Terrassa

Aquestes són les restriccions als mòbils a les escoles

La plataforma Adolescència Lliure de Mòbils de Terrassa intervindrà al ple municipal del febrer

A Catalunya, 7 de cada 10 menors de 15 anys tenen mòbil, segons l'INE / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A infantil i primària, prohibit. A secundària, limitat a la discrecionalitat dels centres en casos “excepcionals”. La Generalitat ha redactat un document d’instruccions per endurir l’ús dels dispositius en els entorns educatius. S’aplicarà ja el curs vinent.

És un avenç, però el camí serà llarg. Aquesta és una de les reaccions que ha suscitat a Terrassa la directriu de regulació de l’ús dels telèfons mòbils en els centres educatius aprovada aquest dimarts per la Generalitat. Les instruccions, enviades als col·legis i instituts i d’obligat compliment ja el pròxim curs, estableixen la prohibició dels dispositius en la primària i restriccions d’ús en l’ESO; en aquest àmbit, els alumnes hauran de mantenir apagat el mòbil en el recinte escolar i només podran utilitzar-lo si ho decideix un docent i amb finalitats pedagògiques.

Les instruccions, enviades als col·legis i instituts i d’obligat compliment ja el pròxim curs, estableixen la prohibició dels dispositius en la primària i restriccions d’ús en l’ESO

Permisos i restriccions formen part d’una directriu que el Departament d’Educació ha elaborat tenint en compte la proposta realitzada el desembre passat pel Consell Escolar de Catalunya, que recomanava una adaptació del marc regulador a cada etapa educativa: restrictiu en la secundària i contundent en la prohibició en la primària. Aquestes són les claus de les esperades directrius.

Què passa a infantil i primària?

En aquestes etapes no es poden usar els mòbils, ni en l’horari lectiu ni en el no lectiu (esbarjo, dinar, extrescolars). Si un infant porta un dispositiu a l’escola, l’haurà d’apagar quan arribi i deixar-lo on els responsables del centre decideixin.

I a secundària?

La normativa és restrictiva, però un xic més laxa en aquesta etapa. Segons la conselleria d’Educació, la directriu general és que l’alumne apagui el mòbil en entrar en el recinte i el guardi en lloc segur. Tot i això, Educació deixa un buit per a la discrecionalitat de cada centre. Aquest podrà decidir si opta per una prohibició total o permet l’ús dels dispositius en casos “excepcionals”, sempre amb un motiu pedagògic: fer vídeos, per exemple, o activar geolocalitzacions. Les circumstàncies personals de l’estudiant també influiran en la decisió. La conselleria, però, aconsella les escoles que donin prioritat als seus dispositius.

A tots els espais

Les limitacions a l’ESO inclouen les sortides, colònies o viatges, i s’imposen a tots els espais, inclosos el gimnàs, la biblioteca o el laboratori, per exemple. L’excepcionalitat explicada en el punt anterior s’aplica també al pati, el menjador i les activitats extraescolars, i sempre amb un adult de referència que vetllarà pel bon ús dels aparells.

I en l’educació posobligatòria?

En aquesta etapa educativa no hi ha imposicions normatives, sinó recomanacions. En estudis com batxillerat o cicles formatius de grau mitjà, la Generalitat aconsella un ús responsable dels mòbils que ha de seguir la regulació establerta per cada centre. Tot i això, durant les activitats lectives la utilització dels dispositius haurà d’estar relacionada amb l’aprenentatge. En temps no lectiu, els centres poden regular-ne l’ús en funció del context, tenint en compte l’edat dels alumnes

La reacció i els dubtes

La plataforma Adolescència Lliure de Móbils valora la regulació, que qualifica d’avenç, sobretot en la primària. Ara bé, creu que permetre el mòbil “en circumstàncies excepcionals” obre la porta a possibles arbitrarietats i aprofundeix en diferències entre centres “que poden agreujar les desigualtats educatives ja existents”. La iniciativa segueix reclamant instituts lliures de mòbils, una restricció total en l’entorn educatiu.

“La prohibició d’accés i ús del mòbil a l’etapa de primària és una normativa necessària i molt benvinguda”, declara la plataforma. No obstant això, el col·lectiu segueix reclamant “instituts lliures de mòbils”, amb una restricció total dels dispositius en l’entorn educatiu. “Actualment, creiem que els riscos són molts més que els avantatges. Fer servir el mòbil per a activitats lectives no ajuda al canvi de consciència en la normalització que hem fet de l’ús del mòbil en etapes preadolescents i que nostre moviment vol canviar”, destaca la plataforma.

“La prohibició d’accés i ús del mòbil a l’etapa de primària és una normativa necessària i molt benvinguda”, declara la plataforma. No obstant això, el col·lectiu segueix reclamant “instituts lliures de mòbils”

A més, les instruccions aprovades per la Generalitat deixen “desemparades” les famílies que volen ajornar la compra de dispositius fins una edat, com a mínim, de 16 anys. “Si per assolir les competències digitals cal l’ús d’un dispositiu, aquest hauria de ser proveït per l’institut i no donar per fet mai que l’adolescent en disposa d’un de propi”, assenyala el col·lectiu, que recorda les evidències científiques sobre els efectes negatius de l’utilització dels aparells, com un estudi recent de la Societat Catalana de Pediatria. “Ens diu que el mòbil s’entregui només quan l’adolescent sigui prou madur en aptituds digitals“. I aquestes aptituds arriben al final de l’adolescència, no pas al principi.

La plataforma anuncia que seguirà treballant “per a un canvi de consciència” en la societat, “donant arguments i eines a les famílies” per ajornar l’arribada dels telèfons mòbils a les vides dels menors. A manca de més contundència del Departament d’Educació, la iniciativa demanarà que a les normatives de funcionament dels centres “s’hi reculli una restricció total de l’accés del mòbil als espais escolars de secundària”.

Intervenció al ple municipal

En tres setmanes, el novembre passat, el moviment de famílies per restringir l’us dels dispositius entre menors va sacsejar el país i es va consolidar com a interlocutor amb les administracions. El col·lectiu Terrassa Adolescència Lliure de Mòbils va agafar una embranzida particular i el 24 de novembre va celebrar la seva primera assemblea. Dies després es va reunir amb Joan Salvador, regidor d’Educació. Aquest mes de febrer vinent, la iniciativa farà un nou pas: està previst que un portaveu del col·lectiu intervingui al ple municipal.

El col·lectiu vol mobilitzar les institucions per regular l’ús de mòbils en l’àmbit escolar i a Terrassa proposa a l’Ajuntament que demani implicació als centres per evitar la realització d’activitats lectives amb mòbils. I sol·licitarà la posada en marxa de tallers i accions preventives. L’objectiu primordial és deixar de normalitzar que els menors de 16 anys tinguin dispositius.

A Catalunya, 7 de cada 10 menors de 15 anys tenen mòbil, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La delegació terrassenca d’Adolescència Lliure de Mòbils busca fer “un tallafocs” per lluitar contra el fet que sigui normal, socialment acceptat, el lliurament d’un dispositiu als fills quan passen de primària a secundària. “Creiem que cal educació, acompanyament, introducció gradual, però en cap cas entrega total i inconscient d’un mòbil a un infant de 10 a 14 anys, com està passant avui en el 85% de les llars espanyoles, segons dades de l’INE”, conclou.

Aquestes són les restriccions als mòbils a les escoles
To Top