Pimec Vallès Occidental preveu un creixement econòmic moderat al territori per aquest 2024 gràcies a la diversificació de l’activitat empresarial de la comarca, que, segons defensa la patronal, afavoreix la resiliència de l’economia.
En un acte celebrat aquest dijous a l’SC Trade Center de Sant Cugat del Vallès, el director de l’Àrea d’Economia i Empresa de l’entitat, Carles Mas, ha explicat que a nivell català “es preveu un primer semestre del 2024 amb la continuïtat de la desacceleració i un creixement econòmic moderat” i ha concretat que aquest fet es pot produir perquè “el nivell de comandes s’està mantenint actualment similar al del 2023, el sector del comerç preveu mantenir la seva facturació i l’hostaleria podria arribar al nivell de la xifra de negocis de l’any 2019”. Tot i això, Mas ha manifestat que Pimec no és tant optimista de cara al segon semestre, “degut a la debilitat que està mostrant el consum, la inversió i l’impacte que pot tenir la sequera en les empreses i l’ocupació”.
Respecte del Vallès Occidental, el director de l’Àrea d’Economia i Empresa ha destacat “la resiliència de l’economia del territori, gràcies a la seva diversificació, i amb una productivitat empresarial superior a la mitjana de Catalunya en moltes branques d’activitat”. Mas ha comentat que les branques d’activitat predominants a la comarca són majoritàriament de l’economia tradicional i que els sectors del comerç, la metal·lúrgia i els serveis a les empreses són la base del teixit econòmic del Vallès Occidental, amb una facturació del 38,52%, l’11,98% i el 7,59% respectivament.
De la mateixa manera, ha parlat sobre l’ocupació, concretant que un dels aspectes que afavoreixen la resiliència de l’economia de la comarca és que “el 35,8% de l’ocupació treballa en sectors estables”. A més, ha detallat que “el 83,1% de les empreses del Vallès Occidental tenen menys de 10 treballadors i generen el 47,1% de l’ocupació, mentre que les empreses mitjanes de fins a 250 treballadors generen el 34,1%”.
Tot i això, Mas ha alertat dels riscos que caldrà avaluar de cara al 2024 com el comportament del consum de les famílies, que serà un element clau “per complir amb l’escenari de l’1,8% del creixement previst per la Generalitat de Catalunya”, ha explicat el director d’àrea de Pimec, que ha afegit que la patronal preveu un creixement més moderat, d’entre l’1 i l’1,5%.
Així mateix, ha avisat que hi ha alguns aspectes que s’hauran de tenir en compte per aquest 2024 com, per exemple, la durada del tipus d’interès actuals i el seu impacte en el consum i en la inversió, el sistema bancari dels Estats Units i els possibles canvis que poden donar-se en el context geopolític.
En l’acte d’aquest dijous a Sant Cugat, el president de PimecVallès Occidental, Xavier Pujol, ha assegurat que “aquest anàlisi econòmic ens permet tenir unes línies generals de la base sobre la qual construir el nostre treball, planificar, executar i corregir l’estratègia com a empresaris i empresàries”. En la trobada també ha participat el regidor d’Empresa, Innovació i Internacionalització i Energia de l’Ajuntament de Sant Cugat, Albert Salarich, que ha destacat que “aquesta jornada ens permet saber com es troben els diferents indicadors econòmics que ens ajuden a prendre decisions de cara al futur”.