Joan Carles Folia, Coach Advance Life
La setmana passada, i amb motiu del tancament de l’any, vaig fer un resum en forma de percentil de la tipologia de visites que havia tingut a la meva consulta en el decurs de l’any 2023.
Us el torno a passar: 37% salut emocional per a joves, 31% dependència a pantalles de joves, 20% superació i motivació, 8% laboral i familiar i un 4% d’altres temes.
La veritat és que aquestes dades ja parlen per si soles de quines han estat les situacions que he hagut de tractar amb més quantitat i també amb més intensitat. Un 78% de les meves interaccions han estat vinculades a episodis relacionats amb la dependència dels nostres infants i joves amb les noves tecnologies i com això i altres circumstàncies influeixen de manera negativa en el seu creixement i, especialment, en la seva salut mental. Molts d’aquests joves quan arriben a la meva consulta ho fan amb un deteriorament important de les seves competències i amb un enfocament força desvirtuat del que significa el món real. La vida digital és massa protagonista en el seu quefer quotidià i molts es pensen que allò que veuen en una pantalla és absolutament paral·lel al que es trobaran a la seva trajectòria vital. Res més enllà de la realitat. Discriminar les coses que passen dins de les pantalles i les que passen fora s’està convertint en un xoc d’interessos massa gran i a partir d’aquí, decepcions, frustracions, traumes, depressions i, fins i tot, comportaments i temptatives de suïcidi.
Els nostres fills i els nostres alumnes tenen molts reptes per treballar davant d’una societat, l’occidental, que els exigeix una versatilitat, preparació i actitud excelsa. Una lluita de poders i egos que idolatra per un costat i destrueix per un altre. Un món colpidor i sense gaires paracaigudes per apaivagar moments de dolor i incertesa. Unes circumstàncies que fàcilment atemptem vers la seva salut emocional i mental.
També m’ha tocat treballar amb altres persones, de totes les edats, en què la roda de la vida ha anat desgastant algunes qüestions. Moments de desencís que necessiten un canvi de perspectiva per poder seguir a la mitjana de 7 que sempre promociono per tenir una vida plena i estable. Superar alguns aspectes per continuar motivats per altres o pels mateixos, però canviant l’enfocament. És cert que la vida desgasta i cal renovar coses, especialment hàbits i actituds.
I escaramusses de l’àmbit laboral i familiar que sempre remouen el nostre interior i que fan que el ventall emocional també vagi pendulant d’un lloc a l’altre i que cal que ressituem en un punt d’equilibri o solució per poder viure amb la tranquil·litat que tots i totes necessitem. Hi ha germans que no es parlen i no saben per què, només els ha calgut que algú els fes la pregunta de per què no es parlaven i adonar-se que no existia cap motiu per no fer-ho.
En aquest 4% final que tanca el resum estadístic de les meves visites, hi ha una mica de calaix de sastre, però acabaré, des de l’anonimat, amb una història especialment sorprenent. Com a coach vaig haver de gestionar una visita que va durar 83 minuts i tant jo com ella vàrem estar a petició seva tota l’estona en silenci i mirant-nos. Passat aquest temps, ella va dir: “Moltes gràcies, Joan Carles, m’has ajudat moltíssim”. Va pagar la visita i va marxar.
Recordeu que l’objectiu del coach sempre és acompanyar fins allà on la persona vol arribar, acompanyar, acompanyar i acompanyar en el creixement personal.