La grip s’ha avançat i als serveis d’urgències han viscut el pont de Cap d’Any i els primers dies de 2024 com “les primeres onades de la pandèmia”. Neus Muñoz, metgessa d’urgències del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i membre del Sindicat Metges de Catalunya explica que, tot i els reforços dels darrers dies, “falten mans i recursos” perquè la demanda està desbordada.
A les urgències de l’Hospital de Terrassa atenen una mitjana de més de 400 pacients cada dia (l’habitual està al voltant dels 200) i “en aquest moment hi ha 50 pacients esperant una habitació a planta”. El pic de demanda obliga a allotjar diversos pacients per box, mentre 30 malalts sense espai esperen a cadires o lliteres als passadissos, expliquen.
El Sindicat de Metges de Catalunya ha fet arribar la situació a les direccions d’urgències, a la direcció assistencial i a la gerència del CST, després que el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) presentés una queixa formal per la “retenció” d’ambulàncies a les portes d’urgències. Els temps d’espera, informen,”és de 2 a 4 hores ara i ha arribat el cap de setmana a les 8 hores”.
El CST ha fet front a la situació obrint 14 llits a l’annex d’urgències i s’ha activat un ingrés de deu pacients diaris durant el pont. L’increment del dispositiu ha permès millorar la situació, però la pressió assistencial d’aquests dies és tan elevada que els recursos es queden curts, diuen.
La doctora Muñoz explica que s’estan atenent casos “de grip A, covid i molts pacients amb la doble infecció”, a banda d’usuaris amb patologies cròniques, especialment amb afeccions respiratòries. A pediatria, les bronquiolitis i les infeccions per grip col·lapsen les urgències. “Com a medicina, moltes famílies esperen a terra per manca de cadires per seure. Manquen recursos i és bàsic que cada nou espai es doti amb personal”, apunta la doctora Muñoz.
En aquest context, metges i infermeres estan doblant jornades de 6 i de 12 hores, respectivament.