La declaració de l’emergència per sequera imposa al sector de la indústria una restricció del 25% de la despesa hídrica. Mentre l’economia busca la manera d’optimitzar processos, un grapat d’empreses terrassenques s’han avançat a la situació i són exemple de com fer una gestió responsable i sostenible dels recursos hídrics. Al sector tèxtil, al de la construcció i en el de les obres en infraestructures, Vincolor, Hercal i Hidrotec són exemple de la importància d’avançar-se al problema per poder afrontar-lo de cara i a temps.
Vincolor
Tints i acabats capaços d’estalviar el 70% de l’aigua
Reutilització continua i treball en xarxa, amb fabricants de colorants i de maquinària. El tèxtil local aposta per la tecnologia i assoleix altes quotes de sostenibilitat hídrica
L’any 2013 l’empresa Vincolor (grup Crevin), dedicada als tints i acabats de tapisseries per la llar, va col·laborar amb Intexter (UPC) per analitzar les aigües dels seus processos i, a través d’una planta pilot, optimitzar el recurs. “En aquell moment -explica Rómulo Prat, director gerent de Vincolor-, els números no sortien. El 2018 la situació va millorar, vam actualitzar l’estudi i el resultat ja era positiu”.
La iniciativa ha permès deixar enrere la utilització d’aigua de boca en els processos de tintat i, amb un sistema de membranes d’ultrafiltració, passar a la reutilització contínua de l’aigua.
La tècnica està operativa des del mes d’abril de 2022 i, en només vuit mesos, ja va generar un estalvi d’aigua del 50%. “El 2023 va ser el primer any sencer. Vam incorporar millores i hem assolit un estalvi del 70%. Rómulo Prat explica que Vincolor continua en el procés de millora del tractament de l’aigua i “estem fent inversions noves per arribar a un estalvi del 80% a finals de 2024”.
La iniciativa de l’empresa egarenca ha estat pionera en el sector del tèxtil, un dels que més aigua consumeix en els seus processos industrials. “L’aigua és un element apreciat per moltes coses -comenta Prat-. Gràcies a l’aigua tenim producte i gràcies al producte tenim el negoci”.
Aquest avenç en els recursos hídrics ha estat un procés compartit, expliquen des de Vincolor. L’empresa ha incorporat maquinària nova i ara es necessita menys aigua en els processos de tintat. “Els fabricants de colorants també han ajustat els seus productes, els fabricants de maquinària han optimitzat les màquines i la tecnologia ha ajudat a optimitzar els programes i processos. Aquest és un pas endavant que hem fet conjuntament”.
A Terrassa hi ha unes cinc empreses dedicades al sector dels tints i acabats (CENAE 1330) i “tots ens hem posat a optimitzar els recursos hídrics”.
Vincolor ha esdevingut referent en l’estalvi d’aigua en el sector dels tints i acabats. Algunes empreses catalanes ja segueixen el seu exemple. Ara, l’empresa manté contacte amb indústries del Llevant interessades a millorar els seus processos.
Hercal
Puntera en la reutilització de l’aigua per reciclar la runa
La planta H-ZERO recupera el 97% del líquid que l’empresa egarenca utilitza per tractar els residus de la construcció. És pionera a Espanya i la primera a produir àrid reciclat
L’àmbit de les demolicions és un dels més sensibles en la utilització de l’aigua, d’aquí que una empresa que aconsegueixi fer sostenibles els seus processos esdevingui un referent al sector. És el cas de l’empresa Hercal, capdavantera en la demolició circular i en la valorització del residu. Des de fa dos anys, també és pionera en l’estalvi d’aigua en els processos de tractament dels residus de la construcció.
L’empresa disposa d’una planta de decantació -batejada com a H-ZERO- que permet recuperar el 97% de l’aigua que es consumeix en els processos de valorització de runes.
La planta consumeix una mitjana de 800 m³ d’aigua cada hora o cosa que és el mateix: 800.000 litres d’aigua. El procés de decantació permet recuperar pràcticament la totalitat de l’aigua per a la seva reutilització. Només es perd un 3% per evaporació o per absorció dels àrids.
A banda d’aquest procés sostenible, “a nivell productiu la planta de decantació utilitza l’aigua de pluja per polvoritzar i ventilar la pols, evitant l’afectació a l’entorn”, explica Miquel Àngel Pérez, gerent d’Hercal.
