Les tres forces de govern municipal i el PSC, amb l’abstenció de Vox, han aprovat aquest divendres al ple municipal una moció en la qual l’executiu assumeix els errors comesos en la implantació d’actuacions tàctiques a Terrassa, a les Arenes-la Grípia-Can Montllor, i es compromet a subsanar-los en la mesura que sigui possible. El PP ha mantingut la seva proposta, més dura i general per a tota la ciutat, però Vox no ha rebutjat la moció de Tot per Terrassa, Esquerra, Junts i el PSC. S’ha abstingut.
“No ens importa assumir que ens hem equivocat”. Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, ha entonat el mea culpa, seu i del govern, per l’atzagaiada de les Arenes-la Grípia-Can Montllor, per la polèmica despertada per l’impacte de l’urbanisme tàctic en el sector; sobretot per l’eliminació de places d’estacionament de vehicles. La polseguera generada, que ara sembla canalitzada cap al consens, ha centrat bona part del ple municipal d’aquest divendres, 26 de gener.
Sí, sembla canalitzada, perquè el PSC s’ha sumat a una proposta final de Tot per Terrassa, Esquerra i Junts per la assumpció de l’error i per la reversió d’algunes de les actuacions.
La resolució pactada, la majoritària, assumeix l’impacte negatiu en alguns casos, sobretot per la reducció de places d’aparcament lliure (200 en el cas de les Arenes), i l’adopció de mesures per pal·liar-lo. El document acorda treballar per aconseguir més aparcament “allà on sigui necessari” i tenir en compte el consens amb el veïnat. Es creen noves places d’estacionament en el tram central de l’avinguda del Pintor Mir, en un solar del carrer d’Ibáñez de Aldecoa, al de Pineda i a l’avinguda del Vallès i altres punts. Així, fins a arribar a les 375 places.
Segons Xavier Cardona, els fons europeus Next Generation han permès “una inversió històrica” a Terrassa i han contribuït a millorar parades de bus, entorns escolars i accessos a cruïlles. “Però algunes actuacions han tingut un impacte negatiu. No ens importa assumir que ens hem equivocat”, va recalcar Cardona, per agregar la necessitat de resoldre els efectes negatius a les Arenes.
Meritxell Lluís, en representació de Junts, considera que les actuacions tàctiques no són dolentes en si, però sí que ho és la seva utilització abusiva. Han servit, per exemple, per ampliar voreres quan no hi havia diners per a obres convencionals. Ona Martínez, d’ERC, va demanar ahir no criminalitzar l’urbanisme tàctic de manera gratuïta i va subratllar els beneficis d’accions que “ajuden a provar i consolidar un urbanisme que acabi sent definitiu”. I si no funciona, permet revertir-ho a baix cost.
Des de l’oposició Javi García, del PSC, va criticar la “mala gestió” del govern, creant un problema on aquest no existia, però va expressar un missatge de conciliació i es va adherir a la moció.
Un “clam veïnal”
Marta Giménez, del Partit Popular, va parlar de “clam veïnal” a bona part de Terrassa contra l’urbanisme tàctic, contra unes actuacions “sense lògica, previsió ni consens”. Amb aquest ús dels fons europeus “hem perdut una oportunitat per millorar els nostres carrers de veritat”, en lloc de “pintar ratlletes”.
La moció del PP, que no va prosperar, sol·licitava fer marxa enrere i comprometre’s a no dur a terme noves accions.Alicia Tomás, del grup de Vox, va retirar la seva moció inicial, i va dir que el govern local “ha caigut del ruc” després d’una intervenció urbanística que ha estat “un nyap”.