Terrassa

Obre a Terrassa la primera de 12 noves Barnahus a Catalunya

El centre per a menors victimes d’agressions sexuals és provisional i el definitiu s’inaugurarà 2026 a la zona esportiva

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha inaugurat aquests matí a Terrassa una nova Barnahus, el centre per a infants i adolescents del Vallès Occidental víctimes d’abús sexual. L’equipament ocupa un espai provisional a l’edifici del Vapor Gran, al centre de la ciutat, a l’espera de l’edificació d’un nou i definitiu centre a la zona olímpica, al costat del Terrassasports. La conselleria invertirà 1,3 milions d’euros en la construcció del nou edifici, que es finançarà amb fons Next Generation i que s’espera que entri en funcionament l’any 2026.

Interior de la Barnahus de Terrassa, inaugurada avui en una seu provisional al Vapor Gran. Le casa d’infants vol ser un espai amable /Nebridi Aróztegui

“Entre tenir-lo en aquest lloc o no tenir-lo, la decisió pragmàtica ha estat obrir-lo aquí”. L’alcalde Jordi Ballart ha celebrat l’entrada en servei de la Barnahus al Vapor Gran, tot i que de moment a un emplaçament provisional.”El més important de tot és protegir les víctimes. I no hi ha prou, amb obrir centres d’atenció, ha afegit. “Cal perseguir els autors dels abusos i actuar amb fermesa, cal fer prevenció, evitar que hi hagi més víctimes. Hem de protegir, castigar i prevenir”.

La Barnahus de Terrassa és la primera dels dotze centres de dia que Acció Social obrirà aquest 2024 a Catalunya. És el tercer servei d’aquestes característiques que es posa en funcionament. El govern va obrir l’any 2020 un centre pilot a Tarragona i el desembre de 2023 va inaugurar la segona Barnahus a Lleida.

El conseller Carles Campuzano ha posat en valor l’èxit del centre pilot de Tarragona. “Ens ha permès identificar la realitat al Camp de Tarragona que no es coneixia ni es tractava. Hem triplicat el nombre d’infants i adolescents atesos”. Catalunya, ha dit Campuzano, està sent pionera en la implantació del model de Barnahus al sud d’Europa.

Les Barnahus són un model d’atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas d’abús sexual es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències amb un entorn amable. Els centres estan equipats amb l’estètica d’una llar i disposen d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Aquest model evita que la víctima hagi de declarar fins a quatre vegades a comissaries i jutjats.

La casa d’infants Barnahus de Terrassa la gestionarà la UTE PrevenSI. L’associació ha celebrat la predisposició de la ciutat a agilitzar l’obertura de la primera Barnahus aquest 2024. “Terrassa s’ha mostrat proactiva, sensible a les necessitats de la infància”, ha dit Meritxell Campmajó, impulsora de PrevenSI. Al llarg de 2024, el departament de Drets Socials obrirà nous Barnahus a Tortosa, Lleida, la Seu d’Urgell, Girona, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Granollers, Badalona, Mataró i Manresa.

El Barnahus de Terrassa obrirà en uns dies en un lloc provisional

Obre a Terrassa la primera de 12 noves Barnahus a Catalunya
To Top