La plaça dedicada a una data com l’Onze de Setembre, la Diada de Catalunya, no podia estar ornamentada amb una escultura amb un significat allunyat de l’esperit d’aquesta efemèride. Inaugurada, com no podia ser d’una altra manera, un 11 de setembre, el de l’any 2009, aquesta obra, que té com a títol “Al Vent”, representava un matrimoni perfecte amb una plaça que, s’ha dit, es va configurar aprofitant restes de làpides, quan es va remodelar, l’any 1991. Rumor que, com passa amb tots els rumors, ningú confirma.
L’artista d’aquest monument fou Albert Novellon, que va plasmar una figura de les quatre barres que caracteritzen l’ensenya catalana, però les va dotar d’una perspectiva com si estiguessin en moviment. Per això, el nom de l’escultura. Per aquest motiu, ni són del mateix volum ni tenen la mateixa forma. Són totalment lliures i així s’alcen cap al cel i al’infinit.
Novellon, nat a Manresa, però establert a Terrassa des dels 10 anys, va fer una mica de tot. Va ser escultor, ceramista, pintor, il·lustrador, dissenyador, escenògraf, fotògraf i professor, a més de ser una d’aquelles persones que es desviuen per la cultura i la treballen i mimen. El que en diuen, un activista cultural.
Complement de la plaça
“Al Vent” és un complement de la plaça on, cada Onze de Setembre, es fan ofrenes florals i es recorda aquell dia de l’any 1714. Les quatre barres, en plena llibertat i que oneja el suposat vent, es van elaborar en acer corten i van passar per un procés d’envelliment per dotar-les de l’aspecte que reflecteixen.
Novellon les va crear i cedir de manera altruista. Una empresa de la ciutat, es va encarregar de la seva producció. La sensació de moviment de les barres atorga un afegit de qualitat al monument.