Diners

Col·laborar per promoure l’autoconsum energètic a la indústria

L’Ajuntament de Terrassa presenta dijous dos estudis per impulsar les comunitats energètiques a les empreses. El jurídic conclou que la figura més adient és crear una associació, mentre que el tècnic constata la conveniència i viabilitat per a les empreses d’organitzar-se conjuntament

Plaques solars en una empresa de Terrassa

La figura més adient per començar a tirar endavant una comunitat energètica amb indústries és crear una associació. Així ho demostra l’informe jurídic que ha realitzat l’Ajuntament de Terrassa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, per tal d’incentivar l’autoconsum compartit d’energia renovable i la creació de comunitats energètiques en l’àmbit industrial. A més, l’altre estudi dut a terme, de caràcter tècnic, constata la conveniència i viabilitat per les empreses d’organitzar-se conjuntament i de col·laborar per compartir l’autoconsum d’energia renovable, ja que aquest permet aprofitar molt millor l’energia que es produeix, augmentar la seva competitivitat i reduir notablement la depesa energètica.

L’Ajuntament presentarà dijous al Centre de Serveis de Proximitat a les Empreses Els Bellots les conclusions dels dos informes, que han analitzat la capacitat que tenen les cobertes de les empreses per instal·lar mòduls fotovoltaics i produir electricitat; han avaluat les necessitats i demandes d’energia i, també, la possibilitat de compartir-la entre les empreses. Els estudis s’han centrat inicialment en el polígon industrial de Can Petit, però s’han obert a la resta de polígons, i han comptat amb la participació de dotze empreses.

Ambdós s’han realitzat en el marc del Programa per la Transició Energètica a Terrassa i, més concretament, gràcies al Protocol d’impuls de la comunitats energètiques signat l’any 2021 per l’Ajuntament de Terrassa, l’ICAEN, FGC, UPC, CECOT, Cambra de Comerç, Mútua, CST, Cambra de la Propietat CCOO i UGT. Alhora, s’emmarquen dins el Pla Director de Polígons d’Activitat Econòmica, que entre d’altres qüestions, vol assolir una major competitivitat i sostenibilitat de les empreses de la ciutat.

Sessió informativa

En la sessió de dijous, que començarà a les 9.30 hores, Héctor Loriente, de l’empresa Cefiner, presentarà l’”Estudi per a l’avaluació del potencial de Comunitats energètiques i autoconsums compartits en els sectors d’activitat econòmica de Terrassa”. Després serà el torn de l’advocat Jorge Andrey, que donarà a conèixer la “Justificació del vehicle jurídic i la figura adequada per a constituir una comunitat energètica a Terrassa” i, posteriorment, s’obrirà un torn de paraules perquè les persones assistents, els ponents i els tècnics municipals debateixin sobre els autoconsums compartits i les comunitats energètiques.

Des de l’Ajuntament expliquen que l’elecció de Can Petit respon, principalment, a les seves característiques urbanístiques, amb carrers amples i cobertes de dimensions grans, ben assolellades i més modernes que en d’altres sectors, i per tant, amb estructures més robustes i sense fibrociment. El polígon industrial està situat al nord-est de la ciutat i ocupa 36 hectàrees de terreny repartides en 25 parcel·les destinades a activitat econòmica. Actualment, agrupa a 182 empreses del sector industrial, terciari i mixt.

La ciutat, però, compta, en l’actualitat, amb 20 polígons industrials, “amb naus que podrien tenir a les seves teulades una quantitat important de mòduls fotovoltaics per generar la seva pròpia energia elèctrica renovable, amb la possibilitat de poder compartir-la amb empreses i amb la ciutadania”, asseguren des del consistori, que defensa que “d’aquesta manera, s’impulsaria la creació de mercats energètics locals, de Km0 i renovables, que contribuirien a reduir el cost de la factura elèctrica, a descarbonitzar l’economia productiva i a descentralitzar el sistema elèctric per fer-ho més participatiu”.

Prop de 1.400 instal·lacions

En aquest moment, Terrassa ocupa el tercer lloc en el rànquing de municipis amb més instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum, amb un total de 1.381, només per darrere de Sant Cugat del Vallès i Barcelona, segons l’Observatori de l’Autoconsum de Catalunya. No obstant, això només representa un 4% dels edificis de la ciutat i el gruix d’instal·lacions són en habitatges unifamiliars. El sector empresarial, principalment l’industrial, està registrant una clara tendència a l’alça, que l’Ajuntament vol impulsar.

Pel que fa a les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum municipals, l’Ajuntament disposa de més de 1.500 mòduls per l’autoconsum en 14 edificis, amb una potència total de 1.823 kW i una reducció anual d’emissions de CO2 anuals de 213,35 tones. L’energia generada és compartida entre 30 edificis municipals.

El repte de les plaques solars a Terrassa

Col·laborar per promoure l’autoconsum energètic a la indústria
To Top