Terrassa

Proliferació de cartells que embruten els carrers de la ciutat

Aquesta pràctica prohibida està sancionada amb multes de fins a 150 euros o 10 hores de treball de compromís social. L’Ajuntament argumenta que la traçabilitat per identificar els infractors “és complicada”

A alguns carrers de la ciutat podem trobar una plaga d’anuncis col·locats al mobiliari urbà

Enmig de la tranquil·litat urbana de la rambla d’Ègara, una invasió bastant habitual va captar l’atenció del meteoròleg terrassenc i personalitat de TV3, Francesc Mauri. No parlem de tempestes ni de fenòmens atmosfèrics, sinó d’una pràctica publicitària cada vegada més comuna que ha convertit molts carrers de la ciutat en un mosaic de cartells de “compro cotxe” i altres ofertes temptadores. Aquests anuncis, que sovint prometen efectiu immediat per vehicles usats, ofereixen una solució ràpida als que busquen vendre els seus cotxes. És això un assetjament publicitari o una obra d’art amb vehicles com a protagonistes?

Amb més de 82.000 seguidors a X (abans coneguda com a Twitter), Francesc Mauri va iniciar una discussió peculiar sobre la proliferació d’anuncis que s’enganxen als fanals, parets i altres elements del mobiliari urbà. Mauri va aprofitar l’ocasió per expressar el seu malestar amb aquesta tàctica publicitària, destacant com aquests anuncis poden embrutar visualment el paisatge urbà. La majoria dels seus seguidors compartien el seu descontentament i preocupació.

El meteoròleg no només va qüestionar l’estètica sinó també l’ètica d’aquesta pràctica. “I si tothom qui té una activitat professional, s’anunciés pel carrer?”, ironitzava Mauri.

Aquest fenomen no es limita a Terrassa; altres municipis de Catalunya han vist una plaga similar d’aquest tipus d’anuncis. Mauri feia referència a les eleccions del 1977: les primeres de la democràcia. Segurament, van ser els comicis en què més cartells hi va haver als carrers, generant un impacte visual estressant.

Està permès?

Terrassa compta amb normatives clares en matèria de publicitat a l’espai públic. Segons l’article 14.3 de l’Ordenança de bases de convivència democràtica a la ciutat, està expressament prohibit col·locar publicitat, anuncis o propaganda a llocs no autoritzats. “Per dur a terme qualsevol acció, d’instal·lació o activitat publicitària, encaminada a difondre entre el públic tota mena d’informació d’activitats, de productes i de serveis dins del terme municipal, cal sol·licitar la corresponent autorització”, indiquen des de l’Ajuntament de Terrassa.

Anunci publicitari als carrers de Terrassa / Alberto Tallón

Fonts municipals confirmen que “qualsevol publicitat només es pot posar als espais habilitats. Fora d’aquí, si un establiment ho permet als seus aparadors, també podria col·locar-se. Ara bé, a les parets, fanals, o altres indrets que no estiguin habilitats, no està permès”.

Les infraccions d’aquesta disposició es consideren lleus i poden comportar sancions de fins a 150 euros o 10 hores de treball de compromís social. Davant d’aquest marc regulador, sorgeix la pregunta: quantes multes s’han imposat fins ara per aquest motiu?

Des de l’Ajuntament argumenten que “la traçabilitat per identificar les persones responsables i procedir a la seva denúncia és complicat, ja que sovint només es disposa d’un número de telèfon”.

La neteja, l’assignatura pendent

La neteja de l’espai públic és una de les assignatures pendents d’executiu actual. Per això, l’Ajuntament ha previst al pressupost una dotació de 2 milions d’euros d’inversions per a la millora de la neteja i la gestió de residus. Dins d’aquesta partida s’hauria d’incloure la neteja dels cartells publicitaris a l’espai públic, tot i que no s’ha concretat quina seria la dotació pressupostària.

Proliferació de cartells que embruten els carrers de la ciutat
To Top