Terrassa

Ja hi ha acord per al conveni de la ronda Nord

El ministre Óscar Puente anuncia l’inici de la tramitació després de pactar el text amb la Generalitat

El ministre, entre l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés / Nebridi Aróztegui

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha acordat ja amb la Generalitat de Catalunya el text del conveni per construir la ronda Nord entre Terrassa, Castellar del Vallès i Sabadell, donant continuïtat a la B-40. En l’acte d’entrada en servei del tram Olesa de Montserrat-Viladecavalls de l’autovia, el ministre Óscar Puente ha anunciat que el pacte s’ha tancat aquesta setmana i que ja s’ha iniciat la tramitació.

La Generalitat confirmava aquesta mateixa tarda que el conveni ha estat consensuat.  Recorda que l’acord entre l’Estat i la Generalitat sobre la ronda nord “dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar, proposada en el Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), donant compliment així a l’acord de pressupostos tancat amb el PSC i continuïtat al protocol acordat”. El protocol, apunta, “preveu que sigui la Generalitat que redacti i executi aquesta nova connexió entre Terrassa i Sabadell, seguint els criteris que marca el PEMV”.

“Crearem així un corredor vital que connectarà les dues capitals del Vallès i alleugerirà el trànsit d’ambdues ciutats. Després de l’acord, ja s’ha iniciat la tramitació del conveni”, ha explicat el ministre Óscar Puente, que ha detallat que un cop acabada la tramitació, es procedirà a la firma.

Terrassa vol una ronda Nord amb quatre túnels

El text acordat conté els termes recollits en el protocol que ja es va firmar el passat estiu. El ministeri aportarà 200 milions d’euros i la Generalitat serà l’encarregada de redactar els estudis i projectes, “integrant el consens polític que van expressar els municipis afectats”. El corredor, però, serà de titularitat estatal pel fet de “complir una funció de llarg recorregut”. Per això, l’aprovació definitiva dels projectes correspondrà al ministeri.

La firma del conveni, un compromís entre el PSC i ERC per als pressupostos de la Generalitat que s’hauria d’haver segellat abans del 31 de març del 2023, arribarà després del protocol signat al juliol.

Al setembre, la consellera de Territori, Ester Capella, i l’aleshores ministre de Transports, Raquel Sánchez, s’havien donat un mes de termini per tenir els textos dels convenis tancats i que estiguessin signats abans d’acabar l’any. El canvi de govern i el fet que calgués buscar una fórmula que permetés la legalitat d’aplicar la fórmula d’encàrrec de gestió, però, ho han retardat. Ara, després de la modificació a finals de desembre de la llei de carreteres perquè la Generalitat pugui fer-se càrrec de les obres i de l’acord del text, la firma està més a prop.

B-40 sí, però on és la ronda Nord de Terrassa i Sabadell?

To Top