La consellera de Territori, Ester Capella, ha assegurat aquest dijous que la contenció dels preus dels lloguers entrarà en vigor a diversos municipis de Catalunya, entre ells Terrassa, durant el mes de febrer. En una compareixença des de Madrid després de reunir-se amb la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, Capella ha explicat que han pactat acabar en les setmanes vinents la feina per aprovar i publicar l’índex de preus de referència dels lloguers que s’ha d’aplicar per poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori, entre ells, el nostre. “És una molt bona notícia”, ha dit Capella, que ha celebrat haver pogut “desencallar” la publicació d’aquest índex, imprescindible per “fer efectiva” la contenció de rendes.
“El mes de febrer entrarà en vigor a contenció de rendes a Catalunya”, ha destacat la consellera. En un comunicat, el Ministeri d’Habitatge també ha informat que té previst publicar “durant el mes de febrer” l’Índex de Preus de Referència del Lloguer. Tal com ha detallat Capella, la nova norma no té efectes retroactius i tindrà una aplicació diferent en funció de si l’amo del pis és un petit propietari o un gran tenidor.
Per a Capella, l’acord era “esperat” i mostra certa sintonia amb la nova ministra Rodríguez, tot i això, ha lamentat que el pacte sobre els índexs arribi ara.
Des de l’Ajuntament de Terrassa, en fan una valoració positiva. Lluïsa Melgares, regidora de Polítiques d’Habitatge, recorda la llei catalana de contenció de rendes que va estar en vigor des del setembre del 2020 fins a la primavera del 2022, quan el TC va anul·lar-ne bona part en considerar que la Generalitat envaïa competències de l’Estat, i assegura que mentre va estar en vigor “no van baixar el nombre de contractes signats, és a dir, el nombre d’habitatges que es van posar per llogar i el preu es va contenir”. “Del 2015 al 2021 vam tenir un augment del lloguer a Terrassa de gairebé un 35% quan les rendes havien pujat un 15%”, assenyala.
L’edil exposa que la nova limitació no és tan estricta com l’anterior, però indica que la veu amb bons ulls i que espera que serveixi perquè “les famílies no hagin de fer tant esforç per pagar el lloguer i com a forma de garantir el dret a l’habitatge i promocionar el lloguer com a forma de tinença vàlida”. “Si el lloguer continua pujant tantíssim, els nostres joves no podran accedir a un habitatge”, diu.
Sigui com sigui, recorda que la contenció de preus estarà limitada a l’índex que aprovi l’Estat.
El passat mes de juny el Govern va ampliar de 60 a 140 els municipis amb zones tensades pel preu de l’habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer. En aquestes zones, on resideixen 6,2 milions de persones i 80% del total de la població catalana, hi ha pràcticament totes les localitats de l’àmbit metropolità de Barcelona; les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d’altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona o Torelló, entre d’altres.
L’agost el Departament de Territori va publicar la llista al DOGC i la va enviar al llavors Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA). La Llei estatal pel dret a l’habitatge preveu que, un cop comunicat, el ministeri ha de publicar una resolució que reculli aquesta relació, que té una vigència de tres anys, per tal que es puguin aplicar les mesures de contenció de les rendes que preveu la normativa.
La nova norma
En les àrees declarades tenses, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. I, a més, quan es tracti d’un gran tenidor —propietari d’almenys cinc pisos urbans—, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer.
Precisament, es generarà un nou sistema d’índex de referència, que no serà homogeni per a tot l’Estat, que combinarà el que ja havia elaborat Catalunya i el que està treballant el ministeri.
Al Vallès Occidental, a més de Terrassa, en la llista de 140 municipis assenyalats hi ha també Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Matadepera, Montcada i Reixac, Polinyà, Palau-Solità i Plegamans, Ripollet, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda.
La Cambra de la Propietat de Terrassa al·lega contra la declaració d’habitatge tensionat