Terrassa

Radiografia del sector audiovisual a la ciutat del cine

Un accelerador d’empreses busca consolidar el múscol empresarial que tanqui el cercle d’una ciutat que respira cine

És Terrassa una ciutat integrament del cinema? La resposta seria sí. La Unesco reconeix Terrassa com a City of Film, ciutat creativa en l’àmbit cinematogràfic, i ho fa atenen a un ecosistema privilegiat i exclusiu, format pel Parc Audiovisual de Catalunya, l’Escola Superior de Cinema (Escac), el Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia de la UPC, l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Catalunya i l’Institut del Teatre, a banda d’un complet univers formatiu.

Consolidat l’àmbit de la producció audiovisual i el de la formació i la innovació, la ciutat afronta ara el repte d’impulsar un parc d’empreses del sector que generin múscul econòmic i funcionin com a tercer motor de l’audiovisual. Ja hi ha un llarg llistat de companyies i professionals radicats a la ciutat. “Ara toca muscular”, apunta el regidor d’Innovació, Pep Forn.

La radiografia del sector audiovisual a la ciutat mostra un primer llistat de més de 30 empreses radicades al Parc Audiovisual de Catalunya, moltes centrades en la innovació tecnològica, però només algunes vinculades directament amb el món audiovisual.

Fora de l’ecosistema físic del parc, a la ciutat operen prop de 90 empreses del sector, 87 segons la diagnosi encarregada per l’Ajuntament l’any 2021. Aquestes suposen el 7,9% del sector audiovisual radicat a Catalunya.

Aqustes empreses locals facturen una mitjana de 35,6 milions d’euros anuals i ocupen prop de 300 treballadors.

Una de les característiques del sector audiovisual a la ciutat és la seva especialització i el fet que el gruix de les empreses treballen en àmbits com la publicitat i el màrqueting. També hi ha productores, però el percentatge encara és limitat per al potencial que Terrassa té com a factoria de producció audiovisual i com a incubadora de talent: directors com Juan Antonio Bayona (“La sociedad de la nieve”), Kike Maíllo (“Eva”), Dani de la Orden (“Barcelona Nit d’Hivern”) o Estibaliz Urresola Solaguren, (“20.000 especies de abejas”), tots formats a l’Escac.

“Terrassa és una ciutat molt ben preparada -apunta Toni Castells, de l’empresa de disseny de producció Soulart Department – i potser calen inversors que vinguin a la ciutat”. El creatiu està convençut que “la pandèmia ha jugat a favor nostre. El consum de productes audiovisuals s’ha disparat i, amb ell, les produccions. Ara ens falten professionals i platós”.

En aquest context es mouen avui les empreses radicades a Terrassa, tant les que treballen per a tercers, prestant serveis de màrqueting audiovisual, com les que es mouen en subsectors com el dels videojocs, el de la producció digital, en àmbits tècnics de suport a la indústria com el so o la il·luminació i una llarga llista de empreses emergents bolcades en la innovació digital.

L’Ajuntament de Terrassa impulsa ara el projecte “Diagnosi i Acció” per a consolidar un ecosistema empresarial ampli, divers i sòlid, que aposti valor al sector, generi negoci i ocupació. També que explori noves sortides al talent audiovisual. “Busquem créixer en tecnologies aplicades a la salut i al sector educatiu. Hi ha un llarg recorregut a través de la realitat virtual, i immersiva i també dels videojocs, com a eines per tractar patologies”.

És precisament en l’híbrid salut-audiovisual on el sector audiovisual compta amb molt espai per a explorar, a partir de la fusió de les tecnologies aplicades de l’audiovisual.

Un repàs a algunes de les companyies que operen al sector audiovisual de Terrassa mostra la varietat i l’especialització dels emprenedors locals.

WindowSight és una de les empreses genuïnament egarenca que treballa en el món de la cultura i de l’art i que busca fer de la seva plataforma de transmissió, una eina tan popular com YouTube amb la música, però ells amb l’art visual i la fotografia.

Film Boats, una de les empeses radicades al Parc Audiovisual, ofereix vaixells per a rodatges, i la productora Insomne innova en animació en 2D.

Són només una petita mostra de la realitat de l’univers empresarial del sector audiovisual a la ciutat, que ara aspira a fer el salt i consolidar-se com un nou pol econòmic. Les empreses reconeixen que el moment és l’idoni per l’increment de la demanda de continguts, i també per les oportunitats vinculades a la producció digitals i de continguts per a nous sectors com la indústria, la salut, l’ensenyament…

IMC Toys, Joguines

De les joguines a l’audiovisual, de la mà de Netflix

L’empresa de joguines IMC Toys, nascuda a Terrassa l’any 1981, és ja un exemple paradigmàtic de com l’audiovisual pot esdevenir una finestra d’oportunitat en els projectes d’innovació empresarial. IMC Toys va assolir fama mundial amb els “Bebés Llorones” i, des de 2018, impulsa una sèrie de producció pròpia protagonitzada per les seves joguines. Un acord -de 3 anys i no exclusiu- amb Netflix dona projecció internacional a l’aposta innovadora d’IMC Toys.

