Diners

El Vallès Occidental supera les 200 empreses emergents

La comarca se situa en segona posició en el rànquing català. L’últim any ha augmentat el nombre d'”start-ups” un 6,22%. Per municipis, Terrassa és la tercera ciutat catalana amb més empreses emergents

ACCIÓ té 205 empreses emergents comptabilitzades a la comarca, 32 d’elles a Terrassa, com la consultora energètica Km0 Energy / Nebridi Aróztegui

El Vallès Occidental es consolida com la segona comarca catalana amb més “start-ups” i Terrassa com el tercer municipi en el rànquing. Així ho constaten dades d’ACCIÓ (l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball) referents al 2023 i que es refereixen a empreses creades recentment (menys de deu anys des de la data de constitució) i amb un producte acabat per vendre, creades per emprenedors amb voluntat de fer-les créixer, escalables i amb un potencial de creixement alt, amb habilitat per créixer ràpidament sense veure’s obstaculitzades per la seva estructura o pels seus recursos disponibles i altament innovadores o tecnològiques i adreçades al mercat global.

La nostra comarca és seu de més de 200 empreses emergents. Segons dades de l’informe “Anàlisi de l’ecosistema startup a Catalunya 2023”, elaborat per ACCIÓ, el Vallès Occidental compta amb 205 empreses emergents o “start-ups”, un 9,8% de totes les indentificades arreu de Catalunya.

Un any abans, la comarca agrupava 193 empreses emergents. Així, en l’últim any n’ha sumat dotze, la qual cosa suposa un augment d’un 6,22%; un increment encara més gran que l’experimentat el 2022, quan es partia de 187 “start-ups” i la pujada va ser d’un 3,21%

La crescuda ha estat superior a la registrada al conjunt de Catalunya, que compta amb 2.102 empreses emergents, la xifra més alta de la sèrie històrica i un 4% més que les 2.022 “start-ups” que es comptabilitzaven l’any anterior.

Per territoris, un 86,7% de les “start-ups” es localitza a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Per comarques el Barcelonès encapçala la llista amb molt avantatge. És seu de 1.428 empreses emergents, un 67,9% del total. De fet, hi ha una gran diferència entre el Barcelonès i la nostra comarca, que ocupa la segona posició en el rànquing. Tot i això, també cal destacar la diferència de gairebé quatre punts entre el Vallès Occidental i la següent comarca a la llista, el Baix Llobregat, que concentra 124 “start-ups”, el 5,9% de totes les catalanes.

Segons dades facilitades per ACCIÓ, dins de la nostra comarca, les tres ciutats amb més “start-ups” són Sant Cugat, Terrassa i Sabadell. La primera lidera la llista amb 71 empreses emergents i a força distància de les altres dues, que registren 32 i 31 “start-ups”, respectivament.

A escala de tot Catalunya, Terrassa es consolida com a tercer municipi amb més empreses emergents, només per darrere de Barcelona i Sant Cugat. Ara bé, va tancar el 2023 amb menys “start-ups” que anys enrere. I és que segons dades facilitades en el seu moment per ACCIÓ, el 2021 en registrava 44 i ara 32, dues més que al 2020 (30) i tres més que el 2019 (29).

Des de l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball assenyalen que a Terrassa destaquen “start-ups” com GENinCode, empresa dedicada a l’avaluació de riscos i la predicció de malalties cardiovasculars, trombosis i hipercolesterolèmia familiar; AEInnova, que es dedica al desenvolupament de solucions tecnològiques orientades a minimitzar el consum energètic mitjançant la transformació de la calor industrial en energia elèctrica; o la consultora energètica KM0 Energy.

A l’informe també hi apareix Dogfy Diet, empresa de menjar per a gossos, com una de les principals empreses emergents en el sector de l’e-commerce; AonChip, que desenvolupa solucions tecnològiques basades en l’Internet de les Coses, com una de les principals en la tecnologia IoT i sensors; o BlockTac, de certificats amb tecnologia “blockchain”, com una de les principals en tecnologia DLT i “blockchain”. A més, es menciona el centre tecnològic terrassenc Leitat; el programa Emprèn UPC, que, entre altres, es desenvolupa al campus de la UPC a Terrassa, i diverses universitats amb presència a la ciutat com a agents destacats de l’ecosistema d’empreses emergents.

El 48% de les empreses emergents catalanes s’ha creat en els darrers cinc anys

A nivell de Catalunya, el document apunta que el nombre de “start-ups” catalanes ha crescut de manera ininterrompuda els darrers anys i s’ha gairebé duplicat des que es va analitzar per primera vegada l’ecosistema l’any 2016. De fet, el 48% de les empreses emergents catalanes s’ha creat en els darrers cinc anys, “fet que demostra el dinamisme de Catalunya en aquest àmbit”, destaquen des del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

Des d’un punt de vista sectorial, les “start-ups” catalanes es dediquen a la salut (16,9%), els serveis empresarials i programari (15,2%); les TIC i el mòbil (5,7%); l’alimentació (5,2%) i la sostenibilitat i energia(5%). També destaquen els àmbits de les tecnologies financeres (4,8%), els viatges i l’oci (4,4%), les tecnologies de l’educació (3,8%) o les dedicades al contingut i mitjans digitals (3,6%).

L’informe també conclou que les empreses emergents catalanes generen 20.600 llocs de treball (dades 2022), un 8% més que l’any anterior. És la primera vegada que se superen els 20.000 treballadors, que s’han duplicat des de l’inici de la sèrie històrica. En els darrers anys les “start-ups” catalanes han anat guanyant dimensió, ja que el 32% de les empreses tenen més de deu treballadors, un percentatge que el 2020 era del 18%. Un altre indicador que demostra la maduresa de l’ecosistema, assenyalen des del Departament d’Empresa i Treball, és que el 54% de les empreses de l’ecosistema compta amb algun fundador amb experiència prèvia en la creació d’”start-ups”, un percentatge que ha crescut nou punts en els últims dos anys.

Des del punt de vista de la captació de talent, l’anàlisi destaca que gairebé un de cada quatre treballadors d'”start-ups catalanes” (un 24%) són estrangers.

Pel que fa al volum de negoci, l’estudi apunta que les empreses emergents catalanes facturen de manera agregada 2.112 milions d’euros (dades 2022), un 14% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie. Pel que fa a la inversió captada, durant el 2023 les startups catalanes han tancat 288 rondes de finançament amb un volum de 688 milions d’euros; una inversió liderada pels sectors de la salut (18% del total de la inversió captada), l’hàbitat (13%), el transport (10%), les fintech (10%), el màrqueting (9%) i l’energia (9%).

El Departament d’Empresa i Treball també assenyala que les “start-ups” s’han consolidat com “un dels factors més estratègics per transferir el coneixement al mercat i que tingui un impacte per al conjunt de l’economia i la societat”. En aquest sentit, l’informe destaca que l’ecosistema d’empreses emergents catalanes compta amb 213 “spin-offs”, és a dir, iniciatives empresarials de membres de la comunitat universitària o de recerca, un 21% més que el 2022.

El Vallès Occidental supera les 200 empreses emergents
To Top