Terrassa

Per què has de cordar els cinturons de darrere del cotxe encara que no hi viatgi ningú?

En el moment d’un xoc o d’un accident, la DGT assegura que es pot produir “l’efecte elefant”

Fer servir el cinturó de seguretat de qualsevol vehicle és una obligació primordial en qualsevol de les places o seients que s’ocupi. Les desenes de beneficis que suposa dur-lo posat en cas de qualsevol incident, accident o situació de perill estan més que demostrades, però la Direcció General de Trànsit ha recordat una situació que molts conductors o passatgers no coneixen i que haurien de començar a aplicar: cordar els cinturons de la part de darrere encara que no hi hagi cap persona asseguda.

Per què? El motiu de seguretat també està més que demostrat. En el moment d’un xoc o d’un accident, la DGT assegura que es pot produir “l’efecte elefant”. En què consisteix? En un cas concret, un impacte a una velocitat de 60 quilòmetres per hora per a una persona d’uns 75 quilos pot suposar una força comparable a les 4,2 tones. Però si se li suma el fet de no cordar els cinturons, pot passar una cosa pitjor.

L’entitat explica les circumstàncies en les quals, en una col·lisió, el fet que no estiguin cordats pot generar un efecte dominó que perjudiqui encara més la seguretat de les persones que estiguin al vehicle. Per què? Perquè aquest impacte, aquest “efecte elefant” es pot produir amb els objectes que es duguin al maleter.

En el cas del xoc, poden sortir disparats cap a la part frontal, travessar els seients i impactar contra aquelles persones que estiguin assegudes davant. Per això mateix, la DGT assegura que el fet que hi hagi els cinturons cordats pot retenir el respatller perquè no surti disparat o que els mateixos objectes impactin més enllà del maleter.

To Top