El Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència de Terrassa (CMIAT) celebra aquest mes de desembre el seu 5è aniversari. El CMIAT és un espai participatiu en què persones de 10 a 14 anys que actuen com a representants de la població infantil i adolescent de Terrassa, plantegen iniciatives per millorar la ciutat. Aquest curs 2023-2024 formen part del CMIAT 125 infants i adolescents, escolaritzats en 51 centres educatius. Des de la seva creació, hi han participat més de 800 infants i adolescents.
Infants i adolescents s’agrupen per districtes i treballen mensualment diferents temàtiques, sorgides de les seves inquietuds i preocupacions. De les trobades en surten accions per la millorar de Terrassa. En finalitzar el curs, els consellers i conselleres del CMIAT exposen als membres de l’equip de govern aquestes accions que han treballat i consensuat.
Aquest curs 2023-2024 formen part del CMIAT 125 infants i adolescents, escolaritzats en 51 centres educatius. Des de la seva creació, hi han participat més de 800 infants i adolescents.
El tinent d’alcalde d’Acció Social i Cicles de la Vida i regidor d’Infància i Adolescència, Noel Duque, assegura que “a Terrassa, el CMIAT és fonamental perquè és una eina que possibilita el compliment del dret a la participació de la infància i l’adolescència. És indispensable que aquest col·lectiu, molt nombrós a la ciutat, pugui dir la seva a través de les conselleres i els consellers que els representen. Els infants i adolescents han de poder expressar-se, ser escoltats i que les seves aportacions comptin, perquè són importants, estan compromesos, i necessitem que siguin partícips de la Terrassa d’avui i peces clau de la construcció de la Terrassa de demà”.
Medi ambient
En aquests cinc anys, les actuacions que s’han desenvolupat des del consell han estat diverses. Algunes de les temàtiques tractades han estat el medi ambient (amb accions per a la mobilitat sostenible, la millora dels camins escolars i la sensibilització pel reciclatge) les discriminacions (l’assetjament escolar i ciberassetjament, la LGTBIQ-fòbia i el racisme, amb mirada interseccional), la millora de l’accessibilitat i la inclusió, la lluita contra la pobresa, les addiccions i la pressió estètica, assenyala el consistori.
“El CMIAT permet el compliment del dret a la participació, que és un dels quatre eixos que vertebren el Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA). Els altres tres són el dret a la protecció, el benestar i la salut; el dret a l’educació dins i fora de l’escola; i el dret al gaudiment de l’espai públic i d’un entorn segur”, conclou.