Terrassa

Un adeu històric: l’últim viatge de les mules de la Mola

Els animals que habiten al cim més alt del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac han fet el seu últim trajecte per pujar les provisions que necessita el restaurant, que tanca definitivament

/ Nebridi Aróztegui

Morena, Alaska, Nina, Mario, Lluna, Orus. Són els noms de les mules que viuen al cim de la Mola. Allà també habita el Trabuc, l’únic ruc del grup. De dilluns a divendres, baixen tots junts a Can Pobla per pujar les previsions que necessita el restaurant La Mola, que tanca definitivament aquest diumenge després de pràcticament seixanta anys d’història. Aquest divendres ha estat l’últim viatge de les mules. Després de molts anys, es veuen obligades a marxar de casa seva. De moment, sabem que segurament s’hauran d’instal·lar en una quadra de Manresa.

A més, ha estat l’últim dia dels mulers, que cada dia carreguen les mules per pujar el menjar fins al restaurant. Aquest diumenge també hauran de fer les maletes els treballadors del restaurant La Mola, que era l’únic de tot l’estat on arriben els recursos sense vehicles de motor. Al cim més alt del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, els subministraments elèctrics no arriben i el servei funciona amb combustibles fòssils que fan arribar les mules.

L’últim viatge de les mules ha començat, com sempre, a Can Pobla. Bé, en veritat van haver de baixar des de casa seva. Potser el que no saben és que s’han d’acomiadar aviat. Les provisions arriben en una furgoneta i els dos mulers s’encarreguen de portar-les fins a les mules, que ho carreguen tot en caixes. Quan ja està tot llest, enceten el camí. Un dels mulers va davant de tot. L’altre, darrere. Pel que fa a les mules, la Morena és la primera de la cua. Es posa al capdavant perquè és la que mana al grup (la femella més gran).

FOTOS | L’última pujada de les mules de la Mola

Tot i que carreguen fins a cent quilos, les mules no s’aturen en el seu viatge. De fet, n’hi ha algunes que fins i tot acceleren a la part final, quan ja veuen el seu destí molt a prop. “Cada cop que s’acosten més, elles ho saben i apreten”, diu l’Arnau Miró, que ha estat molts anys treballant de muler al parc natural de Sant Llorenç.

Quan arriben al monestir, els mulers ho descarreguen tot i els animals donen per finalitzada la seva jornada laboral. Com hem dit, només pugen les provisions de dilluns a divendres. El restaurant La Mola donarà l’últim servei demà diumenge, però les mules no acostumen a carregar els caps de setmana.

La Diputació de Barcelona calcula que unes 300.000 persones pugen anualment el cim i el restaurant serveix fins a 23.000 àpats anuals. “Després de la pandèmia va augmentar molt el nivell de feina del restaurant”, comenta l’Arnau Miró. “Abans, les mules feien només tres viatges a la setmana. Ara en fem cinc”, assegura. En aquest sentit, remarca que “entre totes mouen unes tres tones a la setmana”. Tot i això, la resta de temps te’ls pots trobar passejant tranquil·lament per la zona i essent atracció dels milers de persones que hi van.

“El transport d’aliments, aigua, residus i estris es realitza amb animals de càrrega pel camí dels Monjos. El trànsit constant d’aquests animals i l’elevada freqüentació de visitants han incidit en l’erosió del ferm, amb impactes negatius en els ecosistemes naturals.” Així explica la Diputació la situació al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Un pla de 2, 6 milions

La Diputació de Barcelona no ha renovat la concessió del restaurant. Per això, l’establiment passarà a ser història. No s’ha renovat la concessió perquè es vol posar en marxa d’un pla de preservació de l’entorn que ha d’allargar-se fins al setembre del 2026.

El pla s’iniciarà el mateix dia que s’acaba la concessió de la Diputació al restaurant: el pròxim 22 de gener. Uns treballs en l’espai natural que comptaran amb una inversió de 2,6 milions d’euros i que seran compatibles amb l’accés a l’espai natural.

Amb la situació actual, la Diputació diu que les produccions d’energia són obsoletes i l’espai no disposa d’un sistema d’abastiment d’aigua per fer front a episodis de sequera.

Demanen que el menjador faci de refugi

Entitats ecologistes del Vallès, amb Adenc i Ecologistes de Catalunya, han reclamat “mantenir viu” el monestir del cim de la Mola, després de la imminent clausura del restaurant. El col·lectiu demana que es deixi obert l’espai de menjador com a refugi d’excursionistes, un cop s’hagin fet les tasques de condicionament previstes per la Diputació de Barcelona, així com habilitar un servei de lavabo que substitueixi els sanitaris de l’edifici.

Pel que fa als animals, proposen que les mules i l’ase es reubiquin en un altre espai del parc natural de Sant Llorenç i que facin tasques de gestió forestal.

To Top