Terrassa

Gimnasos de Terrassa contra la sequera

El tancament de dutxes i els cartells de sensibilització són algunes de les mesures adoptades

Cartell al Club Natació Terrassa / ALBERTO TALLÓN

Molts equipaments esportius s’han avançat al decret en vigor des de la setmana passada, superant el 25% de reducció en l’ús d’aigua. Els més grans, com el Club Natació Terrassa, l’entitat amb més socis de la ciutat (17.500), ha acompanyat les seves mesures estructurals amb altres domèstiques, però no per això menys importants, i ha aconseguit baixar el consum de l’aigua en un 40% en l’últim mig any. Centres com el Club de Peses de Terrassa han adaptat la seva activitat diària a les seves característiques; per exemple, amb cartells “conscienciadors”.

“Hem fet els deures i estalviem més del que dicta la normativa”, apunta Joan Herrera, president del CN Terrassa. Han fet coses i faran moltes més en un pla global d’aposta per la sostenibilitat. A banda de la pròxima substitució del sistema de recirculació d’aigua de les piscines (que representa el 15% del consum), el Natació ha tancat el 50% de les dutxes. Estan habilitades unes 150 de les 300 de què disposa el club. I cada setmana canvia l’ordre de les dutxes disponibles per mantenir les mesures contra la legionel·la.

Reducció de la pressió

“En aquest apartat l’estalvi ha estat del 24%”, indica Herrera. La col·locació de brides en les aixetes constitueix una altra mesura limitadora del consum, similar a la de la reducció en la pressió de l’aigua, mig quilogram menys.

“Hem fet els deures i estalviem més del que dicta la normativa”, apunta Joan Herrera, president del CN Terrassa

Cada hora se senten per la megafonia de les instal·lacions del Natació els missatges de sensibilització. “Els socis estan acceptant les mesures amb convicció”, afegeix el president del club, immers en un pla de descarbonització que inclou la substitució de mitja dotzena de dipòsits d’acumulació d’aigua calenta per aigua directa. I que contempla també el canvi de la sorra habitual dels filtres de la piscina olímpica per un altre material per cribrar la matèria sòlida de l’aigua i permetre un millor filtrat, la qual cosa comportarà un estalvi anual de 5.000 metres cúbics d’aigua.

/ ALBERTO TALLÓN

Menys temps als polsadors

“Fa un temps que estem aplicant algunes mesures que amb l’entrada del nivell d’emergència 1 hem reforçat i accelerat”, manifesta un portaveu del gimnàs Qsport. Aquesta empresa, amb centres al carrer de Sant Gaietà i a Parc Vallès, ha col·locat cartells a les dutxes “ demanant que els usuaris facin un ús responsable de l’aigua” (una dutxa en tres minuts com a màxim) i ha reduït el temps dels polsadors, a més de treballar en la detecció i reparació de les fuites i pèrdues en aixetes i cisternes. La reducció de la pressió ha estat un altre dels elements de control, que seran ampliats aviat. L’empresa destaca la bona predisposició dels usuaris, “que han demostrat un alt grau de consciència en no fer malbaratament d’aigua”.

Tothom fa el que pot. Centres esportius de menor envergadura, com el Club de Peses de Terrassa, també han aplicat mesures adaptades a les seves característiques. En el cas d’aquestes instal·lacions situades a l’avinguda del Vallès, a Ègara, el consum diari és mínim, perquè només compta amb vuit dutxes (quatre en el vestuari d’homes i quatre en el de dones) “i tampoc són molt utilitzades, perquè la majoria d’usuaris es dutxa a casa després”, diu Marc Castellano, responsable del gimnàs. El consum es redueix, doncs, a l’escàs ús de les dutxes i al dels rentamans, que “s’activen per sensors”.

To Top