Les festes de Sant Sebastià són uns dels esdeveniments més esperats pels matadeperencs i matadeperenques que se celebren cada gener des de l’any 1900. La Germandat de Sant Sebastià ha commemorat la seva festa cada any amb el pi com a símbol, amb cada vegada més èxit i major participació. Avui s’ha convertit en una entitat cultural que té per missió posar en valor les tradicions del poble i recordar el seu passat rural.
Parlem amb Pau Betriu, president de la Germandat des del 2022, sobre el seu paper a l’organització i la història de les festes.
Et vas vincular a l’organització de la Germandat l’any 2016. Què et va motivar a fer-ho? El Toti Garcia era el president de la Germandat d’aquell moment i jo un dia li vaig dir que si feia falta que li donés un cop de mà, que ho faria. Ell em va dir que anés l’endemà a les vuit del matí casa seva. Així ho vaig fer i vam començar, i des d’aleshores, aquí som.
La baixada del pi és una de les celebracions més populars de Matadepera. Quina organització hi ha al darrere? Aquest dimecres ens vam reunir per organitzar la baixada del pi del dissabte, perquè al final hi ha aproximadament 40 o 50 voluntaris que col·laboren a la baixada del pi, no portant-lo, sinó fent un cordó de seguretat i gestionant-ho una mica tot, i en l’àmbit logístic, és complicat. Posem dos cotxes, un a davant i un altre al darrere amb altaveus perquè s’escolti tot bé per seguretat. Antigament, es feia sense res, i ara com que no para de créixer gent, posem dos altaveus als cotxes, que ho complica una mica més.
Per què creus que els matadeperencs i matadeperenques l’esperen amb tantes ganes? Perquè al final acaba sent la festa que uneix a tot el poble. Tothom carrega el pi a les espatlles i amb la força d’unes vuitanta persones es porta fins a la plaça i això uneix a tothom.
Quantes persones participen en la baixada del pi d’aquest any? De moment hi ha unes 80 persones inscrites, però encara no sabem quant mesura el pi, però normalment sempre l’acaben baixant entre 80 i 90 persones. El pi acostuma a mesurar 20 metres i hi van 2 persones a cada metre a banda i banda. Normalment, hi ha unes quaranta persones a cada banda del pi, sí.
Quines novetats o activitats destacades trobem a l’agenda? El segon cap de setmana, recuperem el sopar de germanor que ja s’havia fet fa anys i ara el tornarem a fer. Es durà a terme al pavelló de Matadepera i es calculen unes 500 persones aproximadament, respectant l’aforament de l’espai. I, per altra banda, aquest dissabte també s’organitza una arrosada a la plaça Baldiró on abans es preparaven unes 430 racions i aquesta vegada se’n prepararan, si tot va bé, 500 racions.
Com vius tu les Festes de Sant Sebastià? Des que estic a la Germandat estic més atabalat i passo més nervis per la responsabilitat que tinc. Però també es gaudeixen d’una manera diferent. Vaig a tots els actes, no me’n perdo gairebé cap perquè he de ser allà, però també ho gaudeixes.
Hi ha hagut alguna edició que destaquis particularment? Potser la de l’any passat, perquè va ser la primera com a president i la vaig viure de manera diferent. Els últims quatre anys el Guillem Montagut havia estat el president i sempre hi havia feina i nervis, però quan estàs de president les coses canvien perquè tothom et ve a buscar a tu. És diferent, però ho gaudeixes també.