Diners

Front comú de les patronals de pimes de Foment per afrontar la sequera

El Consell Territorial de la Pime, de Foment, demana que les empreses que hagin d’aturar la producció a causa de les restriccions puguin accedir a ERTOs i ajudes compensatòries i que s’ampliïn les línies d’ajut per millores de l’eficiència en el cicle de l’aigua

El president del Consell Territorial de la Pime de Foment del Treball, Xavier Panés / Nebridi Aróztegui

Les patronals de pimes catalanes del Consell Territorial de la Pime (CTP), de Foment del Treball, han acordat unitat d’acció per afrontar l’estat d’emergència per la sequera a Catalunya i reduir l’impacte sobre l’activitat empresarial i la ciutadania. L’organisme, del qual forma part la Cecot i que precisament està presidit pel també president de la patronal amb seu a Terrassa, Xavier Panés, assenyala que la situació d’estat d’emergència per la sequera a Catalunya tindrà un “impacte important” en els sectors productius i econòmics del país i demana al Govern “celeritat i agilitat en l’aplicació de les mesures que s’han de prendre per alleujar els efectes de les restriccions en la indústria i serveis”.

Des del CTP afirmen que són “plenament conscients” de la situació, però demanen “diàleg permanent per actuar amb rapidesa” en situacions com ara que aquelles indústries i empreses que hagin d’aturar la producció a causa de les restriccions puguin accedir a Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i ajudes compensatòries.

De la mateixa manera, les patronals de pimes del CTP reivindiquen que s’estableixin ordres generals de com aplicar les restriccions a les indústries per part dels ajuntaments, i en especial en aquelles indústries que han presentat plans d’estalvi i eficiència, i que s’ampliïn les línies d’ajut i subvencions a tots els sectors per la inversió en la millora de l’eficiència en el cicle de l’aigua.

“I com proposava Foment el passat dilluns, estem d’acord a que s’impulsi amb la màxima urgència el desplegament normatiu per a la utilització d’aigua regenerada en alguns àmbits del procés productiu de la indústria càrnica i agroalimentària, matèries primes i de construcció, regadius i conservació de jardins i arbrat o d’altres sectors industrials”, afegeix el president del CTP, Xavier Panés.

El també president de la Cecot assegura que les empreses d’ús intensiu d’aigua en els seus processos productius han anat reduint el consum i implementant mecanismes de reaprofitament i de reutilització d’aigua. “Les administracions haurien d’haver fet inversions també”, sosté.

Així, el Consell Territorial de Pimes de Foment diu valorar positivament l’entesa entre la Generalitat i el Govern central per construir les dues plantes dessaladores projectades des del 2008 però es mostra crític per la “inacció” de les administracions en l’execució d’infraestructures i demana “celeritat en la projecció i execució d’unes infraestructures que s’han demostrat estratègiques i estructurals”. Alhora, les patronals territorials que en formen part assenyalen en un comunicat emès aquest divendres que ofereixen la seva col·laboració a les administracions corresponents, tant a nivell nacional com local, “per afrontar els reptes de l’escassetat hídrica estructural del país i per superar l’actual sequera”. “Més enllà de demanar celeritat, el que estem traslladant a les administracions és que comptin amb nosaltres per aportar i analitzar solucions d’urgència a curt i mig termini”, manifesta Panés.

To Top