Carrer de Topete (1989-2023)
Del Vicealmirall Topete, el que dona nom a aquest carrer, ja es va parlar en aquesta secció en unes fotografies anteriors, que ens el mostraven des d’una perspectiva diferent. Per tant, s’obviarà la història d’aquest senyor que va ser militar, més en concret de la Marina, polític i fins i tot ministre.
Fotos: Arxiu Diari de Terrassa i Nebridi Aróztegui
Com passa amb el dol, la resta de la seva història es dona per sabuda i, si algú vol bussejar una mica en qui va ser el personatge, doncs té moltes maneres de fer-ho.
Les dues fotografies d’avui ens ensenyen una part gens rellevant del carrer. Un tros que podria ser de qualsevol carrer, de qualsevol població, de qualsevol regió i de qualsevol país. Si ens fixem en la imatge més antiga, que és de 1989, any de la mort d’Hirohito l’emperador del Japó número 124 de la seva història, queda patent que llavors, el carrer o, més aviat, aquesta part, era més que precària.
Es nota massa la deixadesa que es nota, principalment, veient un asfalt tronat i desgastat pel pas dels anys i pels molts vehicles que havien circulat per aquest espai. Un dels contrastos més remarcables és que a la foto del passat, encara hi veiem com els cotxes podien aparcar. En canvi, a la d’ara, es comprova que aquesta acció ja no és possible.
Una disciplina
Topete era militar, el que se li suposa una disciplina i una mena de fer severa i sumptuosa. Casar el seu nom amb l’estat del carrer en aquella època era complicat. No casava ni fent-ho expressament.
Si el vicealmirall (nascut a terres mexicanes quan pertanyien a Espanya) hagués pogut veure l’estat de l’asfalt en un carrer amb el seu nom, possiblement hauria protestat amb vehemència davant dels responsables municipals.
El tros de carrer que es veu, a part de l’asfalt, té altres canvis que es poden considerar importants. Per exemple, la vorera, que també ha millorat molt. La de 1989, la veritat, estava en un estat preocupant. Per sort, el futur ho ha millorat tot.