Són les festes del consum i, imbuïts per l’esperit nadalenc, la pujada de preus ens agafa baixos de forma. La realitat és que pocs dies abans dels àpats en família i de les revetlles de Cap d’Any, el cistell de la compra s’enfila i tot apunta que aquest any pagarem la factura més cara de Nadal. La raó és que a la inflació que pateixen alguns productes des de fa mesos, se suma aquests dies el clàssic increment dels preus nadalencs i l’encariment d’alguns productes per la sequera. Un pòquer d’asos que ens obliga ja a rascar-nos la butxaca.
Per posar-li una xifra a l’augment de preus només cal anar al darrer estudi de l’OCU, segons el qual l’augment del peix i el marisc d’aquest 2023 ja dobla la de 2022. Els preus dels aliments han augmentat un 4,3· respecte al mes de novembre i ara fa un any, l’increment era d’un 2,4%.
A la peixateria, s’han disparat productes tan bàsics com la sardina, que ha triplicat el preu habitual -ha passat de 3 euros el quilo a 10 euros el quilo-, però també el lluç -13,16 euros/quilo-, que ja es paga un 20% més car; les cloïsses, que són un 20% més cares, i les ostres -21,83 euros/quilo-, que han pujat més moderadament (9%).
Si sou de carn, el bé -18,60 euros/quilo- i el rodó de vedella -16,14 euros/quilo- han augmentat lleument (al voltant de l’1%) i el pernil ibèric decebo, que es ven a 55,40 euros/quilo, un 3%. Mentre el gall dindi -6,60 euros-, típic per als àpats d’aquestes festes, ha baixat lleugerament, com els llagostins -11,30 euros/quilo-, la llombarda o les angules.
A Terrassa
Els preus surten de l’anàlisi de productes típicament nadalencs fet per l’OCU a mercats, supermercats i hipermercats de deu ciutats grans i mitjanes, entre elles Barcelona.
A Terrassa, només cal fer un vol pels mercats de la ciutat i pels supermercats per comprovar que alguns productes ja s’enfilen, mentre altres mantenen preus moderats a una setmana de Nadal. La majoria de les carns tenen encara preus continguts i també alguns peixos, tot i que el marisc es comença a enfilar. És la darrera oportunitat, tal com recomanen les organitzacions de consumidors, d’avançar les compres, també pel que fa als dolços.
Nadal és el moment dels torrons, els bombons, les neules, els tortells i, tot i que els preus i les qualitats varien molt si es tracta de productes manufacturats o artesans, Facua ha comprovat que també en els dolços els preus van amunt aquests dies. En una comparativa per cadenes de 19 marques de torrons, bombons i polvorons. La conclusió és que només Mercadona, Dia i Eroski mantenen els preus respecte al mes d’octubre.
La sequera encareix el cistell
És el factor afegit a la factura nadalenca. Els majoristes esperen que els preus es frenin abans de final d’any, però la realitat actual és que la sequera s’ha convertit en un efecte més que empeny els preus amunt. El raïm, el cabrit i les carxofes ja són més cars per la manca de pluja. Hi ha menys producte i sovint de pitjor qualitat i és més car.
Pel que fa al raïm, imprescindible a un lloc del planeta on se celebren les campanades menjant compulsivament aquesta fruita, els majoristes de fuita i verdura esperen disposar de reforços de Sud-àfrica per a fer front a la demanda vinculada a la celebració de Cap d’Any.
De cara als àpats nadalencs, cal tenir en compte que productes com el kiwi, la granada o la pinya baixen de preu aquests dies. També el bròcoli o els espinacs. I l’aviram, que han contingut preus per la regulació del preu del cereal.
El canvi climàtic acaba afectant les butxaques dels consumidors, especialment quan les compres es disparen i les celebracions conviden a ampliar el catàleg de productes a la nevera. Toca, diuen els professionals de la distribució, tirar d’imaginació a l’hora de planificar àpats més econòmics. I deixar-se aconsellar pels venedors i especialment pels pagesos. Ells coneixen perfectament la realitat dels seus productes i quina és la millor alternativa per les festes nadalenques.
A Terrassa, els dinamitzadors comercials reconeixen aquests dies que el consum s’ha animat i que les jornades prèvies a la campanya nadalenca les vendes mantenen un bon pols.
La de Nadal és la campanya més important de l’any i ningú vol punxar per estirar massa els preus. Ahir els mercats i les superfícies comercials de la ciutat registraven una bona afluència de clients llista en mà, molts fent compres i encàrrecs propis de Nadal.
Nieves Mena
“La nit de Nadal serem vuit i em gastaré 300 euros”
“Els preus estan caríssims. He al·lucinat avui amb les sardines, dels 3 o 4 a euros habituals a 10 euros que estaven. I les conserves, com les escopinyes o els musclos, estan disparats. No són imprescindibles, és clar, però estan caríssims. És que qualsevol cosa de picar que compris s’enfila de seguida 70 euros. Nosaltres serem vuit la nit de Nadal i a mi el sopar em costarà 300 euros. Faré sarsuela, que porta rap, i si faig un pica-pica abans, doncs ja ho tenim!”
Manuel Baptista
“Creix la demanda i els preus. 50 euros no duren”
“El problema és que la demanda es dispara i els preus augmenten. Ho veig a casa dels meus fills, 50 euros no duran res aquests dies. Però crec que si la gent treballa, quan arriba Nadal gasta, se sacrifica, creu que s’ho mereix després de tot l’any treballant. I en alguns casos s’estira més el braç que la màniga i després toca patir. Es veu aquests dies a la ciutat, la gent comprant i comprant. A Nadal hi ha una tendència més gran a gastar, a donar-se un gust”
Maria Pilar Crejenzan
“Tot està car. A casa ajudem amb les despeses de Nadal”
“Noto increment de preus en alguns llocs sí i en altres, no tant. Tinc sis fills i el dia de Nadal anem a casa d’una de les meves filles, on tots compartim les despeses del dinar. Està tot molt car hi col·laborem. Jo crec que si un vol, pot organitzar un dinar de Nadal sense gastar molts diners. Mira, la meva filla farà per Nadal cua de bou i sé que li costarà uns 15 euros per quilo. Perquè sigui més portable, doncs hem acordat tots ajudar econòmicament una mica”.
Ester Espinar
“Es poden esquivar els preus avançant les compres”
“Jo per festes vaig a casa de la família, però la meva mare ha notat que el peix, en concret el rap ha pujat d’una setmana per altra. Cada any apugen els preus i a Mercabarna han dit que han tocat sostre i si pugen més no vendrien. És evident que a mi algun dia em tocarà cuinar per Nadal i pagar jo, i crec que hi ha maneres d’esquivar els preus alts, per exemple, avançant les compres per evitar la pujada i congelant, per exemple, els canelons”.