La reutilització de l’aigua és clau en matèria de recursos naturals i, en el cas d’Hercal, fa viable la seva planta. “Sense la decantació, hauríem d’abocar l’aigua al clavegueram. Aquest és un procés fonamental també pel medi”, apunta el gerent.
L’any 2023, Hercal va valoritzar més de 200.000 tones de runes de la construcció procedents del Vallès i del Barcelonès. Amb la runa, l’empresa produeix àrid reciclat, amb el que es fa nou formigó. En aquest segon procés, l’àrid reciclat es barreja amb aigua i ciment. “Aquesta és una aigua que ha de ser de bona qualitat per normativa. No ens la podem estalviar”. Miquel Àngel Pérez puntualitza, però, que “cada m3 de formigó val 100 euros i el percentatge d’aigua és de 0,5 euros. És un component petit, però molt important per a aquest nou formigó.
La planta H-ZERO d’Hercal a Terrassa és pionera a l’Estat. El centre permet reduir l’ús dels recursos naturals de les graveres, ja que “en lloc de fer servir àrid de les graveres, utilitzem àrid reciclat que obtenim de la transformació de la runa de la construcció”.
Encara hi ha reptes en matèria hídrica per assumir en el sector dels enderrocs. Un dels que preocupa més al sector és la utilització d’aigua per minimitzar els efectes de la pols en els processos de demolició, especialment quan s’executen en àmbits urbans. “Ara ja no és possible fer servir aquesta aigua i hauríem de trobar alternatives per minimitzar les molèsties. Intentem aprendre tots”.
Des d’Hercal valoren la seva planta H-ZERO com “un pas endavant, una posta que confiem que l’administració i l’economia la valori”. L’Agència de Residus de Catalunya obliga des del gener de 2023 a fer ús d’un 5% d’àrids reciclats a Catalunya. “Una llei puntera, però ningú supervisa el seu compliment”.
Hidrotec
Pioners en el segellat de les fuites de les canonades
Apliquen sistemes innovadors en la rehabilitació de la xarxa i en l’elimnació de fuites. Els seus camions recirculadors estalvien aigua i emissions
Hidrotec ha fet de la seva activitat una aposta puntera per l’aplicació de solucions innovadores en el manteniment i la rehabilitació de les xarxes de sanejament. És un exemple de com des del sector es poden fer passes de gegant en l’estalvi d’aigua.
Tres són els àmbits en els quals Hidrotec ha treballat en els darrers anys per a optimitzar l’ús de l’aigua, fins i tot abans que prenguéssim consciència de l’emergència per sequera.
El primer i el més transcendent, amb les reserves d’aigua en el 16% i les fuites a les canonades al 25%, és l’innovador sistema de rehabilitació de canonades que desenvolupa Hidrotec.
La metodologia s’aplica a la xarxa de subministrament d’aigua potable i consisteix en la reparació de les canonades amb filtracions, mitjançant la col·locació d’una nova canonada continua dins de la canonada ja existent. Aquesta anul·la les pèrdues i deixa el tram completament estanc.
El sistema té l’avantatge que no necessita l’obertura de rases en superfície. La fórmula de retirar la canonada antiga i instal·lar la nova, amb l’enrenou d’obres que l’acompanyen, queda superat per la tècnica d’Hidrotec.
En el cas de la xarxa de clavegueram, Hidrotec disposa d’un sistema igualment innovador que encamisa per dins tant els pous de registre com les canonades deteriorades, mitjançant una mànega continua impregnada amb resines especials que polimeritzen amb llum UVA o LED.
La firma també disposa d’una flota de camions mixtos d’aspiració i impulsió, recirculadors.Es tracta dels vehicles cuba que treballen en la neteja de la xarxa de sanejament. Aquests vehicles fan servir l’aigua bruta que corre per les canonades. La recuperen. Dins del camió es separa el residu de l’aigua, que impulsen a pressió per netejar el clavegueram.
El resultat és que els camions o han de fer càrregues d’aigua de boca, evitant el seu malbaratament. Alhora, aquesta autonomia de gestió en els recursos hídrics els permet estalviar emissions de CO2 en els desplaçaments. Cal remarcar també, que els camions de la seva flota que no són recirculadors fan servir aigua regenerada de les depuradores per netejar les canonades.