“En un context d’emergència climàtica i a les portes d’entrada en funcionament de la ZBE (Zona de Baixes Emissions), és inconcebible i inadmissible la reobertura del trànsit a la rambla d’Ègara”. Desenes de persones, gairebé un centenar, han participat aquest divendres en una manifestació convocada per l’Associació BiciTerrassa Club (BiTer) que ha començat a la plaça de Ricard Camí i ha prosseguit pel carrer de Galileu, la plaça del Progrés, el carrer d’Arquimedes i el de Volta, per arribar al raval de Montserrat. Deixar passar una altra vegada els cotxes per la Rambla seria “un contrasentit”, segons els convocants.
Permetre de nou els vehicles privats en aquesta via (en una franja horària determinada, i sols de baixada) és una opció estudiada per l’Ajuntament, de cara a descongestionar els carrers de Galileu i d’Arquimedes, però la mera possibilitat de la mesura (avançada per Diari de Terrassa) ja ha obtingut una reacció contrària en determinats col·lectius.
I entre aquests s’inclou la plataforma Salvem Galileu/Arquimedes, que aglutina veïns d’aquesta zona que protesten per la saturació de vehicles en ambdues vies; i que no creuen que obrir la Rambla al trànsit sigui la solució als seus mals. A l’inrevés. “El que cal és una planificació coherent per desviar el trànsit cap a les rondes”, ha afirmat Maria Dolors Trullàs, membre de la plataforma. Desviar el trànsit per la Rambla, a més, “és impossible”, tenint en compte “que només té un carril i que hi passen vuit línies d’autobusos”. Trullàs i Miriam Clapès han llegit un manifest del grup veïnal.
Efecte crida
La plataforma s’ha sumat a la mobilització d’aquest divendres, una protesta amb la qual BiTer volia fer palès el seu descontentament per les “darreres noticies relacionades amb la qualitat de l’aire de la ciutat, juntament amb la sorprenent decisió de reobrir el trànsit a la Rambla”. Aquesta mesura seria “inconcebible i inadmissible”. Seria “un contrasentit” i no ajudarà “en cap manera” a descongestionar Galileu i Arquimedes”. Es més, “provocarà un efecte crida que farà créixer encara més el volum de trànsit” al sector. Marc Lloberas ha estat el portaveu de la plataforma durant l’acte.
Deixar passar una altra vegada els cotxes per la Rambla seria “un contrasentit”, una mesura “inconcebible i inadmissible”, segons els convocants
Terrassa creix a un ritme de 2,000 habitants per any. I s’hi incrementa el parc mòbil, “però les infraestructures de la ciutat no creixen any rere any per suportar aquest augment dels vehicles de combustió”. Per això, segons BiTer, s’ha de pensar de debò en solucions “realment objectives i que no responguin a les necessitats o interessos d’una minoria”.
Cal una ciutat menys contaminada “on es pugui respirar millor, on poder-se desplaçar a peu o en bicicleta no sigui una cursa d’obstacles”. Terrassa necessita “més transport públic, millor connectat, més infraestructura ciclista, més espai per a vianants i menys vehicles contaminants”. Alguns dels manifestants duien mascaretes d’oxigen per simbolitzar la lluita contra la contaminació i la necessitat d’un canvi radical cap a “la mobilitat sostenible”.
Pep Forn, edil d’Esquerra, regidor del govern municipal, ha participat en la manifestació.
FOTOS | Manifestació contra la reobertura de la Rambla de Terrassa