Els Mossos d’Esquadra han detectat bitllets de 20 euros falsificats que coincideixen amb el número de sèrie. Demnen a la ciutadania que vigili quan es facin o es rebin pagaments. I recorda que posar-los en circulació és una infracció penal.
Per a la fabricació dels bitllets en euros s’utilitza una tecnologia d’impressió molt sofisticada. A més, els bitllets en euros incorporen una sèrie d’elements de seguretat avançats, que permeten distingir-los fàcilment dels falsos sense recórrer a equips especials i que tenen un efecte dissuasiu.
El Banc Central Europeu ens explica què cal fer si sospitem que un bitllet és fals.
Què haig de fer si sospito que un bitllet és fals?
Si rep un bitllet i -després d’aplicar el mètode TOC, MIRI, GIRI- dubta de la seva autenticitat, probablement és fals i no ha d’acceptar-ho. Si té un bitllet i creu que és fals, ha d’avisar immediatament a la Policia o a les autoritats nacionals pertinents.
Pagar amb un bitllet si se sap o se sospita que és fals és contrari a la llei. Els bitllets falsos no tenen cap valor i no rebrà cap compensació si els accepta.
També pot comprovar la seva validesa en qualsevol sucursal bancària. Tots els bancs compten amb equips especialitzats per a detectar bitllets falsos. Tracti de recordar qui li va lliurar el bitllet i on el va rebre. Aquesta informació pot resultar molt valuosa per a ajudar a trobar als falsificadors.
Si fa servir grans quantitats d’efectiu habitualment, podria trobar un bitllet sospitós. És possible que la seva empresa compti amb un pla per a aquesta eventualitat. En tot cas, si dubte de l’autenticitat d’un bitllet segueixi les següents recomanacions:
Si sospita que el bitllet podria no ser autèntic, no l’accepti.
Demani-li al client educadament altre bitllet sense posar en dubte la seva bona fe.
Informe immediatament a la Policia o al seu departament de seguretat.
Intenti retenir tota la informació possible sobre el client.
Si creu que ha acceptat per error un bitllet fals, no el lliuri a ningú, ja que és constitutiu de delicte.
Lliuri el bitllet sospitós a les Forces de Seguretat, a un banc comercial o al banc central nacional. Si el bitllet és autèntic, recuperarà els seus diners.
No assumeixi cap risc.
Si desitja més informació, posi’s en contacte amb el seu banc central nacional.
Centre d’Anàlisi de Falsificacions
El BCE duu a terme un atent seguiment dels avanços que es produeixen en l’àmbit de la tecnologia d’impressió i reproducció d’imatges, així com de les falsificacions detectades. Aquestes són analitzades pels bancs centrals de la zona de l’euro i el Centre d’Anàlisi de Falsificacions del BCE, que s’encarrega de coordinar i processar la informació tècnica i estadística sobre falsificacions i la comunica a les Forces de Seguretat i altres ens que cooperen en la lluita contra la falsificació. A més, el BCE treballa en estreta col·laboració amb Europol (l’Oficina Europea de Policia), que ha estat designada oficina central per a la coordinació de la protecció de l’euro, així com amb Interpol (l’Organització Internacional de Policia Criminal) i la Comissió Europea.
Prevenció de l’ús il·legal de les imatges digitals dels bitllets en euros
Els falsificadors de bitllets utilitzen cada vegada més aplicacions i equips informàtics de reproducció d’imatges digitals. En conseqüència, el Grup de Bancs Centrals per a la Dissuasió de les Falsificacions —grup internacional en el qual s’integren més de 30 bancs centrals, creat a sol·licitud dels governadors dels bancs centrals del G-10— ha desenvolupat un sistema de dissuasió de les falsificacions (Counterfeit Deterrence System, CDS) que impedeix capturar i reproduir imatges dels bitllets protegits. Aquest sistema ha estat incorporat de manera voluntària pels fabricants d’aplicacions i equips informàtics. No obstant això, poden sol·licitar-se al BCE imatges d’alta resolució dels bitllets per a fins legítims.