Després d’unes setmanes amb un repunt significatiu dels casos de grip i covid, els centres sanitaris de Terrassa comencen a experimentar una disminució dels contagis. Malgrat aquesta tendència a la baixa, les autoritats sanitàries adverteixen que el virus continua present i que és crucial mantenir les precaucions per prevenir nous brots.
Segons Esther Calbo, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, “la setmana passada es va experimentar un descens del nombre de casos, tant en la positivitat dels tests com en les visites a urgències”. L’experta destaca, a més, que “a partir d’aquesta setmana hem observat certa estabilització. Hem deixat enrere la fase d’ascens dels contagis”, una situació que s’està donant tant a hospitals com a centres d’atenció primària (CAP).
D’altra banda, Sara Graell, cap d’àrea d’Urgències i Emergències del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), relata una entrada d’any massiva i intensa, amb una ocupació del 100% dels dispositius d’ingrés. Graell destaca que “la grip A predomina sobre la covid”, i assenyala “una baixada del nombre de pacients pel que fa al servei d’urgències durant aquesta setmana”.
Amb la tornada a les escoles, Graell explica que “es preveia un augment progressiu fins al dia 15, però això encara no s’ha observat”. Per això, la cap d’Urgències adverteix que “no es pot garantir l’absència d’un nou pic i que s’estan preparant dispositius per afrontar una possible segona onada de contagis”.
Esther Calbo remarca que “hi ha menys gent que s’infecta, però el virus continua circulant i hi ha transmissió de malalties”. La majoria dels pacients són d’edat avançada (+75 anys) amb patologies de base. És per això que demana prudència a la població. “Hem de traslladar a la ciutadania que no pot abaixar la guàrdia”, expressa Calbo. En aquest sentit, afegeix que “si tenim símptomes lleus, ens hem de quedar a casa i evitar el contacte social en la mesura del possible. Paracetamol, hidratació i paciència”, indica.
La cap del Servei de Malalties Infeccioses també ressalta la importància de la vacunació i assegura que “les agendes encara estan obertes per a aquells que no hagin rebut la vacuna”. Per la seva banda, Sara Graell valora positivament “la coordinació amb l’atenció primària per continuar les vacunacions i assegurar una resposta efectiva a la situació”.
Pel que fa a les sales d’operacions durant el pic de contagis, Sara Graell informa que “durant uns dies es va haver de canviar el tipus de perfil de cirurgies per poder garantir tenir llits disponibles per a tots els pacients amb malalties respiratòries. Alguna cirurgia es va reprogramar per tal de facilitar altres que no requerien ingrés a l’UCI”.
Per la seva banda, Esther Calbo afirma que “a Mútua, afortunadament la programació quirúrgica durant les festes queda reduïda. En aquestes dates prioritzem la cirurgia sense ingrés, mantenint les de càncer”. En aquest sentit, afegeix que “les primeres setmanes del gener ja es programa així, perquè s’entén que hi haurà molta demanda de llit per al pacient de l’epidèmia gripal. Llavors no s’ha modificat pràcticament el programa quirúrgic”.
La frenada del pic coincideix amb la reintroducció obligatòria de la mascareta als centres sanitaris des d’aquest dilluns, una mesura destinada a frenar la transmissió dels virus respiratoris. La mesura s’aplica als centres d’atenció primària, hospitals i centres sociosanitaris.