Marc Grau i Grau
Cada primer de gener celebrem la Jornada Internacional de la Pau, instaurada pel Papa Pau VI el 1968 arribant a la seva 57a edició.
Amb aquest motiu, a Terrassa, s’organitza cada any també una Pregària de reflexió per la Pau des del 1987 i aquesta edició va ser la 36a. Després d’haver-se celebrat de forma itinerant per totes les parròquies de l’arxiprestat, ara és tradició de realitzar-la a l’església de St. Pere, a la Seu d’Ègara, amb el suport del Consell Interreligiós.
Cada any el Papa fa un missatge per a aquesta celebració. El d’enguany ha portat per títol “Intel·ligència artificial i Pau”.
Escau recordar que l’ús de les noves tecnologies no és bo ni dolent, tot depèn de l’ús que se’n faci. Explica el Papa que la intel·ligència artificial només tindrà una contribució benèfica si es basa en valors universals com la inclusió, la transparència, la seguretat, l’equitat, la privacitat i la responsabilitat. És necessari potenciar aquesta mirada positiva i comprendre com la intel·ligència artificial pot contribuir a reduir les nombroses desigualtats i injustícies presents al nostre món, així com pot contribuir a posar fi a les guerres i els conflictes violents, alleugerint totes les formes de sofriment que afecten la família humana.
La recerca de sistemes d’armes autònomes letals (és la màquina qui “decideix” disparar) amb el suport de la intel·ligència artificial és motiu d’una gran preocupació ètica. Les armes autònomes no podran ser mai subjectes moralment responsables. Les decisions ètiques són molt més que un conjunt d’algoritmes que programen unes màquines que per més intel·ligents que siguin no deixen de ser màquines.
Per tot plegat, cal garantir una supervisió humana adequada, significativa i coherent de tots els sistemes d’armes. És per això que el Papa Francesc proposa instituir organismes encarregats d’examinar les qüestions ètiques i ens presenta un concepte interessant: algorètica – el desenvolupament ètic dels algoritmes.
El Papa destaca la necessitat que els fidels cristians, els creients de les diferents religions i tots els homes i dones de bona voluntat, col·laborin conjuntament de forma respectuosa i harmoniosa per aprofundir en les noves oportunitats que ofereixen les tecnologies digitals. És fonamental abordar els desafiaments educatius, socials i polítics que planteja intel·ligència artificial dins la revolució digital i així poder deixar a les generacions futures un món més solidari, més just i sobretot més pacífic.