Leitat comença el 2024 col·laborant en nous projectes entorn de les bateries i els combustibles i presentant també els primers resultats d’altres iniciatives relacionades amb aquestes temàtiques, amb la mirada posada en tots els casos en el camí cap a una major sostenibilitat.
En el primer àmbit, el centre tecnològic terrassenc treballarà amb altres centres de recerca, instituts tecnològics i universitats europeus en el projecte DigiCell, que té l’objectiu de fer que la cadena de valor de la bateria sigui més eficient, fiable i sostenible. La iniciativa se centrarà a transformar els processos de fabricació i prova amb tècniques avançades de modelatge i aprenentatge automàtic.
DigiCell rebrà més de 6 milions d’euros en finançament del programa Horizon Europe de la Unió Europea i de la Secretaria d’Estat Suïssa d’Educació, Recerca i Innovació (SERI) durant els pròxims tres anys.
Un consorci d’onze socis
Un any més durarà COCPIT, que se centra en la producció circular i innovadora de combustibles basats en microalgues per al transport marítim i l’aviació a través de dues vies: HEFA (esters i àcids grassos hidroprocessats) i HTL (liqüefacció hidrotermal), seguits d’hidrotractament. La iniciativa, amb finançament del programa Horizon Europe, també desenvoluparà una eina de decisió –basada en indicadors econòmics, socials i ambientals– analitzant diferents escenaris “que orientaran els inversors a la millor solució per a les seves especificitats”, indiquen els impulsors, un consorci d’onze socis de sis països diferents de la UE que cobreixen tot el procés de producció, des del tractament de microalgues fins a la selecció prèvia de combustibles sostenibles i el desenvolupament d’escenaris, així com l’eina de decisió i desenvolupament del mercat.
També té relació amb els combustibles el projecte Gaia, en què després de 18 mesos de treball Facsa, Leitat (que aquest cas actua com a coordinador) i la Universitat de Girona han presentat els primers resultats.
El projecte gira entorn de la bioelectroconversió de matèries primeres renovables com l’aigua residual i el CO² en biocombustibles sostenibles i té com a objectiu el desenvolupament d’una nova solució eficient energèticament per obtenir un biocombustible líquid (biobutanol) i un biocombustible gas (biometà) basat en tecnològiques electroquímiques microbianes.
Amb finançament del Ministeri de Ciència i Innovació, l’Agència Estatal d’Innovació (AEI) i els fons europeus Next Generation, la primera etapa s’ha centrat a millorar els materials de l’elèctrode i la geometria del reactor mitjançant fabricació additiva, amb l’objectiu de millorar la biologia del procés. Amb això s’ha dissenyat i construït un nou reactor que actualment s’està validant a escala laboratori.