Avís al 112: un conductor de patinet a terra. “Pràcticament cada dia tenim un accident, com a mínim”, subratlla un policia municipal. “Moltes vegades, és per falta de perícia dels usuaris, o perquè aquests vehicles tenen poca estabilitat i és fàcil que el conductor caigui a terra si la calçada és irregular”. Més patinets elèctrics, més accidents de gravetat. El nombre de sinistres greus de trànsit registrats en el nucli urbà de Terrassa va créixer l’any passat més del 68%, de 38 a 64 incidències, segons dades recollides entre gener i novembre.
Va haver-hi menys accidents en general: de 1.593 en el mateix període del 2022 es va passar a 1.468 en el 2023, i menys accidents sense ferits (958 enfront de 858), i menys amb ferits lleus (de 595 a 545). Es va registrar un sinistre mortal, per dos en el 2022. A què es deu, doncs, l’increment de casos greus? Segons els responsables de la Policia Municipal, a la proliferació de patinets i a un canvi en els treballs indagatoris interns.
Ni els conductors de Terrassa o els que aquí arriben diàriament han adoptat conductes més eixelebrades ni ha aparegut qualsevol altra eventualitat que contribueixi a aquest creixement. Si fos així, no sols haurien augmentat els accidents greus, sinó les incidències en general. Antoni Flores, intendent major de la Policia Municipal, atribueix l’increment a dues causes principals: una de tècnica, interna, del cos local, i una altra que té a veure amb el que segurament és el fenomen de trànsit més rellevant de l’última dècada: la irrupció dels vehicles de mobilitat personal (VMP), etiqueta genèrica però que al·ludeix sobretot als omnipresents patinets elèctrics.
La primera raó, la d’índole tècnic, radica en el fet que la unitat policial que investiga els accidents i elabora atestats i informes duu a terme un major seguiment de cada cas amb víctimes durant les 24 hores següents a l’accident, la qual cosa redunda en la detecció de ferits greus (amb fractures, per exemple) en incidències que, ateses les primeres informacions, s’havien saldat amb lesions lleus excepte complicacions. Això afirma l’intendent major. La segona causa és exògena, però resulta ser la més evident i la més palpable per als ciutadans, aquí i a tot arreu: els patinets elèctrics.
Per què? Perquè un percentatge elevat d’accidents amb VMP involucrats tenen resultat de pronòstic greu, fins i tot les incidències en les quals no hi ha més vehicles involucrats que el propi patinet. A les caigudes per excés de velocitat, per exemple. Un estudi del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, realitzat amb dades de tot el 2021, ja posava de manifest que en el 36,5% dels casos atesos el traumatisme anava associat al diagnòstic de fractura.
Tractament quirúrgic
Les més freqüents es localitzaven en les extremitats superiors (29%), seguides de les extremitats inferiors (25%). Un aspecte destacable de la prospecció observacional era la referent als traumatismes cranioencefàlics, que suposaven el 15,5% per cent dels casos. En un 12,5% de les atencions d’urgències va ser necessària l’activació del Codi Politraumàtic, un protocol estandaritzat d’assistència al pacient que presenta múltiples traumatismes; el codi implica la mobilització d’un equip específic i multidisciplinari de l’hospital. Un 12% del total de víctimes va necessitar tractament quirúrgic. Un altre aspecte rellevant: només el 19,7% dels conductors ferits portaven casc.
Un estudi del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) de MútuaTerrassa ja posava de manifest que en el 36,5% dels casos atesos el traumatisme anava associat al diagnòstic de fractura.
Del total, el 8% de les víctimes va manifestar haver consumit alcohol. Era qüestió de temps, de molt poc, que la proliferació de VMP anés acompanyada de l’augment d’aquesta conducta de risc. La correspondència es repeteix: més patinets, més usuaris d’aquests vehicles que manegen les màquines amb alguna copa de més. “Percebem aquest augment cada cop més. En els últims dos mesos, de tres accidents greus de patinets, en dos casos els conductors havien begut alcohol”, recorda un agent. Si moltes vegades qui es posa al volant d’un turisme o d’una moto no és del tot conscient del perill que comporta fer-ho després d’haver begut, en el cas dels VMP aquesta irresponsabilitat encara és més estesa. “Molts no tenen percepció del risc”, sosté un dels policies que participen aquests dies en una campanya de control de patinets i bicis.
Auriculars
Uns van sense casc, no obligatori si l’usuari té més de 16 anys, però en tot cas recomanable; altres, mentre escolten música amb auriculars o mentre fan ús del telèfon mòbil, i això sí que és sancionable; uns altres, amb més d’una persona al patinet, el que suposa també una infracció amb multa de 80 euros.
“Encara és massa normal proposar a un amic: ‘tranquil, que jo et porto’”, comenta el caporal Marc Canellas. Entre molts responsables de polítiques de trànsit i entre molts policies s’ha generalitzat una convicció: precisament quan s’havia aconseguit redreçar els comportaments anòmals d’alguns col·lectius (determinats ciclistes, o conductors de moto), ara s’ha de reiniciar el camí amb molts conductors de patinet.
La infracció més repetida és la circulació fora dels llocs habilitats. O sigui: anar per voreres i passeigs. Aquest va ser el motiu de 224 de les 565 multes interposades l’any passat en quatre campanyes de control específic.
Una tarda de control
“Algunes persones agraeixen que les informis que tenen preferència en determinades circumstàncies”, refereix un policia que acaba d’aturar un usuari de patinet. “Ho porto tot en regla”, assegura aquest, somrient.
L’escena ha transcorregut aquest divendres a la tarda al carrer de Núria. La reacció de contrarietat no és la més comuna quan un policia atura un conductor de patinet elèctric, sobretot si ja de primeres queda clar que la intenció és informativa. De tot hi ha en campanyes com la que aquesta setmana ha dut a terme la Policia Municipal per prevenir conductes de risc en ciclistes i usuaris de VMP; especialment, entre aquest segon col·lectiu. Es tracta d’“augmentar la seguretat” i de “reduir la sinistralitat”. I de garantir la convivència. Perquè les tensions provocades pels més incívics van a més. No és cap secret.
“No muntem un operatiu específic, sinó que recordem als agents de diverses unitats que estiguin atentes a aquest assumpte”, indica el cap Canellas. S’incideix en les zones de vianants, en avingudes, en les proximitats de les estacions i de centres educatius. S’informa, es reprèn, se sanciona? Depèn de la infracció. Si durant la campanya s’observa una de gravetat, no hi ha consell que valgui.
“La majoria de les vegades només s’avisa, però casos molt flagrants, per descomptat, se sancionen”, comenta un agent. I n’hi ha: un conductor que circula en direcció prohibida mentre usa el mòbil, per exemple. Al carrer de Menorca, uns policies van interceptar no fa gaire tres persones en un patinet. I han vist VMP a 90 per hora, quan el màxim legal és de 25.
La lluita serà llarga. Ja s’han recollit alguns fruits. Per exemple, ara es veuen molts menys artefactes veloços i amb selló, més moto que patinet, que fa un parell d’anys. Queda, però, molt tros per davant: per convèncer aquest pare que porta al seu fill al col·le en patinet, per persuadir aquest adolescent que concedeixi més valor al seu cap, en sentit figurat i real. “Normalment, ho entenen i fan cas”, afegeix l’agent. Uns altres agraeixen saber que per les vies amb límit de velocitat de 50 km/h, com l’avinguda del Vallès, no poden circular.