Soul Art Department, disseny de producció

Veterania al servei, ara també, de la producció

Especialitzada en el disseny de producció, la firma Soul Art Department acumula experiència en la producció d’escenografies per publicitat, cine i audiovisual. La seva ànima, Toni Castells, ve del món del teatre i ara, amb el seu equip, s’ha endinsat en la producció virtual de la mà d’Adrian Guerra i la productora Nostrodomo Pictures. Junts estrenaran aviat la pel·lícula “Control Room”, rodada al Parc Audiovisual i que fusiona producció analògica i digital.

Humantiks, videojocs

Videojocs que milloren la qualitat de vida

Humantiks està integrada per un equip multidisciplinari format per psicòlegs, metges i professionals tecnològics especialitzats en el desenvolupament de “serious games” amb tecnologies de realitat virtual i augmentada. L’empresa treballa en l’aplicació dels videojocs a àmbits com l’educació, la formació i la salut. Els videojocs com a eina per transformar valors, conductes i hàbits i per a millorar la qualitat de vida de les persones.

Insomne, productora

Productora d’animació 2D made in Terrassa

Especialitzada en l’animació 2D, Insomne gestiona i desenvolupa projectes audiovisuals de manera integral, des de la idea que impulsa un guió fins al muntatge final. Àlex Morales i Santi Comella són les ments creatives d’Insomne, una de les poques productores radicades a la ciutat. Una empresa que acumula produccions pròpies i alienes, amb un equip de creatius que, des de Terrassa, omple de mons imaginaris el sector de l’animació.

Primer accelerador d’empreses audiovisuals

El servei d’Innovació de l’Ajuntament de Terrassa posa en marxa la primera edició del programa de suport a l’acceleració d’empreses ‘Diagnosi i Acció’. Es tracta del primer programa de suport a l’acceleració adreçat específicament al sector audiovisual, que beneficiarà cinc empreses de l’àrea de Terrassa. Les empreses vinculades al sector audiovisual que vulguin optar a participar en el programa han d’estar ubicades a Terrassa, Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses o Viladecavalls. Han de ser empreses innovadores i amb potencial de creixement.

Les cinc empreses seleccionades seguiran un programa basat en formació i mentoria entre els mesos de febrer i setembre de 2024. Inicialment, les empreses participaran en una formació de dues sessions destinada a analitzar el mateix model de negoci com a base per identificar les fortaleses d’aquest, les oportunitats o necessitats de millora i les possibles palanques de creixement.

El regidor Pep Forn al Parc Audiovisual, durant la presentació del laboratori per la creació de prototips audiovisuals / Nebridi Aróztegui

Posteriorment, les empreses rebran cinc tutories individuals durant el seu procés d’acceleració, destinades a implantar i desenvolupar un pla d’acció per millorar tot allò que suposa una barrera al seu creixement. Amb el suport de consultors especialitzats, les empreses reflexionaran de forma àgil i pràctica sobre àmbits crítics del seu model de negoci: Proposta de valor, Relació amb els clients, Segments de clients/mercats, Canals, Activitats clau, Recursos clau, Estructura de costos i Flux d’ingressos, com a punt de partida per identificar clarament les oportunitats de millora, creixement i evolució del projecte empresarial. Participar en el programa no suposarà cap cost econòmic per a les empreses seleccionades.

Les candidatures es poden presentar fins al dia 30 de gener a través de l’enllaç https://terrassainnovacio.cat/ca/programa-de-suport-a-lacceleracio-dempreses-del sector-audiovisual/. El 31 de gener es comunicaran les candidatures seleccionades i el 6 de febrer es farà la benvinguda del programa i el primer taller grupal.

“Les empreses de l’audiovisual són diverses tant per la varietat d’activitats, com en el seu model de negoci – comenta el regidor d’Innovació, Pep Forn-. La millor manera d’ajudar-les a consolidar-se i créixer és buscant la singularitat de cada una d’elles i fent projectes a mida com el «Diagnosi i Acció».

El programa forma part del Pla d’Impuls i Dinamització del sector Audiovisual, impulsat per l’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri de Treball i Economia Social.

Radiografia del sector audiovisual a la ciutat del cine
To Top