Cultura i Espectacles

“Operación Triunfo” Gala 10: Naiara, Juanjo i Paul Thin, primers finalistes

La desena gala d'”OT” va oferir una de les millors interpretacions de l’edició, el “Se acabó”, de María Jiménez, amb el que la Bea va emocionar tothom

Paul Thin, Naiara i Juanjo, celebrant la seva classificació / PRIME VIDEO

[Jordi Guillem i Laura Massallé]

La gala 10 d'”Operación Triunfo” 2023 (109 minuts) va servir per determinar els noms dels tres primers finalistes de l’edició, els aragonesos Naiara (26 anys) i Juanjo (20 anys) i el granadí Paul Thin (21 anys). En la segona semifinal, que es desenvoluparà dilluns vinent, tres dels altres quatre supervivents s’afegiran als seus companys per completar els sis candidats de la gran final del dilluns 19 de febrer. Els quatre aspirants són les madrilenyes Bea (19 anys) i Ruslana (18 anys), el basc Martin (18 anys) i l’uruguaià Lucas (23 anys).

La notícia trista de la nit va ser l’eliminació de la menorquina Chiara, que va caure en favor de l’uruguaià Lucas, que va protagonitzar la primera i l’última nominació del programa, salvant-se de l’expulsió en les dues ocasions. Els seguidors de la Chiara (la concursant amb una veu més particular, especial i versàtil) van endegar una campanya per salvar-la que no va acabar tenint èxit. Van implicar gent de tots els àmbits. Fins i tot l’exministra Irene Montero i Risto Mejide i la seva ex Laura Escanes, Ibai Llanos i Dulceida van demanar el vot per a ella. Fins i tot algunes marques comercials s’hi van implicar. Tanta volada va agafar la història que les seves imatges van aparèixer fins i tot entre la concurrència de Times Square.

La menorquina es va acomiadar amb una balada rockera de la canadenca Alanis Morissette, “You Oughta Know”. Guitarra elèctrica en mà, la carismàtica cantant va tornar a mostrar el seu talent enmig d’un bosc ple d’extraterrestres i boira.

Lucas va optar per un tema d’Aerosmith que apareix a la pel·lícula “Armageddon”, “I don’t want to mis a thing”. Un pèl sobreactuat, li va cantar a una noia estirada en un llit. O morta, o adormida. No se sabia ben bé de què anava la cosa. De fet, les xarxes no van trigar a inventar mems de les seves dues actuacions.

L’eliminació de Chiara va desfermar el plor desconsolat en els seus amics la Ruslana i el Martin, el nostre particular Miki Núñez “low cost”. Especialment la madrilenya no se’n sabia avenir. Es van acomiadar amb una abraçada eterna. “No puc seguir sense tu. No vull seguir”, s’exclamava.

Actuacions brillants

Pel que fa a la resta d’actuacions de la nit, van brillar amb llum pròpia la Bea, que es va lluir amb una apassionada i rabiosa interpretació del “Se acabó”, de María Jiménez, que va posar tothom dempeus i va emocionar la concurrència. “Has fet història d’aquest programa”, li va dir la directora de l’acadèmia, Noemí Galera.

Va destacar també la Naiara, amb la seva personal versió del “Despechá” de Rosalía, amb una coreografia espectacular, que va començar ballant amb la presentadora, Chenoa, i va acabar amb l’artista llançant-se al públic d’esquenes, però no a l’estil de Joan Dausà, sinó amb gran elegància.

Naiara, entre el públic / PRIME VIDEO

En un to força més intimista, el Martin va interpretar el “Ya no te hago falta” de Sen Senra i Ruslana “El mundo” de Pablo López, cançó a la qual va dotar de la seva especial sensibilitat.

El moment pop el va aportar Juanjo, que va destacar, com sempre, amb el “Take on me” d’A-ha. I és que el de Saragossa va demostrar, una vegada més, que pot fer el que vulgui, quan vulgui i com vulgui. També va brillar Paul Thin amb el “Paenamorar” de Paula Cendejas, amb una escenografia minimalista i molt treballada.

Bea va transmetre tota la seva ràbia en una actuació memorable / PRIME VIDEO

El nòmada favorit de la nit va ser Paul Thin, que aquesta setmana podrà gaudir d’una activitat extra fora de l’acadèmia i acompanyat.

Les votacions del jurat, criticades

A aquestes alçades de la pel·lícula, el jurat ja no elimina ningú. Pablo Rouss, Cris Regatero i la sempre peculiar Buika van puntuar de 0 a 10 cadascun dels set finalistes. No van valorar estrictament l’actuació de la gala 10, sinó el global de totes les “performances” dels artistes. Els dos primers van classificar-se directament per a la final (la Naiara amb 28,5 punts de 30 possibles i el Juanjo amb 27). Empatats a 26,5 van quedar Bea, Lucas i Paul Thin, mentre que els dos menys puntuats van ser el Martin i la Ruslana, amb un 24,5.

Molts seguidors no van entendre que concursants a qui el jurat ha proposat per abandonar l’acadèmia en fins a tres o quatre ocasions obtinguessin una puntuació més alta que altres que no ho han estat mai o en menys ocasions. De fet, el públic va entonar un sonor “tongo” quan Buika li va donar només un 7,5 a la Ruslana.

Sigui com sigui, finalment, els dos primers finalistes van ser els únics dos concursants que no havien estat mai posats en dubte pel jurat.

La tercera plaça la va escollir el claustre de professors. I ho van tenir claríssim. Paul Thin, que ha experimentat una evolució extraordinària, va ser l’escollit.

Això ja s’acaba. Als concursants van lamentar que la convicència a l’acadèmia s’estigui acabant. Un parell de setmanes els queden. Dilluns descobrirem el nom del darrer concursant descartat i el dia 19 assistirem a la gran final, on els sis finalistes competiran pel títol de guanyador d'”OT” 2023, una edició que molts consideren a destacar com la de més nivell dels darrers anys.

To Top