Els radars de velocitat al nucli urbà ranquegen i “multen” molt menys que anys enrere, però la situació canviarà en poc temps. Almenys un dels dos dispositius que funcionaven fins ara serà jubilat i l’Ajuntament de Terrassa engegarà enguany un nou sistema que constarà de set aparells d’última tecnologia amb transmissió d’informació en línia. Aquesta és una de les novetats d’un model que permetrà ampliar els trams de control i oferirà, com a segon objectiu, una xarxa de seguretat integral: les càmeres enregistren els voltants en tot moment i captaran també, per exemple, les matrícules de vehicles robats sense necessitat que aquests infringeixin els límits de velocitat.
Menys de 8.500 davant de les gairebé 26.000 de l’any anterior. Una de les dades més significatives, per inusuals, de l’informe que la Policia Municipal va presentar setmanes enrere al Consell Municipal de Seguretat era la referent a l’aparatós descens de les multes per excés de velocitat captat per radar. Entre el gener i el novembre del 2023 s’havien formalitzat gairebé el 68% de les sancions menys que en el mateix període del 2022.
Amb el nou model, la informació és enviada al moment al sistema de tramitació de denúncies
Els conductors, de cop i volta, havien modificat el seu comportament amb una tendència col·lectiva a la reducció de velocitat en aquells trams (l’avinguda del Vallès, sobretot) subjectes a la vigilància dels cinemòmetres? No. La resposta era més elemental i tenia a veure amb l’antiguitat d’uns aparells subjectes a un desgast d’anys i anys. Un dels dos radars en funcionament va estar avariat durant mesos i l’altre també va romandre un temps de baixa perquè l’estaven calibrant a Madrid.
Que ningú s’enganyi, no obstant això. No hi ha via lliure a la infracció, ja que els dos radars vells ara sí que estan en marxa. Un, en espera de la seva jubilació. L’altre seguirà en actiu quan arribin els altres set, però serà utilitzat com a radar mòbil en punts “calents”, i és molt probable que un segon aparell se sumi a aquestes tasques.
Entre avaria i calibratge, l’Ajuntament de Terrassa ja tenia pensat i avançat un projecte per transformar profundament el sistema de detecció automàtica de l’excés de velocitat en vies principals urbanes. La xarxa de dispositius s’implantarà aquest any, segurament aquest primer trimestre, i consistirà en la posada en marxa de set cinemòmetres.
Lloguer
El subministrament de les màquines s’ha adjudicat a l’empresa Tradesegur SA, una companyia especialitzada en solucions integrals en mobilitat i seguretat ciutadana. La relació amb l’administració municipal en aquest apartat es materialitzarà mitjançant un contracte de “rènting”, un lloguer a mitjà termini sense opció de compra. Segons confirma el consistori, l’empresa treballa actualment per instal·lar el nou sistema en els termes acordats per al lliurament i l’activació dels equips.
Antoni Flores, intendent major de la Policia Municipal de Terrassa, destaca la transformació radical que els nous aparells suposaran per a la gestió de les sancions per excés de velocitat, sobretot tenint en compte els problemes sorgits a l’últim any per l’estat de deteriorament dels antics models. Els equips que seran subministrats per Tradesegur funcionen per ones d’efecte “doppler”, com la majoria dels dispositius d’utilització similar. És un sistema de freqüències que mesura la velocitat dels objectes que ha detectat. Allò que s’analitza és l’ona electromagnètica que es crea entre l’objecte i el radar. La novetat no serà l’efecte “doppler”, sinó que radicarà en la rapidesa de transmissió de la informació i en la segona utilitat, la de seguretat ciutadana.
En línia
Segons subratlla l’intendent major, els aparells que s’instal·laran a Terrassa “emetran senyals fotogràfics i de vídeo en directe” que seran enviats directament, en línia, a la unitat específica de la Policia Municipal encarregada d’aquest capítol sancionador. Enrere quedarà, doncs, la desfasada gestió en què les infraccions quedaven (queden, encara) registrades als mesuradors i cada dia o cada dos dies eren descarregades per personal municipal en un llapis de memòria i després tornades a carregar al sistema de gestió, a les oficines municipals, al “software” que tramita les denúncies. Amb el nou sistema, l’enviament de la informació serà directe. Aquesta serà la diferència més notòria amb el sistema actual, el de sempre.
Una altra diferència: la capacitat dels equips s’incrementa. I una tercera: els cinemòmetres nous amplien el radi d’acció i tenen bidireccionalitat: podran “caçar” els infractors en els dos sentits de la marxa. Fins ara, només detectaven els que circulaven a velocitat excessiva en un sol sentit. La quarta novetat: les càmeres llegeixen contínuament les matrícules dels vehicles i, per tant, poden aportar informació en viu d’automòbils inclosos en la llista de sospites. La detecció arriba al moment a dependències policials i la policia pot activar els operatius adients per localitzar el vehicle en qüestió. Fins ara, la informació arribava hores després a la central. Aquest canvi incorpora elements tecnològics per crear una mena de “muralla virtual” de control a vies d’entrada i sortida de la ciutat.
On seran instal·lats?
La Policia Municipal ja sap on col·locarà els equips, i hi haurà novetats al mapa de radars de velocitat de Terrassa. Quatre aparells seran instal·lats a l’avinguda del Vallès. Seran en aquests punts: a l’inici de la via (començant des del sud), al número 1; al polígon industrial Els Bellots; al sector Montserrat (a l’alçada de l’antic mercat ambulant) i a Xúquer. Els tres restants seran emplaçats a la carretera de Matadepera (Pla del Bon Aire), la rambleta del Pare Alegre i la carretera de Rellinars, a uns metres de la B-40.
Fins ara, l’ús dels radars depenia de la conjuntura i penjava d’un fil. La policia havia de canviar d’ubicació contínuament els dos aparells disponibles, quan tots dos ho estaven. La nova xarxa permetrà una major funcionalitat estàtica i arribarà amb una altra novetat de caràcter preventiu: els cinemòmetres estaran col·locats a uns dos metres d’alçada, amb pal, no a peu de terra com ho estan ara. Amb aquest sistema s’intentarà minimitzar el vandalisme que moltes vegades ha deixat inservibles les cabines. El 5 de desembre del 2019, per exemple, tots els aparells de detecció de velocitat de Terrassa van ser sabotejats. Van quedar neutralitzats durant diverses hores.
Quatre cinemòmetres seran col·locats a l’avinguda del Vallès. Els altres tres, a la carretera de Matadepera, la rambleta del Pare Alegre i la carretera de Rellinars, respectivament
Entre el gener i el novembre del 2023, l’Ajuntament va interposar 24.810 denúncies de trànsit en moviment, la majoria (gairebé 13.000, el 52% del total) per fotocàmeres. En segon lloc, se situaven les corresponents al radar, el 34% del total, 8.345.
L’any 2022, fora del nucli urbà, però a la xarxa viària més propera a Terrassa, el Servei Català de Trànsit havia interposat 31.122 sancions per excés de velocitat, el que suposava una mitjana de 85 multes al dia i una recaptació general de 3,2 milions d’euros. A tot Catalunya hi ha uns 200 radars, segons Trànsit. Aquest organisme afirma que la reducció d’accidents mortals o amb víctimes greus se situa entre el 65 i el 80% a les zones on hi ha cinemòmetres. “A menys velocitat, menys accidents i menys lesivitat. Ho tenim comprovat, per exemple, a l’avinguda del Vallès”, conclou l’intendent major de la Policia Municipal, Antoni Flores.