxoca”, explica Adrià Mas, membre de l’Esbart Egarenc. Des de l’organització asseguren que fins ara no s’havia tingut la iniciativa. “Teníem clar que aquí Terrassa també s’havia de fer, per ajuntar a diverses entitats de la ciutat”, indica Mas. A Terrassa hi ha hagut tres Esbarts, colles sardanistes i diversos grups de balls i, tal com assenyalen, ara era el moment de portar-ho.

“La primera edició del Ball ha sigut impressionant, ha sigut molt bonic i crec que defineix el que és una ballada popular, un ball, una plaça amb sol, colors, alegria i molta gent”, conclou Adrià Mas. La pròxima edició ja té data. Si us heu perdut la ballada o si us han entrat ganes de poder-hi participar, apunteu la data. Dissabte 8 de març de 2025 la plaça Vella es tornarà a omplir de música, alegria i ball.

Alegria, sol i ball a la plaça Vella
To Top