Terrassa

Cap al·legació demana eliminar la ZBE

L’ordenança ha rebut deu esmenes que proposen retocs en la regulació

La Sindicatura de Greuges, el Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils, la concessionària dels aparcaments SATSA, els veïns de Ca n’Aureli i diversos particulars han cursat al·legacions a la zona de baixes emissions de Terrassa. En total, deu puntualitzacions a la norma que en cap cas qüestionen en global la mesura o demanen la seva retirada. En la majoria dels casos proposen ajustos en els accessos i, en quatre al·legacions, fins i tot suggereixen ampliar les restriccions al cotxe contaminant més enllà del centre de la ciutat.

Aquestes són les propostes formulades per la societat civil a una mesura que busca reduir la contaminació ambiental, millorar la qualitat de l’aire i, en conseqüència, la salut de les persones.

Deixar el límit a la Rambla o ampliar-lo fins a l’avinguda d’Àngel Sallent. La primera al·legació la signen 539 veïns dels carrers de Faraday, Nicolau Talló, Josep Trueta, Galvani i Severo Ochoa, totes vies del barri de Ca n’Aurell. Demanen que el límit de la zona de baixes emissions no s’apliqui a l’interior dels barris i que el perímetre se situï “en una rambla o avinguda, i no pas en un carrer”. Proposen com a alternativa que la ZBE s’acabi a la rambla d’Ègara o bé l’avinguda d’Àngel Sallent, i no a l’interior de Ca n’Aurell.
L’ordenança preveu que des d’aquest 1 de gener la restricció a la ZBE s’apliqui només en episodis de contaminació i que a partir l’1 de maig del 2025 s’apliqui ja de manera general, sent efectiva de 7 hores a 20 hores a tot el perímetre, tot i que excloent de manera transitòria la Rambla i els carrers de Ca n’Aurell.
Un any més tard, el maig del 2026, la Rambla i els carrers de Ca n’Aurell s’incorporaran a la restricció i seran ZBE. Els veïns d’aquestes vies creuen que el perímetre s’ha de situar a vies de gran capacitat, tant en períodes transitoris com definitius.

Que puguin accedir els cotxes que van als pàrquings. SATSA, la concessionària dels aparcaments privats del Raval, la Plaça Vella i del asseig del Comte d’Ègara, ha presentat una al·legació demanant que s’afegeixin a les exempcions “els vehicles que vagin als aparcaments públics i privats situats a la ZBE”.

Els cotxes blindats i de seguretat privada. L’Associació Professional de Companyies Privades de Serveis de Seguretat demanen que es permeti accedir a la zona restringida els vehicles blindats, els de seguretat privada que operen amb les entitats bancàries o amb altres requeridors.

Garantir el repostatge de les benzineres, llars i instal·lacions. Repsol troba a faltar a la nova ordenança l’autorització de pas als vehicles GLP, és a dir, de gasos liquats del petroli i de subministrament de butà i propà.

Més i millor informació. La Sindicatura de Greuges de Terrassa ha presentat un paquet de propostes a la seva al·legació a l’ordenança de la ZBE. Demana “màxima informació” perquè la ciutadania estigui informada en el moment en què entrin en vigor les restriccions i que “la senyalització indiqui de forma clara i expressa” quines tipologies de vehicles tenen restringit el pas.
La ZBE disposa d’un sistema de càmeres situades a les “portes” d’accés i a altres punts de la zona restringida que llegiran les matrícules dels vehicles que entrin i activaran la sanció en cas que no estiguin autoritzats. La Sindicatura proposa “un sistema alternatiu de control” que permeti l’accés als vehicles que transporten persones amb mobilitat reduïda -cosa que està prevista- i que s’incrementi el termini d’autoritzacions de 24 a 72 hores i les urgències “sense límit”.
Pel que fa a les multes previstes, la sindicatura demana “informació i difusió” i sobre l’efectivitat de la ZBE, el síndic suggereix una avaluació del seu funcionament quan hagi passat un any i que “es presenti públicament el resultat”.

Que puguin entrar els vehicles històrics. La Federació Catalana de Vehicles Històrics creu que aquests cotxes i els clàssics de 30 anys s’incorporin al llistat dels vehicles que poden circular per la ZBE.

Ampliar al termini d’al·legacions.Aquesta és l’única al·legació que no entra en el fons sinó en la forma de la normativa que regula la ZBE. La impulsa el Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils i demana més temps per presentar al·legacions, així com més informació sobre el projecte de l’ordenança.

Avançar el calendari i ampliar l’àmbit d’aplicació. La ciutadania també ha fet el pas de llegir-se l’ordenança de la zona de baixes emissions de Terrassa i formular al·legacions. Tres particulars signen propostes, totes orientades a ampliar l’efectivitat de la mesura.
Un veí considera massa tard esperar fins a l’1 de maig del 2025 per aplicar les restriccions d’accés de manera permanent i fer efectiva la ZBE. “No podem esperar any i mig”, diu. Tampoc comparteix que la ZBE de Ca N’Aureli no entri en vigor fins al maig del 2026 i proposa “estendre la mesura a altres barris de Terrassa també afectats per la contaminació”. Pel que fa als vehicles de servei, com transport públic o recollida d’escombraries, entén que no haurien d’estar exempts de la prohibició de circular per la ZBE i que haurien de ser substituïts per vehicles menys contaminants “urgentment”.
Un altre veí coincideix amb els residents de Ca n’Aurell i suggereix incloure en la ZBE l’avinguda d’Àngel Sallent. Un tercer li diu al govern municipal que “repensi el projecte” de la ZBE i que, pel que fa a les restriccions, no utilitzi només el criteri de l’antiguitat dels edificis i incorpori també criteris mediambientals.

Una mesura simultània
La implantació de les zones de baixes emissions serà simultània als municipis de l’entorn metropolità i, de manera específica, als que formen part de l’Arc Metropolità. La Llei de Canvi Climàtic obligava els municipis de més de 50.000 habitants a implantar les ZBE abans del 2023. L’objectiu és reduir en 15 anys un 30% les emissions de diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió (PM10).

Terrassa va aprovar inicialment la nova ordenança via ple l’octubre del 2023, donant pas a un període d’exposició pública i presentació d’al·legacions que va culminar el dia 21 de desembre del 2023. Ara, l’Ajuntament procedeix al tractament de les propostes presentades.

La zona de baixes emissions de Terrassa restringirà la circulació als vehicles més contaminants a una àrea delimitada pel Passeig del Vint-i-dos de Juliol, el parc de Vallparadís, la carretera de Montcada, la carretera de Martorell, el carrer de Faraday i el de Josep Trueta. Cal tenir en compte que les vies del perímetre queden excloses de la prohibició.
L’aplicació serà progressiva a la ciutat de Terrassa i, fins al maig de l’any 2025, només s’aplicarà en episodis de contaminació atmosfèrica.

Cap al·legació demana eliminar la ZBE
To Top